ABD Dışişleri Bakanı Kerry Londra'da - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Londra'da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in gitmesi gerektiğini ancak gidiş zamanına müzakerelerle karar verilebileceğini söyledi.

19.09.2015 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in gitmesi gerektiğini ancak gidiş zamanına müzakerelerle karar verilebileceğini söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Kerry, İngiliz mevkidaşı Philip Hammond ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan açıklamalarda bulundu.

Görüşmede Suriye konusunun da ele alındığını ifade eden Kerry, "Hammond'la Suriye'de çok uzun süren savaşın son bulması için ülkelerin bir araya gelmesinin aciliyeti konusunda hem fikiriz" dedi.

Avrupa'daki sığınmacı krizinin, Suriye'de yaşanan şiddetin sonuçlarından biri olduğunu belirten Kerry, Rusya'nın DAEŞ'le daha fazla mücadele konusuna bağlıymış gibi göründüğünü ifade etti. Kerry, Suriye'de siyasi bir çözüm bulunmasının önemini vurgulayarak, "Müzakere yapmalıyız. Aradığımız bu ve Rusya, İran ve etkisi olan diğer ülkelerin buna yardım etmesini umuyoruz çünkü bu krizin son bulmasını engelleyen budur" diye konuştu.

Müzakere etmeye hazır olduklarını kaydeden Kerry, "Esed gerçekten müzakere etmeye hazır mı? Rusya, Esed'i masaya getirmeye hazır mı?" dedi.

Kerry, Esed'in gidip gitmemesine ilişkin bir soruya da "Bunun birinci günden ya da birinci aydan olmasına gerek yok. Tüm tarafların bir araya gelerek, buna nasıl ulaşabileceği konusunda bir anlayışa varması gerekir" yanıtını verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da görüşmede İran, Suriye, sığınmacı krizi, Yemen, Libya, Ukrayna gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

-"Esed mıknatıs gibi"

Bu arada Channel 4 haber kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Rusya ile DAEŞ konusunda aynı derin kaygıyı paylaştıklarını" vurgulayarak, DAEŞ'in tamamen durdurulması ve ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Esed'in bölgede birçok kişiyi savaşmaya çeken bir "mıknatıs" gibi olduğunu dile getiren Kerry, Rusya ile Suriye konusundaki görüşmelerinin süreceğini kaydetti.

Kerry, "Rusya sadece DAEŞ'ten kurtulunmasına yardım etmek isterse, bu bir şeydir. Ancak geçişe yol açacak siyasi bir sürecin de parçası olacaklarına söz verdiler. DAEŞ'ten kurtulmak ve meşru bir siyasi geçiş süreci için yapacakları yardımı memnuniyetle karşılıyoruz. Esed insanları mıknatıs gibi bölgeye savaşmaya çekmeye devam ettikçe, Suriye'deki krize son veremezsiniz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakanı Kerry Londra'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement