Erdoğan - Biden Zirvesinde Neler Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Erdoğan - Biden Zirvesinde Neler Konuşuldu

Beyaz Saray, Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki kritik zirvede neler konuşulduğunu aktardı.

24.11.2014 06:07  Güncelleme: 09:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, IŞİD'le mücadele kapsamında İncirlik üssünün koalisyon uçakları tarafından kullanılmasına ilişkin Türk yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye temasları kapsamında cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmüş, 1,5 saat sürmesi planlanan görüşme 4 saat sürmüştü.

DÖNÜŞ YOLUNDA SORULARI YANITLADI

Beyaz Saray'dan gönderilen brifing deşifresine göre ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Air Force-2 uçağıyla İstanbul'dan ABD'ye dönerken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında, Erdoğan ile Biden'ın konuştukları konulara ilişkin genel, kısa bilgiler verdiği ve İncirlik üssü ve Esed'den bahsedildiği hatırlatıldı. Görüşmelerde ilerleme sağlanıp sağlanmadığına ilişkin soru üzerine üst düzey yetkili, şunları kaydetti:

"ÇÖZÜLEMEYEN BAZI İLAVE SORUNLAR VAR"

"Haklısınız, onlar (Erdoğan ve Biden) orada oturup bir sürü anlaşmanın altına imza atmadılar. Aslında bu noktadan sonra nereye gideceğimiz konusunda daha büyük şeffaflığa ulaştık. Çözülmeyen bazı ilave sorunları vardı ve her iki yönetim bunların üzerinde gelecek günlerde kafa yoracak. İhtiyaçlarımızın ve sıkıntılarımızın bu konularda neler olduğu hakkında daha iyi bir anlayışa sahibiz."

Yetkili, görüşmede odaklanılan konular hakkında bilgi vererek, IŞİD ile mücadele ve Irak'ın yanı sıra Suriye'de Esed rejiminin şiddet yanlısı gruplar için mıknatıs görevi gördüğü konusunda tarafların hem fikir olduklarını dile getirdi.

"ANLAŞMAZLIĞIMIZDAN ÇOK ORTAK YÖNLERİMİZ OLDUĞUNA İKNA OLDUK"

IŞİD ve özellikle Suriye konusunda ABD'nin Türklerle yakın veya farklı düşünüp düşünmediğine ilişkin çok şeyin söylendiğini hatırlatan yetkili, "Bu görüşmelerden (Türk yetkililerle) ortaya çıkan, bu konularda anlaşmazlığımızdan çok, daha fazla ortak yönlerimiz olduğuna ikna olduk" ifadesini kullandı. Yetkili, IŞİD'in yenilgiye uğratılması noktasında mutabık olduklarını belirterek, örgütün sadece ABD ve bölgedeki müttefikleri için değil aynı zamanda Türkiye'nin de sınırına tehdit oluşturduğunu ve Türkiye'nin bu tehdidi çok ciddiye aldığını anlattı.

Bu tehditle mücadelede Türk yönetiminin kendileriyle hareket ettiğine vurgu yapan yetkili, Ankara'nın kendileriyle işbirliğini artırmaya yönelik yollar aradığını, Washington'ın da bu noktada onlarla çalışmak istediğini kaydetti.

Yetkili, Irak'taki gibi hava saldırılarının yanında sahada etkili bir güvenlik gücü olmadan IŞİD'in Suriye'de zayıflatılıp yok edilmeyeceğini belirterek, Ankara ve Washington yönetimlerinin bu noktada Suriye'de alanda uygun gücün Esed olmadığı noktasında fikir birliği içinde bulunduklarını bildirdi. Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) IŞİD ile mücadele kapsamında sahadaki güvenilir gücün olacağının altını çizen yetkili, ÖSO'nun daha hızlı ve etkili eğitilip donatılması için Türkiye ile işbirliğinin artırılıp artırılmayacağı konusunun ele alındığı bilgisini vererek, "Ancak bu noktada kesinleşmiş bir karar yok" diye konuştu.

Yetkili, ABD ile Türkiye'nin, Suriye'yi şiddet yanlısı aşırı gruplar için mıknatısa dönüştürenin de Beşşar Esed olduğu konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

"TÜRKLERLE GÖRÜŞMELERİMİZDEN GERÇEKTEN MEMNUNUZ"

Yetkili, "Türklerle görüşmelerimizden gerçekten memnunuz" dedi.

Türkiye ile hala anlaşmazlıklarının bulunduğu konuların neleri kapsadığının sorulması üzerine yetkili, Suriye ve IŞİD ile mücadele konularında askeri işbirliğine yönelik açıklık kazandırılması gereken noktalar olduğuna işaret etti. Yetkili, ancak bunun bir anlaşmazlık anlamına gelmediğini vurguladı.

Yetkili, İncirlik üssünün kullanımının Amerikalı ve Türk yetkililer arasında hala tartışılıp tartışılmadığı sorusunun yöneltilmesi üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadele etmek için birlikte nasıl hareket edebileceğimize dair bu üst düzey görüşmelere devam ettiğimiz sürece, koalisyon uçaklarının ve diğer varlıklarının Türk tesislerini kullanabilmelerine yönelik görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Türkler platformlarını biraz daha (kullanıma) açmadan önce bizimle tamamen aynı fikirde olmak istediklerinde net oldular. Bu noktada ilerleme kaydettiğimizi söylemek isterim, sona geldiğimizde eğer hepimiz mutabık kalırsak, koalisyon için Türkiye'de genişletilmiş kullanıma sahip olacağız. Tabii ki bu Türklere bağlı olacak."

Erdoğan - Biden Zirvesinde Neler Konuşuldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan - Biden Zirvesinde Neler Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • 3 çocuk: adamın ikinci kocası biden umarım kuru kuru olmamıştır yoksa acısını türk halkından çıkartır 4 1 Yanıtla
  • vatandaş: bundan önceki özür diledi dilemedi muhabbeti demekki fasa fisoymuş. . . 4 0 Yanıtla
  • 3 çocuk: kafir katiller eli dişi kanlı pislikler utanın topraklarımızdan defolun elbette birgün bunun bedelini ödeyeceksiniz yerli şerefsiz işbirlikçilerinize rağmen 1 0 Yanıtla
  • Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı
    17:42 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı

    İzmir'de bir baba, küçük yaştaki kız çocuğuna tır kullandırarak o anları sosyal medyada paylaştı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan baba hakkında idari para cezası kesildi ve adli işlem başlatıldı.

  • Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi
    17:41 Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi

    Uludere Katliamı'nı anmak için sosyal medya paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve başka bir yere sürülen 3 okul müdürüyle ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul müdürleri için disiplin cezaları istendiğini bildirdi.

  • Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı
    17:41 Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Çankırı'da yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine kadar 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti. Akşener, atama yapılmaması durumunda öğretmenlerin oylarına talip olduğunu söyledi ve emeklilerin durumuna benzer şekilde bu hakkı söke söke alacağını vurguladı. Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.

  • AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi
    17:41 AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi

    Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi, başkentte düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenazeye Karaaslan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve diğer siyasi isimler ile vatandaşlar katıldı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    17:38 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, seçim çalışmaları kapsamında Havran ilçesinde Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti İlçe Başkanı Sercan Şık ve MHP İlçe Başkanı Saadettin Kul ile nakliyeciler kooperatifini ve esnaf halini ziyaret etti. Yılmaz, Havran için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylerken, Emin Ersoy da ilçe esnafına kolaylık diledi.

  • Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere
    17:38 Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere

    Seferihisar'da İzmirlilerin yeşille buluşup dinlenebileceği, temiz havada yürüyüş ve spor yapabileceği Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı çalışmalarında yüzde 50 seviyesine gelindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, Seferihisar'ın değerine değer katacak bir çalışma olduğunu söyledi.

  • Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Projelerini Anlattı
    17:38 Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Projelerini Anlattı

    Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, 5 yıl boyunca sosyal ve kültürel anlamda hayata geçirdiği projeleri anlattı. İkinci kez seçilmesi durumunda Dikilitaş'ta Spor ve Yaşam Kompleksi'ni hayata geçireceğini söyledi.

  • CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'
    17:38 CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'

    CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Çorum'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'a sahip çıkma çağrısına karşılık 'korku dağları sarmış' dedi. Nazlıaka, CHP'li belediyelerin sosyal projeleri ve hesap verebilirlik anlayışını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı'nın hemşericilikle tabloyu değiştiremeyeceğini belirtti. İstanbul seçimleri için ise '17 bakan da gelse halkın iktidarını değiştiremez' dedi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak
    17:38 Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, yeni döneminde kapalı pazar yerini kapatarak semt pazarlarını yeniden kente kazandıracağını açıkladı. Mevcut kapalı pazar yeri ise sivil toplum yerleşkesi olarak düzenlenecek.


Advertisement