AB ile Müzakerelerde 2 Yıldan Sonra Yeni Fasıl Açılıyor - Son Dakika
Güncel

AB ile Müzakerelerde 2 Yıldan Sonra Yeni Fasıl Açılıyor

AB Bakanı Bozkır, ekonomik ve parasal politikalara ilişkin 17. fasıl, 14 veya 15 Aralık'ta açılacak" dedi. Bu 2 yılı aşkın süreden sonra açılan ilk fasıl.

26.11.2015 10:53  Güncelleme: 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ekonomik ve parasal politikalara ilişkin 17. faslın Aralık ayının ortalarında açılması kararlaştırıldığını belirterek, "İnşallah 14 veya 15 Aralık tarihlerinde bu faslı Brüksel'de açacağız" dedi. Üyelik görüşmelerinde iki yıldan uzun süre sonra yeni bir fasıl açılıyor.

AB ÜYELİĞİ SÜRECİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR ELE ALINACAK

AB Bakanlığında, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'yu kabul eden Bozkır basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye AB zirvesinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin önemli başlıkların ele alınacağını belirtti.

"ZİRVEDE ORTAK BİLDİRİ AÇIKLANACAK"

Zirvede, Türkiye AB ilişkilerinde, "kartların yeniden dağıtılarak" olması gereken noktaya oturtulmasıyla ilgili ortak bildiri açıklanacağını söyleyen Bozkır, "17. faslın, Aralık ayının ortalarında açılması kararlaştırıldı. İnşallah 14 veya 15 Aralık tarihlerinde bu faslı Brüksel'de açacağız. Bunun dışında sadece bu fasılla yetinmiyoruz. 5-6 faslın daha 2016 yılında açılabilmesini sağlayacak bir ortak çalışmayı başlatacağız" diye konuştu.

Zirve sonrası yayımlanacak metinde, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin hızlandırılması ve siyasi diyalog mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ifadelerin yer alması gerektiğini belirten Bozkır, şöyle devam etti:

"Enerji diyalog mekanizmasına itibar verilmesi, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi ve Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasıyla ortaya çıkacak yeni tabloda herhangi bir haksızlığa uğramamasına yönelik bütün ifadelerin bu zirve metninde yer alması gerekiyor. Ben şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk gözlemlemedim. İnşallah yeni bir devir pazar gününden itibaren başlayacak."

BİR ÖNCEKİ FASIL KASIM 2013'TE AÇILMIŞTI

Bu fasıl AB üyelik sürecinde açılması planlanan 15. Fasıl. Toplam 35 fasıldan 14'ü daha önce açılmıştı.

En son Haziran 2010'da bir fasıl açılmış, uzunca bir duraklamadan sonra Kasım 2013'te yine Fransa'nın vetosunu kaldırmasıyla birlikte 22. Fasıl açılmıştı. Yani, üyelik görüşmelerinde iki yıldan uzun süre sonra yeni bir fasıl açılıyor.

Fransa, Sarkozy döneminde, tam üyelikle ilgili olduğu gerekçesiyle, 2007'de aralarında 17. faslın da olduğu 5 faslı bloke etmişti.

Erdoğan'ın 31 Ekim'de yaptığı Fransa ziyaretinde Hollande bloke ettikleri beş fasıldan 17. de dâhil dördünden görüşülmesine koydukları blokajı kaldırdıklarını söyledi.

Volkan Bozkır bu tarihten beri "2015'te 17. faslın açılmasını bekliyoruz" ifadesini sık sık kullandı. Merkel de Ekim ayındaki son Ankara ziyaretinde AB üyelik süreci konuşulurken bu faslın açılması yönünde beyanatta bulundu.

17 fasıl, yani ekonomik ve parasal politika faslının açılış kriteri yok. Yani Türkiye kriterleri yerine getirmeyi değil, blokajın kalkmasını bekliyordu.

TÜRKİYE-RUSYA GERİLİMİ

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krize yönelik bilgi de veren Bozkır, iki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergei Lavrov'un 3-4 Aralık'taki Belgrad'da görüşeceğini söyledi.

AB ile Müzakerelerde 2 Yıldan Sonra Yeni Fasıl Açılıyor

Son Dakika Güncel AB ile Müzakerelerde 2 Yıldan Sonra Yeni Fasıl Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • özel harekat: birakın girmeyelim. Arsızlık yapmis gibi hissettirmeyelim. Biz bize yeteriz... 8 3 Yanıtla
  • AB KOYUNLARI: BU SON FASILDIR EY ÖMRÜM NASIL GEÇERSEN GEÇ DÖNÜLMEZ AKŞAMIN UFUKUNDAYIZ VAKİT ÇOK GEÇ 8 0 Yanıtla
  • mardinLi arap: allahin izniyle hedef 2023 2 5 Yanıtla
  • Ahlatlı cem : Putin çok ağlıyor 5 2 Yanıtla
  • FK: millet Avrupa' nin ne durumda olduğunu görse AB nin yanindan bile geçmez. Bunlar AB yi bahane ederek Cumhuriteti tasviye ediyorlar, uyan ey millet. Bizim süratle Asya bloguna yonelmemiz lazim. 6 1 Yanıtla
  • murat: neyle gidecektiniz oraya pardonda basın özgürlüğümü hukuk mu 2 4 Yanıtla
  • global : puti sen oraya daiş kilifiyla gittin aslında esada düşman herkesi öldürmek görünen amacın bu asıl amacın ise yarın eger esad kazanirsa sizi kurtardım deyip yeraltı kaynakkarindan pay isteyeceksin gerçek yüzün bu işte 6 0 Yanıtla
  • Vassago: Şu an rusya nın hava sahamızı işgal etmesinin bedelini ödetmek isteyen bir türk basını ile karşı karşıyayız. Çok basit şeyleri speküle edebilecek hainliğe sahipler dikkatli olmak lazım.. 3 1 Yanıtla
  • emin bey: valla ben RTE nin yerinde olsam kardeşim AB ye aliyorsaniz alın almiyorsaniz hücum botlarla bütün mültecileri avrupaya gönderirdim. 2 1 Yanıtla
  • Süleyman Aydeniz: Bunların hepsi formalite bir şey olmayacağını herkes biliyor. 2 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement