AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşını Doldurdu - Son Dakika
Güncel

AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşını Doldurdu

AA\'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşını Doldurdu

Mardin, Batman, Siirt, Bingöl ve Şırnak'taki medya ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayın yapmasının çözüm sürecine katkıda bulunduğunu belirttiler.

01.09.2014 10:09  Güncelleme: 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayınının birinci yılını doldurmasına ilişkin, "AA'nın Kürtçe yayını, yeni Türkiye'nin inşasında ve çözüm sürecinin başarıya ulaşmasında çok güzel bir adım oldu" dedi.

Mardin, Batman, Siirt, Bingöl ve Şırnak'taki medya ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, AA'nın Kürtçe yayın yapmasının çözüm sürecine ve yeni Türkiye'nin inşasına katkı sunduğunu kaydettiler.

USTAD Başkanı Akgül, AA'nın attığı adımın önemini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"AA'nın Kürtçe yayını, yeni Türkiye'nin inşasında ve çözüm sürecinin başarıya ulaşmasında çok güzel bir adım oldu. AA, bir çok dilde güzel hizmetler veren bir ajanstır. AA, çok güzel çalışmalar yapıyor. Bölge insanı olarak onur verici."

"AA'yı tebrik ediyorum"

Mardin Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Çelik ise AA'nın son zamanlarda izlediği yayın politikasını takdir ettiklerini belirtti.

AA'nın sadece Kürtçe değil farklı dillerde de haber yapması ve Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmasını çok önemsediklerini kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Bugün 20 milyon insanın konuştuğu dili yasaklamak aslında hataydı. AA keşke 30 yıl önce böyle bir yayın yapma imkanına sahip olsaydı. Yeni Türkiye'de gelişen Türkiye'de dillerin özgür bırakılması gerekiyor. AA'yı tebrik ediyorum."

"AA'nın Kürtçe haberlerinden çok faydalanıyoruz"

Mardin'de yayın yapan 47 TV'nin Kürtçe editörü Ferhat Emen de 4 dilde yayın yaptıklarını bu diller arasında Kürtçe'nin de bulunduğunu bildirdi.

AA'nın Kürtçe haberlerini kullandıklarını anımsatan Emen "AA'nın Kürtçe haberlerinden çok faydalanıyoruz. AA'nın Kürtçe haberlerinden çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

"Anadolu Ajansı Türkiye'de bir devrim yaptı"

Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan, Kürtçe yayın yapılmasının bölge için büyük önem taşıdığını dile getirerek, "AA, Türkiye'de bir devrim yaptı" dedi.

AA'nın, Kürtçe haberlerinin büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Cemiyet olarak, AA'dan Kürtçe haber eğitimi konusunda yardım talebinde bulunacağız. Bu alanda bir ilki yapan Anadolu Ajansı'nı ve yönetimini kutluyorum. İnşallah bu Kürtçe haber bölümü daha da yaygın hale gelir. Bazı meslektaşlarımız Kürtçe haber yazmaya başladı. Bunları da Anadolu Ajansı'nın bir ilki olarak görüyoruz. Özellikle Kürtçe yayın servisini başlatan başta Kemal Öztürk olmak üzere tüm çalışanları kutluyorum."

"AA'ya bölge halkı adına teşekkür ediyoruz"

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şubesi Başkanı Suad Özdemir ise TRT 6'dan sonra AA'nın da Kürtçe yayına başlamasını çok önemsediklerini söyledi.

AA'nın bu hizmetinin diğer ajanslara örnek olmasını isteyen Özdemir, "AA çözüm süreciyle bölgemizin parlayan bir yıldızı oldu. Bu nedenle diğer ajansların da bu sürece destek olması için Kürtçe yayına geçmelidir. AA'ya bölge halkı adına teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"Bölgeye ve çözüm sürecine olumlu katkısı oldu"

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanvekili Fuat Özgür Çalapkulu, AA'nın çözüm sürecine önemli katkılar sağladığını söyledi.

"Geçmişte yaşanan sıkıntıların kaynağı olan inkar politikasının getirmiş olduğu bir malum terör sorunu vardı" ifadesini kullanan Çalapkolu, şunları söyledi:

"AA"nın, Kürtçe haber üretip görsel ve yazılı basına böyle bir hizmet sunması çok olumludur. En azından bu tür konulardaki sıkıntılar, bahaneler ortadan kalkmış oluyor. Ayrıca bölgeye ve çözüm sürecine olumlu katkısı oldu. Gerçekleştirdiği bu hizmetten dolayı kutluyorum."

"Bir zamanlar Kürtçe konuştuğumuzda cezaevine girme korkumuz vardı"

Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık da herkesin çözüm sürecine destek vermesi gerektiğini anlatarak, AA'nın bu sürece büyük faydalar sağladığını aktardı.

AA'nın Kürtçe yayın yapmasının kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Tanık, şöyle dedi:

"AA'nın bu yayını çözüm sürecine büyük bir faydası olduğuna inanıyoruz. Bir zamanlar Kürtçe konuştuğumuzda cezaevine girme korkumuz vardı. Gerçekten Türkiye bir özgürlükler dünyasına çevrildi. Bugün kendi anadilimde yazabilmek ve okumak mutluluk vericidir. Filistin, İsrail, Suriye, Irak ve Kürt bölgesinde olanları AA'nın sayesinde öğreniyoruz."

"Irak, Suriye, İran ve Avrupa'daki Kürtlere de hizmet sunuyor"

AA'nın Kürtçe haberlerini yakından takip ettiğini anlatan Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nusrettin Bolelli, bunun çok önemli bir hizmet olduğuna vurgu yaptı.

AA'nın tarafsız, doğru ve millet menfaatini ön planda tutan habercilik anlayışıyla önemli çalışma yürüttüğünü belirten Bolelli, "AA'nın Kürtçe haberleri Türkiye'deki yayın kuruluşlarının yanı sıra Irak, Suriye, İran ve Avrupa'daki Kürtlere de hizmet sunuyor" şeklinde konuştu.

"Büyük beğeni gördü"

Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz, medeniyet coğrafyasının sınırları içinde bulunan kardeşlerin birbirlerini yeniden anlaması, dinlemesi ve sevmesi için araçlara ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, "AA son yıllarda gösterdiği aktif rol her zamankinden daha fazla olmuştur" dedi.

Şırnak Nuh Eğitim-Der Başkan Yardımcısı Sait Külter ise AA'nın Kürtçe yayının büyük bir gelişme olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"AA'nın Kürtçe yayını Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde büyük beğeni gördü. Kürtçe yayının aynı zamanda çözüm sürecine büyük bir katkı sunduğunu görüyoruz. Millet kendi ana dilini artık görsel ve yazılı medyada kullanılmasından memnuniyet duyuyor." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşını Doldurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement