Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Münih'teki Suriye görüşmeleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, ülkede bir hafta içinde "şiddetin durdurulması" ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldığını açıkladı.

12.02.2016 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Münih'teki Suriye görüşmeleri

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, ülkede bir hafta içinde "şiddetin durdurulması" ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanınan DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek" dedi.

(06.48)

ABD Dışişleri Bakanlığı ise ABD ve Rusya öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, kuşatma altındaki noktalara insani yardımların bu hafta ulaştırılması ile ülke genelinde çatışmaların bir hafta içinde durdurulması kararı alındığını bildirdi.

(06.56)

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun bugün yayımladığı bildirinin Suriye'deki sorunun çözümü yolunda önemli bir fırsat olduğunu belirterek, "Bu bildiriyle Cenevre görüşmelerini engelleyen hususlar tespit edilmiş, siyasi sürecin önünü açmak için bir fırsat yakalanmıştır. Önemli olan bu fırsatın kullanılması, hava saldırılarının durdurulması, sivillerin hedef alınmaması ve insani erişimin sağlanmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, Suriye'nin Rusya'da hava saldırılarını durdurmaması halinde çatışmasızlık ve ateşkesin sağlanamayacağını söyledi.

(11.52-13.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kayınpederi Ahmet Özyurt, İstanbul'da toprağa verildi. Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da katıldı.

(14.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Öncüpınar Sınır Kapısı önünde gazetecilere açıklama yaptı. Akdoğan, sınırda şu anda bir birikmenin olmadığını vurgulayarak, "Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor ve bugüne kadar 3 milyon insanı alırken birileri dediği için almadık. Türkiye kendi ahlaki ve vicdani duruşu sebebiyle, bu insanlara kucağını açmıştır. Bu yüzden kimsenin Türkiye'ye insanlık dersi vermek gibi haddi olamaz" dedi.

(13.57) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, DİSK'in 15. Olağan Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren sloganlar atıldığı için salonu terk etti. Soylu, "Ülkemizin Cumhurbaşkanı'na 'katil ve hırsız' diye slogan atılmasını benim kabul etmem mümkün değildir" dedi.

(12.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'de muhaliflerin, "Partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi" talebiyle açtıkları davanın duruşmaya hazırlık tutanağını tamamladı. MHP'li yetkililerin dava dilekçesinin ulaşmasının ardından 15 gün içinde cevap dilekçesini vermesi gerekiyor.

(14.45)

6- Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütüne yönelik operasyonda yaralanan ve bir süredir GATA'da tedavi gören polis memuru Kemal Yılmaz ile Jandarma Uzman Çavuş Enver Buğur şehit oldu.

(10.24-12.56)

7- Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde dün bölücü terör örgütü mensubu 16 teröristin etkisiz hale getirildiğini, yapılan aramalarda 8 ayrı binada 24 teröristin cesedinin ele geçirildiğini bildirdi.

(14.09)

8- Bölücü terör örgütüne yönelik operasyonların tamamlandığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde aralarında roketatarlarla el yapımı patlayıcıların da bulunduğu çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

(10.54)

9- Eski Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'a "terör örgütü propagandası" suçundan 10 ay hapis cezası verildi.

(11.33)

10- Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı Paralel Devlet Yapılanması'nın "casusluk ve yasa dışı dinleme" davasının ilk duruşması 15 Şubat'ta yapılacak

(12.54)

11- Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı doğrultusunda, Kaynak Holding ile organik bağı olduğu tespit edilen 12 şirkete daha kayyum atandı. Hakimlik, önceki şirketlere atanan kayyum heyetinin, yeni tespit edilen 12 şirkette de görev almasına karar verdi. Soruşturma kapsamında, Kaynak Holding'le organik bağı olduğu tespit edilen şirket sayısı 58'e ulaştı.

(10.55)

12- Rize merkezli 5 ilde, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan 12 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

(10.57)

13- Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinin binalarına eş zamanlı olarak silahlı ve molotofkokteyli ile düzenlenen saldırıları kınadı.

(12.56)

14- Beyoğlu'nda iki bina çöktü. Yapılan ilk incelemelerde binaların boş olduğu anlaşıldı. Olay yerine belediyeye bağlı iş makineleri ve kepçeler geldi.

(15.18)

15- Hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta sonuna kadar mevsim normallerinin 8 ila 15 derece üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor. Buna göre sıcaklıklar Ankara'da 19, İstanbul'da 17, İzmir'de 24 dereceye ulaşacak.

(15.20)

16- Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, 2016 yılında yaklaşık 3,2 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek,"Türkiye'yi bölgede dijital üs haline getirmek istiyoruz. O yüzden de hız kesmeden yatırımlara devam etme kararı aldık ve gelecek 3 yılda 10 milyar lira daha yatırım yaparak Türkiye'de dijital devrimi gerçekleştireceğiz" dedi.

(13.38)

17- Türkiye'ye turist getiren seyahat acentelerine verilen 6 bin dolar yakıt desteğinin kapsamı genişletildi. Ülke sınırlaması olmadan, Alanya- Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman ve Muğla Milas- Bodrum'a inecek tüm uçaklar ile İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanlarına inecek tarifesiz uçaklar için turist getiren seyahat acentesine 6 bin dolar yakıt desteği sağlanacak.

(10.20)

18- Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Humus'un kuzeyindeki Ganto'da yerleşim yerine saldırısı sonucu 16 sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi.

(11.36)

19- Suriye'de "adil barış" için gözler Rusya'da. Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Münih toplantısından çıkan ateşkes ve kuşatmaların sonlandırılması kararları, Rusya'nın hava saldırılarını durdurmasına bağlı. "Siyasi çözüm" söyleminin için boşaltan Rusya, şiddetli hava saldırılarını sürdüreceğini açıkça gösteriyor. Muhalefet, ateşkesin uygulanması ve Cenevre görüşmelerine dönmek için Rus saldırılarının durmasını bekliyor. Ateşkes için rejimle istişare edecek muhaliflerin kimlerden oluşacağı ile terörist-muhalif ayrımı konuları Rusya'nın istismarına açık meseleler olarak dikkati çekiyor. Türkiye, uygulanabilir ve adil bir siyasi çözüme ulaşmak için öncelikle Rus hava saldırılarının sonlandırılması gerektiğini vurguluyor.

(14.56) (Analiz)

20- ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye'de Rakka'nın DAEŞ'in elinden alınması için Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Suriye'ye özel kuvvet göndereceğini açıkladı.

(14.47)

21- Kırım'da son günlerde Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Tatarlara yönelik baskınları artırmasına Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın "sözde terörle mücadele paravanının" arkasına saklanarak Kırım Tatar halkını yok etme politikasını uyguladığı bildirildi.

(13.38)

22- ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye'de Rakka'nın DAEŞ'in elinden alınması için Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Suriye'ye özel kuvvet göndereceğini açıkladı.

(14.47)

23- Kanada Deniz Kuvvetleri'ne bağlı HMCS Fredericton savaş gemisi, Ege'deki mülteci kaçakçılığını önleme görevi için NATO emriyle yola çıktı.

(08.57)

24- Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa ülkelerinin iltica politikalarını ve sınır kontrollerini artırmalarını eleştirerek, sığınmacılar için yasal yolların artırılması çağrısında bulundu.

(14.56)

25- Yunanistan'da sosyal güvenlik reformu ve hükümetin tarım sektörüne getirdiği ek vergileri protesto etmek için ülkenin çeşitli yerlerinden başkent Atina'ya ulaşan işçiler polisle çatıştı.

(13.13)

26- Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde beyin kanaması nedeniyle tedavisi süren Antalyaspor Teknik Direktörü Jose Morais'in, pazartesi taburcu edileceği ve çarşamba günü de takımın başına geçebileceği bildirildi.

(12.58)

27- Spor Toto Süper Lig'de 15 Şubat Pazartesi günü Kayserispor ile karşılaşacak Trabzonspor'da, Muhammet Demir sakatlandı.

(14.50)

28- Futbol hayatına Katar'ın El Sadd takımında devam eden Barcelona'nın eski oyuncusu Xavi Hernandez, milli futbolcu Arda Turan'dan övgüyle bahsetti.

(15.34)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Günün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement