Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de, Belçika Başbakanı Charles Michel'i kabulünün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesine değindi.

06.10.2015 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de, Belçika Başbakanı Charles Michel'i kabulünün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesine değindi. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

"Buna karşı tavrını NATO almıştır, bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum. Çünkü Türkiye'ye yapılan saldırı, NATO'ya yapılmış bir saldırıdır"

"Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi eğer bu konuda bir çok işbirliğini yapmış olduğu dostunu da kaybederse çok şeyi kaybeder, bunu da bilmesi lazım"

"Suriye krizi, savaşın sona ermesi, Esed'in artık burayı bırakıp gitmesi noktasında hassasiyeti olanlar var, olmayanlar var. 350 bin insanın ölümüne neden olan, bir devlet terörü estiren bir kişi şu anda Suriye'nin başındadır ama bunu korumaya çalışanlar var. İran, Rusya bunlardan bir tanesidir"

"PYD ve PKK, DAİŞ ile savaşıyor diye onu dost olarak ilan edenler var. Böyle bir yanlışlık olamaz"

(15.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen güvenlik toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda, Türkiye-Suriye sınır bölgesindeki hava ihlalleri, Suriye ve Irak topraklarından Türkiye'ye yönelen terör tehdidi ile yurt içinde sürdürülmekte olan terörle mücadele operasyonlarında gelinen son durum ele alındı.

(02.15)

3- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. Görmez'in açıklamalarında öne çıkan satır başları şöyle:

"(İran'ın 'Mina'da 4 bin 700 kişi vefat etti' iddiası) O sayı abartılı... Ancak sadece İranlı vefat eden hacıların sayısı ilan edildiğinde sadece 48 idi ama şimdi 400'ü aşkın. Başka hiçbir ülke hacılarını kendi ülkesine istemedi. Herkes orada defnetti. Ama İran kendisi bizzat hacılarını uçakta kendi ülkesine taşımak istediği için o sayı öyle ortaya çıktı"

"Olayın yaşandığı yerde bir komisyon marifetiyle bir heyet oluşturarak, görgü tanıklarını bizzat dinledik. Bir rapor hazırladık ve bitirmek üzereyiz. Onu hem Suudi Arabistan makamlarına vereceğiz hem de kendimizde bunu Hac Bakanlığıyla ayrıca paylaşacağız"

"Bölgede oynanan oyunları bir bütün olarak değerlendirmek lazım. İslam devleti kurduğunu iddia eden DAEŞ'in İslam medeniyetini yok etmek üzere gösterdiği çabalar ile PKK terör örgütü arasındaki çabalar arasında herhangi bir fark görmüyorum"

( Şırnak'ta bir zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen terörist fotoğrafı) "İslam dini hiçbir zaman işkence dediğimiz hele hele ölen bir beden üzerinde en küçük bir işkenceyi yapmayı haram kılmıştır, doğru değildir"

(12.17-13.41-15.18) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 8 F-16 savaş uçağı, Türkiye-Suriye hudut hattı bolunca devriye uçuşu yaptı. Milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza ederek toplam 4 dakika 30 saniye, Suriye'de konuşlu SA füze sistemleri tarafından toplam 4 dakika 15 saniye süre ile F-16 savaş uçaklarına tacizde bulunuldu.

(15.56)

5- Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD, Türkiye, AB ve Körfez ülkelerinden oluşan Esed karşıtı uluslararası ittifakın, Rusya'nın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i kurtarmak için oynadığı kumara nasıl yanıt vereceğinin, küresel güç dengesinin temel parametrelerini şekillendireceğini belirtti.

(12.29)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlali kaza gibi görünmediğini" söyleyerek, "Türkiye'nin hava sahası hafta sonu iki kez ihlal edildi" dedi.

(12.58)

- Suriye'de Esed yönetimine karşı savaşan silahlı muhalif gruplar, Rusya'nın düzenlediği hava saldırıları ile ilgili ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Rusya'nın Suriye'de savaş suçu işlediği vurgulanarak, "Rus uçaklarının bombaladığı şehirde DAEŞ'e ait hiçbir oluşum yoktur" ifadesi kullanıldı.

(11.44)

- AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Suriye'de Esed rejiminin muhtemel bir zaferinin bölgede yeni bir sığınmacı akınına sebep olacağı uyarısında bulundu.

(14.18)

6- Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik Ankara merkezli İstanbul, Konya, Isparta, Van ve Ağrı'da düzenlenen operasyonda 22 kişi gözaltına alındı.

(10.49)

7- Güvenlik güçleri, bölücü terör örgütünün Hakkari bölgesindeki elebaşı Fehmi Atalay'ın telsiz görüşmelerine ulaştı. Görüşmelerinde, "sonbahar ve kış dönemi 2011 ve 2012 yıllarındaki gibi geçerse bozguna uğrarız" itirafında bulunan Atalay, zorda kalınması durumunda ise sivil halkın canlı kalkan olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

(11.44)

8- Diyarbakır'da 6-7 Ekim'de gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine ilişkin 22'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davada, bir sanığın tahliyesine karar verilirken duruşma 25 Kasım 2015 tarihine ertelendi.

(00.10)

9- Anayasa Mahkemesi, Fetullah Gülen'in, bir internet sitesindeki röportajda, nefret söylemi bulunduğu iddiasıyla Cumhuriyet savcılığına yaptığı şikayette kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle "şeref ve itibarının korunması" hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.

(12.01)

10- Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik soruşturmada, tutukluların reddihakim talebini yetkisi olmadığı halde kabul eden hakim Metin Özçelik ile salıverilmelerine hükmeden hakim Mustafa Başer hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "görevi kötüye kullanmak" ve "gizliliğin ihlali" suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul etti. Haklarında ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isten Başer ve Özçelik, Yargıtayda yargılanacak.

(13.48)

11- Yargıtay 16. Ceza Dairesince, 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ilk duruşması başladı.

(10.03)

12- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli yerli otomobille ilgili çalışmaları bu hafta Bakanlar Kurulu'na sunmayı arzu ettiklerini belirterek, "Yerli otomobilde lansman konusunda Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız" dedi.

(12.45)

13- Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, Habertürk- Bloomberg ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Babacan, AK Parti'nin ekonomik vaatlerinin bütçeye ilave yükünün, gelecek seneki GSYH'nin yaklaşık yüzde 1'i civarında olduğunu belirterek, "Gelecek sene nereden baksanız 550 milyar lira civarında bir bütçe ortaya çıkacak, bunun içerisinde 20 milyar lirayı konuşuyoruz. Bunlar yönetilebilir rakamlardır, defalarca yaptık. Böyle bir paketin kaynak sorunu kesinlikle olmaz" dedi.

(13.30)

14- İsrail askerleri ile Filistinliler arasında dün çıkan çatışmalarda, 69 Filistinlinin yaralandığı bildirildi. İsrail askerleri, Batı Şeria ve Kudüs'te aralarında çocukların da bulunduğu 30 Filistinliyi gözaltına aldı.

(01.03-14.42)

15- Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri Japonya'dan Takaaki Kajita ve Kanada'dan Arthur Mcdonald oldu.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Tutuklama
    10:53 Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Tutuklama

    Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir kuyumcuya silahlı saldırı düzenleyen 2 kişi ile onlara yardım eden 1 kişi tutuklandı. Şüpheliler, kuyumcudan çok sayıda ziynet eşyası çaldıktan sonra olay yerinden kaçtı. Polis ekipleri, şüphelilerin İstanbul'a kaçtığını tespit etti ve eş zamanlı operasyonla gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, çalınan eşyalar ve ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından tutuklandı.

  • Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı
    10:51 Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Şubat ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik'in ihracatı yüzde 17,5 azalarak 10 milyon 826 bin dolar, ithalatı ise yüzde 34,9 artarak 10 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise Şubat ayında ihracat yüzde 13,6 artarken, ithalat yüzde 9,2 azaldı.

  • Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Şüpheli Tutuklandı
    10:51 Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Şüpheli Tutuklandı

    Ankara'da bir kuyumcu dükkanını soyan 2 şahıs ile onlara yardım eden bir kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soygun anı güvenlik kamerasına yansıdı. Polis ekipleri, soyguncuların kimliklerini tespit ederek İstanbul'da yakaladı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çalınan takılar, silah ve uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Zanlılar mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.

  • Kayseri'de Kumar Oynatan İş Yerlerine Operasyon
    10:49 Kayseri'de Kumar Oynatan İş Yerlerine Operasyon

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kumar oynatıldığı tespit edilen 4 iş yerine operasyon düzenlendi. Operasyonda 4 şahsa adli işlem yapılırken, 20 şahsa da idari işlem uygulandı. Toplamda 124 bin 900 TL idari para cezası kesilirken, kumar masalarında kullanılan 420 adet pul ve 300 TL paraya el konuldu. Ayrıca ruhsatsız faaliyet yürüten bir mekan da süresiz kapatıldı.

  • Adana'da Kendini Polis Olarak Tanıtan Şahıslara Hapis ve Adli Para Cezası
    10:49 Adana'da Kendini Polis Olarak Tanıtan Şahıslara Hapis ve Adli Para Cezası

    Adana'da kendilerini polis olarak tanıtan 2 sanık, bir kadının değerli eşyalarını ve para miktarını alarak dolandırıcılık suçundan yargılandı. Mahkeme, sanıklara 6 yıl 6'şar ay hapis cezası ve 400'er bin lira adli para cezası verdi.

  • Samsunspor Kulübü, Reeder Samsunspor'a maddi destek istedi
    10:49 Samsunspor Kulübü, Reeder Samsunspor'a maddi destek istedi

    Samsunspor Kulübü, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Lig'de mücadele eden Reeder Samsunspor'a maddi destek istedi. Kulüp yönetimi, şehirden yeterli desteği alamadıklarını ve bütçede açık oluştuğunu belirtti. Borçların ödenmesi için lige katılma hakkının devri veya şubenin kapatılması seçenekleri üzerinde duruldu.

  • Kızılay Kulu Şubesi, Kulu ilçesinde 150 kişiye iftar yemeği verdi
    10:48 Kızılay Kulu Şubesi, Kulu ilçesinde 150 kişiye iftar yemeği verdi

    Konya'nın Kulu ilçesinde bulunan Kızılay Kulu Şubesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Camikebir Mahallesinde bulunan Kızılay Şubesi binası bahçesinde 150 kişiye iftar yemeği verdi. Kulu Müftüsü Muhsin Yıldız'ın duasının ardından oruçlar açıldı. Kızılay Kulu Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Altun, 'Kızılay Şube Başkanlığında görevli bulunan personel tarafından hazırlanan 150 kişilik iftar yemeği ikramında bulunduk' dedi.

  • Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:47 Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi

    Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2018-2023 Uyuşturucu Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda yapılan faaliyetler değerlendirildi. Toplantıda, kurumların 2022-2023 yıllarında gerçekleştirdikleri faaliyetler sunuldu ve kurul üyelerinin görüşleri alındı.


Advertisement