9 Soruda Çözüm Sürecinin Yeni Kodları - Son Dakika
Güncel

9 Soruda Çözüm Sürecinin Yeni Kodları

ABD'nin Kobani'ye silah yardımı, Türkiye'nin Peşmerge geçişine izin vermesi, Öcalan'ın mesajı... İşte bu gelişmeler sonrası çözüm sürecindeki son durumun 9 soruda analizi.

24.10.2014 10:02  Güncelleme: 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son günlerde gerek HDP gerekse Hükümet kanadından yapılan açıklamalar, çözüm sürecinde nasıl bir yol haritası izleneceği konusunda kafaları karıştırdı.

9 SORUDA ÇÖZÜM SÜRECİ

Amerika'nın Kobani'ye silah yardımı... Türkiye'nin Peşmerge geçişine izin vermesi... Öcalan'ın mesajı... Yeni isimler... Ve karşılıklı talepler. Peki, çözüm sürecinde son durum ne? Habertürk'ten Ecevit Kılıç 9 soruda sürecin yeni "kod"ları ve "yüz"lerini kaleme aldı.

1- KOBANİ KRİZİ AŞILDI MI?

Türkiye'nin buradaki temel politikası Kobani'yi çözüm sürecinin dışında tutmaktı. Örgüt ise Kobani'yi çözüm sürecinin temel bir kriteri haline getirmeye çalıştı. Ancak Amerika'nın silah yardımı ve Türkiye'nin Peşmerge geçişine izin vermesi tıkanıklığı büyük ölçüde ortadan kaldırdı. IŞİD, Kobani'yi ele geçirmediği sürece.

2- SÜRECE KALDIĞI YERDEN DEVAM MI?

Evet, öyle görünüyor. Atılacak adımlar olarak sıralanan başlıkların tamamı Kobani krizinden önce de konuşuluyor ve üzerinde mutabakat sağlandığı söyleniyordu. Ancak süreç bu kez ivme kazandı. Tarafların daha hızlı adım atacağını söylemek mümkün.

3- ÇÖZÜM DENGESİ YENİDEN SAĞLANDI MI?

Ortadaki ciddi güven sorunu ve tarafların birbirini suçlayıcı sert açıklamalarına rağmen denge yeniden sağlandı gözüküyor. Devletin burada temel bir şartı, zemini var; kamu güvenliği. Yol kesme, kimlik kontrolü ve okul yakma gibi asayiş olaylarının tamamen son bulması. Ve önümüzdeki süreçte yaşanmaması. Karşı taraf ise alınan ortak kararların hayata geçirilmesini istiyor.

4- NEDİR YENİ AŞAMA?

Abdullah Öcalan kendisiyle görüşen HDP heyetine "Başarılı bir pratik için umudum arttı" diyerek "yeni bir aşama"yı işaret etti. Sürecin son durumu "müzakere arifesi" olarak tanımlanabilir. Yani silahsızlanma zemini ve siyasi hakların tartışılacağı ikinci aşamaya geçiş süreci.

5- PLANLANAN İLK ADIMLAR NELER?

Müzakere sürecinin ilgili kurul ve komisyonlarının oluşturulması. Bunlar; müzakere heyeti, izleme kurulu ve koordinasyon komisyonları.

6- MÜZAKERE HEYETİNDE KİMLER YER ALACAK?

Müzakere süreciyle birlikte Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı çok etkin bir rol oynayacak. Bir anlamda MİT'in diyalog sürecinde üstlendiği rolü devralacak. Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu uzun yıllar MİT'te müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. Daha önceki çözüm arayışlarında da masadaki kilit isimlerden biri oldu. Başbakan Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı toplantıda da vardı. HDP kanadında ise mevcut İmralı heyetindeki üç ismin yeni ekipte yer alması bekleniyor. Dördüncü isim Öcalan'ın özel değer verdiği ve Kürt siyasi hareketi içinde özgün bir ağırlığı bulunan Hatip Dicle. Beşinci isim parlamento dışında ve kadın olacak. İlk konuşulan isim HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ oldu. Ancak görevi nedeniyle vazgeçildi. Şimdi Meral Danış Beştaş gibi hem partinin yönetiminde yer alan hem de kadın hareketinin etkili isimleri üzerinde duruluyor. HDP'nin talebi bu isimlerin aynı zaman da sekreterya olarak görev yapması. Öcalan ise KCK'dan bir ismin de heyette yer almasını istedi. Ancak Kandil ile görüşmeler için Kamu Güvenliği Müsteşarlığı bünyesinde özel bir heyetin oluşturulması da gündemde.

7- İZLEME KURULU NE YAPACAK?

Bu kurul tarafsız 10 isimden oluşacak. Tüm aşamalarda gözetmen olarak görev yapacak, gerekirse süreci yönlendirecek. Kurulda Kürt sorununun tarihsel seyrini bilen isimler yer alacak.

8- AKİLLER DEVAM EDECEK Mİ?

Muhtemelen hayır. Sürecin temel başlıklarının ilerlemesini sağlayacak 9 koordinasyon komisyonunun kurulması gündemde. Bazı akil insanların bu komisyonlarda görev alması bekleniyor. Komisyonlarda milletvekilleri de yer alacak.

9- ÖNCELİKLİ HEDEF NE?

Müzakerelerin başlamasıyla birlikte örgütün "etkin eylemsizlik" kararı alması bekleniyor. Bu aynı zamanda sınır dışına çekilmeyi de içeriyor. Öncelikli hedef ise PKK'nın 21 Mart'da yani Nevruz'da tamamen silahları bırakması. Sonrası eve dönüş...

9 Soruda Çözüm Sürecinin Yeni Kodları
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 9 Soruda Çözüm Sürecinin Yeni Kodları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Karadeniz: Biz ne verirsek verelim silah bırakmazlar hadi oda oldu diyelim yarın birgün canları isteyince istedikleri olmayınca kobani olayındaki gibi ülkeyi yeniden karıştırmak istemeyeceklerinin garantisini kim veriyor. 1 1 Yanıtla

Advertisement