84 Yıl Sonra 87 Dakika - Son Dakika
Yerel

84 Yıl Sonra 87 Dakika

Karşıyaka Futbol Takımının Sakız Adası ekiplerinden Lailapas ile 1930 yılında oynadığı ancak aşırı yağış nedeniyle 3. dakikada tatil edilen dostluk maçı 87 yıl sonra, 10 Mayıs'ta tamamlanacak Kulüp Genel Sekreteri Mehmet Yayan: "Bu karşılaşma, Türk Yunan dostluğu için önemli kilometre taşı olacak"

16.04.2014 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karşıyaka Futbol Takımı ile Yunanistan'ın Sakız Adası'nda bulunan Lailapalas arasında 84 yıl önce başlayan ancak üçüncü dakikada aşırı yağış nedeniyle yarım kalan dostluk maçının kalan 87 dakikası 10 Mayıs'ta Sakız'daki Fafalion Stadı'nda oynanacak.

Sporda Türk Yunan işbirliğine dikkati çekmek amacıyla iki takım yöneticileri arasında sürdürülen görüşmeler sonrası Sakız Adası'nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Sabah saatlerinde adaya hareket eden Karşıyaka Kulübü heyeti sıcak bir şekilde karşılandı.

Adadaki bir otelde düzenlenen basın toplantısında 7 Aralık 1930 tarihinde oynanan maçla ilgili bilgi veren Tarihçi-Yazar Giannis Makridakis, iki ülke arasındaki savaştan sadece 8 yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk ve Venizelos'un dostluk iradesini ortaya koyduğunu, bu kapsamda iki takım arasında bir dostluk karşılaşmasının organize edilmesine karar verildiğini ifade etti.

Bu organizasyonun iki kıyıda da heyecanla karşılandığını, karşılaşmaya futbol takımlarının yanında belediye ve ticaret odalarının da katılım gösterdiğini anlatan Makridakis, "O dönemin gazete haberlerinden edindiğimiz bilgiye göre maç için adaya gelecek Türkler için özel bir organizasyon düzenlendi. Sakız Limanı, Türk ve Yunan bayraklarıyla süslendi. Resmi bir ziyafet düzenlendi. Hatta karşılaşma öncesi Karşıyaka takımı Yunan milli marşını, Lailapas takımı ise Türk milli marşını söyledi. Maçı bin 500'den fazla kişi seyrediyordu. Ancak sağanak yağışın etkisini artırması nedeniyle 3'üncü dakikada maç durdu ve sonra iptal edildi."

Bu konuyla ilgili araştırma yaptığı sırada büyük heyecan duyduğunu, bu maçın tamamlanması gerektiğine inandığını dile getiren Makridakis, Lailapas takımının bir süre önce kapanması nedeniyle o dönemde girişimde bulunamadıklarını ifade etti.

Takımın 2009 yılında tekrar kurulmasıyla görüşmelere başladıklarını anlatan Makridakis, müsabakanın tamamlanmasının iki ülke halklarının dostluğu konusunda verilmiş önemli bir işaret olacağına inandığını belirtti.

Makridakis, "Irkçılığa karşıyız, aramızda sınırlar var ama biz bunlara inanmıyoruz. Farklıyız ama insanız ve beraber yaşamamız gerekiyor. Karşıyaka'ya götürdüğümüz teklifin kabul edilmesinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

-Limanda karşılama olacak

Yönetim Kurulu Üyesi Theodosis Grigorakis, yarım kalan karşılaşmanın 87 dakikalık bölümünün 10 Mayıs 2014 Cumartesi günü, Fafalion Stadı'nda oynanmasına karar verdiklerini, o gün gelecek Türk takımının 1930'daki gibi karşılanacağını, limanda yapılacak karşılama sonrası akşam saatlerinde stadyuma geçileceğini ifade etti.

Karşılaşmanın ardından Türk ve Yunan sanatçıların konser vereceğine işaret eden Grigorakis, 1930'daki takımlarda oynayan ve yönetici olan kişilerin çocuk ya da torunları da ulaşarak karşılaşmaya davet edeceklerini belirtti.

Lailapas Teknik Direktör Michalis Kottakis, 2 yıl önce görev geldiğinde bu maçın mutlaka bitirilmesi gerektiğini söylediğini, bu maçın tarih açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Umarız maçı bu sefer tamamlayacağız ve sonraki yıllarda diğer maçlarla devam edeceğiz"

-"Heyecanlıyız"

Karşıyaka Kulübü Genel Sekreteri Mehmet Yayan ise Lailapas yöneticilerinin kendilerini çok sıcak karşıladığına dikkati çekerek, "Biz aynıyız, birbirimizden ayrılmamız mümkün değil. 84 yıl önce başlayan dostluğu, dedelerimizin yarım bırakmak zorunda olduğu dostluk maçını devam ettirmek üzere geldik. Bu karşılaşma Türk - Yunan dostluğu için önemli kilometre taşı olacak. Biz de en az Yunanlı dostlarımız kadar heyecanlıyız. 10 Mayıs'ta buraya geleceğiz ve bu maçı tamamlayacağız" dedi.

Yayan, bundan sonra bu karşılaşmanın geleneksel hale getirilmesi için çaba göstereceklerini de ifade etti.

Karşıyaka Teknik Direktörü Yusuf Şimşek ise yıllar önce yarım kalan maçın tekrar oynanması için çaba sarfedenlere teşekkür ettiğini, iki ülke insanlarının dostluğunu bir adım öteye götürecek bu maçın kendisini de heyecanlandırdığını ifade etti.

-Taraftara davet

Karşıyaka Profesyonel Futbol Şube Başkanı Mustafa Özçakar ise Karşıyakalı taraftarları 10 Mayıs'ta Sakız'a beklediklerini ifade etti.

Özçakar, "Çarşı grubuna sesleniyorum, 10 Mayıs'ta burayı Karşıyaka sahili gibi yapmalıyız. Lailapas taraftarlarıyla birlikte bir karnaval düzenleyelim. En az 2 bin kişiyi buraya bekliyoruz. Önümüzdeki sene de umarım sizi aynı şekilde Karşıyaka'da ağırlamak istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan 10 Mayıs'ta oynanacak karşılaşma için 1930 yılındaki karşılaşmada giyilen formanın benzerinin yeniden üretileceği ifade edildi.

Toplantı sonrası Karşıyakalı yöneticiler, Lailapas yöneticilerine üzerinde isimleri yazan Karşıyaka formasını hediye etti. - Yunanistan

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 84 Yıl Sonra 87 Dakika - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement