8 Yaşındaki Kızı 12 Yaşındaki Erkekle Evlendirdiler - Son Dakika
Dünya

8 Yaşındaki Kızı 12 Yaşındaki Erkekle Evlendirdiler

Afganistan'ın Balh kentindeki bir köyde iki küçük çocuk evlendi.

01.09.2014 10:11  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk evliliklerin yoğun olarak yaşandığı Afganistan'da Mina adındaki kız çocuğu ile Serdar adlı 12 yaşındaki erkek çocuğu evlendirildi. Babası tarafından yaklaşık 2000 dolar başlık parası karşılığında başka bir aileye gelin olarak verilen Mina, henüz 8 yaşında ve evliliğin ne olduğunu kavrayacak bir yaşta değil.

KIZIN BABASI ÇARESİZ OLDUĞU İÇİN EVLENDİRMİŞ

Mina'nın babası Mümin, verdiği kararın doğru olduğunu ve çaresiz oldukları için böyle bir yola başvurduğunu dile getirdi. Mümin, "Köyün ileri gelenlerine ailemin maddi durumunu anlattım ve maddi imkansızlıklar nedeniyle kızıma bakamayacağımı belirttim. Onlar da Mina'yı evlendirmemde herhangi bir sakınca olmadığını dile getirdiler. Ayrıca alacağım başlık parası ile az da olsa fakirlikten kurtulursun diye bana öğüt verdiler" dedi.

ERKEK ÇOCUĞUN AİLESİ EVLİLİĞİ SAVUNDU

12 yaşındaki damat Serdar ise evlilikten beklentisini soran muhabire, "Sadece mutlu bir hayat istiyorum" diye cevap verdi. İsmini açıklamayan Serdar'ın annesi de, bu evliliğin doğru bir karar olduğunu söyledi. Serdar'ın annesi açıklamasında, "Bu kız çocuğu sokaklardaydı ve kimse onunla ilgilenmiyordu. Şimdi oğlumla evlendi ve artık bizimle daha iyi bir hayat sürebilir" diyerek evliliği savundu.

KÜÇÜK YAŞTAKİ EVLİLİKLER YASAK OLSA DA ÜLKEDE UYGULANMIYOR

Afgan yasalarına göre küçük yaşta evlilikler yasaklanmış durumda ancak bu karar ülkede uygulanmıyor. Özellikle maddi durumları iyi olmayan aileler için kızlarının evliliklerinden alacakları başlık paraları fakirlikten kurtulma aracı olarak kullanılıyor. Kırsal kesimde en yüksek başlık parasını veren kim ise kız o kişi ile evlendiriliyor. Bu yüzden çarpık evlilikler Afganistan'da çok sık yaşanıyor.

FAKİRLİK BU EVLİLİKLERİN SEBEBİ

Afganistan'da Birleşmiş Milletler verilerine göre kız çocukların yüzde 57'si henüz daha 18 yaşına girmeden evlendiriliyor. Ülkedeki fakirlik bu evliliklerin yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri olarak görülüyor.

8 Yaşındaki Kızı 12 Yaşındaki Erkekle Evlendirdiler
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 8 Yaşındaki Kızı 12 Yaşındaki Erkekle Evlendirdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Lanet: Lanet olsun nur icinde yatsin Atatürkümmm o olmasa bizde olurduk böyle 18 24 Yanıtla
  • Hersey allahtan: Hersey allahtan 4 20 Yanıtla
  • Addo: masaallah nazar degmesin. cok yakismislar birbirlerine , allah bir yastikta kocasin. 4 16 Yanıtla
  • semaa: Saçma sapan adetleri İslam a bağlamayın lütfen bilende konuşuyor bilmeyende böyle saçmalık olmaz babanın acizliğine bak Türkiye de yokmu sanki atmışlar sokaklara kızlarını nasıl yaşarsan yaşa ANNE BABALAR ölene kadar çocuğunuzun üstünden elinizi çekmeyin 13 5 Yanıtla
  • cemşüt: 2000 dolara 8 yaşında ev hanımı bulunur 3000 dolara 7 yaşında hamarat ev kızı bulunur satıyorum saaat tım ! kafaya bak . . . . . baba 2000 doları cebe indirmiş eh bi sene yeter ona seneye de küçük kızı verir. . . evlat = mal 16 2 Yanıtla
  • yalçın yılmaz: höst be kardeşim yayınlamayın böyle şeyleri vallahi yazık 11 2 Yanıtla
  • by meçhul: islam dinine dil uzatan soysuzlar din hakkında ne bilginiz varki islam dini hiç kimseyi kaldıramıyacağı bir yükün altına koymaz şerefsizliği yapın dinin üstüne atın yok böyle birşey 5 7 Yanıtla
  • a a: Yardım etmek için illaki eşi mi olmalı. Evlatlık edinselermiş!!! 11 1 Yanıtla
  • xx: İşte bazı şeylerin kabul edilebilir, mantıklı bir açıklaması yok. İstedikleri kadar fakirdi, zor durumdaydı, sokaktaydı desinler. . yok !!! 9 1 Yanıtla
  • serpil2344: allah herkesi bir sınavla sınıyor. kimini yoklukla kimini varlıkla kimini hastalıkla. . . çocuga hasret nice aileler var sınav veren. ama böylesi çok acı verici. ne yazık ki daha 8 yaşındaki bir kızımız ve 12 yaşındaki bir oglumuz cocuk olamadan buyumek zorunda kaldılar. toplum olarak ne yazık ki ben de dahil hep seyirci kaldık olanlara. ah vah tüh demek boşuna. bizler iyi birer nesil yetiştirelim inşallah. eğer birgün helak edeceksek evlatlarımızı, bu zihniyetle hareket edeceksek girmeyelim günahlarına, getirmeyelim boyle yavruları dünyaya. . . evlat dogurmak sadece dogurmak olmasın. . . 7 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement