Zeytinyağı, 8 Bin Yıl Önce de Varmış - Son Dakika
Dünya

Zeytinyağı, 8 Bin Yıl Önce de Varmış

İsrail'de yapılan kazılar, 8 bin yıl önce zeytinyağı üretilebildiğini ortaya koydu.

19.12.2014 11:23  Güncelleme: 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arkeologlar, M.Ö. 6'ncı yüzyıla uzanan kil çanaklarda zeytinyağı tortusu buldu. İsrail'de yapılan kazılarda yapılan keşif hakkında bilgi veren arkeologlar Ianir Milevski ve Nimrod Getzov, 'muhtemelen Akdeniz'de zeytinyağının kullanıldığı en eski tarihe ait delile ulaştıklarını' ifade etti.



İsrail'in kuzeyindeki En Zippori bölgesinde 2011'de başlayan anayol çalışmaları esnasında ortaya çıkarılan tarihi eserler analiz edildiğinde, bazı çanaklarda zeytinyağı kalıntılarına ulaşıldı.

Analizler, kalıntıların Erken Kalkolitik Çağı'na ait olduğunu gösterdi. Üzerinde bir yıllık zeytinyağı kalıntısı olan modern çanaklardan aldıkları örnekleri antik numunelerle karşılaştıran bilim insanları, iki örneğin büyük kimyasal benzerlik gösterdiğini tespit etti.

İLK ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNİN TARİHİ DE NETLEŞTİ

Anayoldaki kazı alanından çıkarılan toplam 20 çanak-çömlekten alınan örneklerin analizi, zeytinyağının M.Ö. 5800 yıllarına ait oluğunu gösterdi. Bulgular, 6 ila 8 bin yıl öncesine uzandığı düşünülen ilk zeytinyağı üretiminin tarihini de neredeyse kesinleştirdi.

İsrail Antik Eserler İdaresi tarafından verilen bilgiye göre, kazıların yapıldığı bölgede zeytinyağının yanı sıra tahıl ve baklagil üretiminin de yapılmış olabileceği belirtildi.

Zeytinyağı, 8 Bin Yıl Önce de Varmış
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Dünya Zeytinyağı, 8 Bin Yıl Önce de Varmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • İLK ZEYTİNYAĞINI KOBANE DE KÜRTLER YAPMIŞTI: İLK ZEYTİNYAĞINI KOBANE DE KÜRTLER YAPMIŞTI. . YUNANLILAR KÜRTLERDEN ÖĞRENDİ 4 28 Yanıtla
  • mert demir: israil degil filistin toprakları israil diye bir ülke yok . . . sadece kendince şimdilik zaptettigi araziler var . . . ama zamanı gelince osmanlı yeniden oraları filistine vaad edecek . . . . 21 5 Yanıtla
  • Murat Dilme: M.Ö. 6. yüzyıl demek 2014+600=2614 yıl yapar. Bilgisiz Basın. 9 1 Yanıtla
  • MUSTAFA KEMAL: NİYE Kİ 8 BİN SENE ÖNCEKİ İNSANLAR ŞİMDİKİ İNSANLARDAN ÇOK ÇOK DAHA AKILLIYDIKİ 8 0 Yanıtla
  • Vdtaxu: @mert demir, Osmanlı derken? Ne mallar var bu ülkede ya:( 4 4 Yanıtla
  • Mirza: Insanlık tarihi Adem peygamberle başlıyor.sizce kaç bin senedir bizler bu topraklardayız bilen varmı? 2 1 Yanıtla

Advertisement