62. Hükümetin Programı - Son Dakika
Ekonomi

62. Hükümetin Programı

Ekonomi politikaları "Güçlü Ekonomi" başlığı altında ele alındı (4) Programdan: Önümüzdeki dönemde yerli ve yenilenebilir ener­ji kaynakları en üst düzeyde değerlendirilecek, 2015 yılına kadar yeni santrallar devreye alınacak, nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmalar hızlandırılacak Konya'da, dünyanın en büyüğü olacak 3 bin megawattlık güneş santrali için yaklaşık 6 milyar dolar yatırım yapılacak.

01.09.2014 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

62. Hükümetin Programı'na göre, önümüzdeki dönemde yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları en üst düzeyde değerlendirilecek, 2015 yılına kadar yeni santraller devreye alınacak, nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmalar hızlandırılacak.

Ekonomi politikalarının "Güçlü Ekonomi" başlığı altında ele alınan programa göre, Türkiye'nin sahip olduğu toplam 8,5 milyon hektar sulanabilir arazinin tamamının sulanması hedefleniyor. Bu kapsamda, su tasarrufu sağlayan modern sulama yatırımlarına devam edilecek, 10. Kalkınma Planı çerçevesinde Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Dö­nüşüm Programı Eylem Planı hayata geçirilecek.

Önemli aşama kat edilen "Bin Günde Bin Gölet" Projesi ile yaklaşık 1 milyar metreküp depolama sağlanacak, 212 bin hektar alan sulamaya kavuşmuş olacak ve yaklaşık 450 bin kişiye istihdam sağlanacak.

AK Parti hükümetleri döneminde 268 baraj ve 271 sulama tesisinin tamamlandığı hatırlatılan programa göre, Bozkır ve Avşar barajlarının da inşası ile yılda 414 milyon metreküp su, yaklaşık 17 kilometrelik tünelle Konya Ovası'na ulaştırılacak. Önümüzdeki dönemde bu alandaki büyük projeler, hızla tamamlanmaya devam edilecek.

Tarımsal ürün ihracatı 40 milyar dolara çıkacak

Tarım sektöründe nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, tarım ürünlerinde net ihracatçı durumunu daha da geliştirmiş, rekabet gücünü artırmış, ürettiğiyle ve insan gücüyle dünyada ve bölgede söz sahibi olunacak bir ülke konumuna erişilmesi hedefleniyor. 2023 yılı için hedef; verimliliği artırarak 150 milyar dolar tarımsal hasıla ile dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almak ve tarımsal ürün ihracatını 40 milyar dolar seviyesine çıkarmak.

Programa göre, parçalı arazilerin toplulaştırıl­masına bu dönemde de devam edilecek, önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar ilave 1 milyon hektar alanın daha toplulaştırma çalışmaları tamamlanacak, 2023 yılına kadar ise toplamda 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma ve ıslah çalışmaları bitirilecek.

Önümüzdeki dönemde tarımsal  desteklemeler, tarım havza­ları modeli kapsamında belirlenen bölgeler ve ürünler itibarıyla uygulanacak. Türkiye'de daha hızlı kalkınması öngörülen bölgelere özel destek sistemleri geliştirilecek.

Üreticilerin tarım sigortalarından daha fazla faydalanmasına yönelik tedbirler alınacak, organik ve iyi tarım uygulamalarına verilen önem ve destek artırılacak. Başta jeotermal kaynaklar olmak üzere güneş enerjisi ve diğer alternatif enerji kaynaklarının tarımda kullanılması teşvik edilecek.

Tarımsal destekler artırılarak devam ettirilecek

Et ve süt ürünleri piyasalarında istikrarı sağlamak üzere Et ve Süt Kurumu'nun oluşturulduğu hatırlatılan Programa göre, diğer tarım ürünlerinde de fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması ve ürün arzı ile çiftçi gelirlerinde istikrar sağlanmasına yönelik piyasa düzenleme mekanizmaları oluşturulacak, çiftçilerin kullandığı tarımsal girdilerdeki destekler artırılarak devam ettirilecek.

Çayır ve meraların ıslah çalışmalarına devam edilecek, me­raların verimli ve sürdürülebilir kullanımını sağlanacak. Bugüne kadar ıslah edilen 4,7 milyon dekar mera alanına ilaveten gelecek bir yıl içinde 750 bin dekar alanda ıslah çalışmaları tamamlanacak.

Hayvancılığın geliştirilmesinde verimliliğe dayalı desteklemelere devam edilecek, hayvancılıkta küçük işletmelerin ekonomik ölçek büyüklüğüne ulaştıracak projeler yürütülecek. Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde modern ve profesyonel işletmelerin kurulmasına yönelik teşvik ve destekler artırılacak.

Türkiye'nin uluslararası standartlara sahip ilk botanik bahçesi olan Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin önemli bir bölümü 2015 yılında tamamlanacak, ülkede ilk kez organizasyonu yapılacak 2016 Antalya Botanik Expo'su ile ilgili çalışmalar süresi içinde tamamlanacak.

Enerji

Önümüzdeki dönemde yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları en üst düzeyde değerlendirilecek, 2015 yılına kadar yeni santraller devreye alınacak, nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmalar hızlandırılacak.

Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine devam edileceği aktarılan programa göre, enerjide 2023 hedefine ulaşarak, ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sürekli, güvenli ve asgari maliyetle temin edebilen, enerji üretiminde kaynak ve teknoloji çeşitliliğini artırarak enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke konumuna gelinecek.

Bu çerçevede, nükleer enerjiyi elektrik üretiminde kullanan, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde değerlendiren, israfı ve enerjinin çevresel etkilerini asgariye indiren, uluslararası enerji ticaretinde stratejik konumunu güçlendirmiş rekabetçi bir enerji sistemi oluşturulacak.

Mersin Akkuyu ve Sinop'ta toplam 9 bin 280 megawatt gücünde 8 nükleer reaktör devreye alınacak, yerli kömür kaynaklarının elektrik enerjisine dönüştürülmesi için 18 bin 500 megawatt düzeyinde santral tamamlanacak, hidroelektrik kaynakların tamamına yakın kısmı kullanılarak 20 bn megawatt ek güç sağlanacak. Bu kapsamda Ilısu, Yusufeli, Boyabat, Alpaslan 2 gibi önemli projeler tamamlanacak.

Rüzgar enerjisi gücü 20 bin megawatta çıkarılacak, en az 600 megawatt gücünde jeotermal santral ve en az 3 bin megawatt gücünde güneş enerjisi santralı kurularak yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içindeki payı 2023 yılında yüzde 30'a yükseltilecek.

Konya'da, dünyanın en büyüğü olacak 3 bin megawattlık güneş santrali için yaklaşık 6 milyar dolar yatırım yapılacak. Böylece Konya, güneş enerjisi üssü haline getirilecek.

Doğalgaza erişimi olmayan son 9 il de doğal gaz ile buluşturulacak ve ülkede doğalgazı olmayan il kalmayacak. Bir yandan enerjide arz güvenliği sağlanacak diğer yandan enerji geçiş ülkesi olmak için önemli adımlar atılacak.

Maden üretimi, 2023 yılında 20 milyar dolara çıkarılacak. Önümüzdeki dönemde maden, petrol ve doğalgaz aramaları artırılacak ve jeotermal potansiyel geliştirmeye devam edilecek. Ayrıca denizlerde kendi gemilerimizle araştırma imkanları artırılacak.

Ulaştırma ve haberleşme

Ulaştırma ve haberleşme alanındaki 2023 vizyonunun, "Ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı veren, güvenli, ekonomik, konforlu, hızlı ve çevreye duyarlı hizmetlerin sunulduğu, sürdürülebilir bir ulaştırma ve haberleşme sistemi kurmak" olarak belirtildiği programa göre, altyapı yatırımlarına öncelik verilecek, karayollarında bölünmüş yol çalışmalarına devam edilecek ve yeni otoyol çalışmalarına başlanacak. Öte yandan, denizyolu ve demiryolu taşımacılığı özendirilecek, kombine taşımacılık imkanları geliştirilecek. Yapılan bu yatırımlarla ülkenin, lojistik merkez haline dönüştürülmesi sağlanacak.

Eskişehir-Antalya, Yerköy-Kayseri- Ulukışla, Samsun-Amas­ya-Çorum- Kırıkkale, Erzincan-Erzurum- Kars hızlı demiryolu hatlarının yapım çalışmalarına başlanacak.

Türkiye'nin, Asya-Avrupa arasındaki  taşımacılıktan daha fazla pay almasını teminen uluslararası demiryolu koridorlarının geliştirilmesine devam edilecek. Bu dönemde Kars-Tiflis- Bakü demiryolu projesi bitirilecek, Halkalı-Kapıkule- Bulgaristan demiryolu projelerine de başlanacak. 300 km/saat hızla giden yüksek hızlı trenler hizmete alınacak.

Demiryolu taşımacılık faaliyetlerinin serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılmasını teminen sektörün serbestleştirilmesi süreci tamamlanacak. Şehir içi raylı sistemlerinin yaygınlaşmasını sağlamak üzere mahalli idarelere destek olmaya devam edilecek.

Havacılık alanında kat edilen mesafeye de dikkat çekilen programa göre hedef, 2023 yılında 750 uçaklık dev bir filo ile havalimanları­ndan yararlanan yolcu sayısını 350  milyona, havaalanlarının yıllık toplam yolcu kapasitesini de 400 milyona çıkarmak.

Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için ihtiyaç duyacağı büyük ölçekli liman yatırımları yapılacak. Önümüzdeki dönemde "Üç Denizde Üç Büyük Liman" Projesi ile İzmir Çandarlı, Zonguldak Filyos ve Mersin Konteyner Limanlarının hayata geçirilmesi öngörülüyor. Mevcutlara ilave olarak en az 16 noktada büyük ölçekli lojistik merkezleri kurulacak.

Programa göre Hükümet, önümüzdeki dönemde de e-Dönüşüm Türkiye Projesini uygulamaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde 2014-2018 dönemini kapsayan yeni Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı hayata geçirilecek. Bilişim okuryazarlığının yaygınlaştırılması ve vatandaşların e-dönüşüme adapte olabilmeleri için teşvikte bulunulacak.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 62. Hükümetin Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement