6. Gelişen Kentler Zirvesi - Son Dakika
Güncel

6. Gelişen Kentler Zirvesi

6. Gelişen Kentler Zirvesi

Kayseri’de Gayrimenkul ve Garimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 6’ıncısı düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

05.09.2014 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de Gayrimenkul ve Garimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 6'ıncısı düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Bir otelde düzenlenen zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Zirve, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Zirvede konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kayseri'de bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Birlikten rahmet doğacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Kayseri'de olmaktan mutluluk duyuyorum. Birlikten rahmet doğar. Bir araya gelirsen rahmeti ve bereketi bulursun. Yoksa zahmeti bulursun. Daha önce Konya, Bursa ve Gaziantep'te yaptınız. Bu şehirlerin başarılarının arkasında o hükmü uyguladıkları vardır. Çocukluğumuzdan beri bu durumu biliriz. Bunların olmadığı zamanlar da oldu. Kayseri deyince hepsi bir yumruk hale geliyor. Başarı hikayesinin sebebi bu. Burada önümüzdeki dönemde 3 tane çok önemli konu konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi, orta kesimin hızlı büyümesidir. Yaklaşık 150 milyon nüfus orta kesime geçiyor. Zenginleşmeye doğru bir eğim var. Bu da şehirleşmeyi ön plana çıkarıyor. Artık bütün dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dünya nüfusunun yüzde 63'ü şehirlerde yaşıyor. Dünya ekonomisi artık şehirlerde olacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Türkiye'nin ciddi bir değişimde olduğunu belirterek, "Bu bir değişim işi. Bu değişim önemli öğelerinden birini yaşıyoruz. Kentleşme 1950 yıllarında kentlerde yaşayan nüfus yüzde 15'lerdeydi. Bugün bunun yüzde 75'ler kentlerde olduğunu görüyoruz. Bu ciddi bir değişimdir. Bu değişimin doğru yöneltilmesi sosyal ve siyasi açıdan son derece önemlidir. Ekonomi ile alakalı bu değişimin yönetilmesi lazım. Bunun için az, geri kalmış, gelişme halinde ve kalkınmaya dönük şehirlere olarak görülüyor. Sanayileşme ve kentleşme süreçlerinin ekonomik ve siyasi yönleri vardır. Bir ülkede yalnızca üretim değil, tüketim konusunda da değerler artıyorsa burada bir problem var demektir. Bu değişimin yönetilebilmesinin en önemli yanı üretime dönük sermaye hareketlerini karşılamak lazımdır" ifadelerini kullandı.

Kentleşmenin sadece mekanik haliyle yürümediğinin altını çizen Yıldız, "Bunun içerisindeki insani değerler ile bu değişim oluşuyor. Bu ülkenin idaresine konulan irade bütün bu kaygıların içerisinde olmamız lazım. Çevre ile alakalı konuların ön planda olması gereken bir idare olması gerekiyor" diye konuştu.

Zirvede bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de STK'lara seslendi. Güllüce, "Türkiye'de sayısı 30 bin civarında STK var. Çok büyük bir rakamdır. Bunların hepsi de bizimle iletişim kuran STK'lar. O zaman STK'ların böyle organizasyonları çok sayıda yapması ve bizlerin de bunlardan istifade etmesi lazım. Belediyeler için söylenen bir söz var. Doğumdan ölene kadar ilgilidir. Bakanlığımız için de bu geçerlidir çünkü ekolojik dengeyi şehirleri sonsuza kadar koruyan bir görevle görevlendirilmişsiniz. Kayseri Belediye Başkanımızı Türkiye'ye örnek gösteriyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Kayseri gibi şehir sayısını keşke 10 taneye çıkarabilsek. Gelişen şehirler sözü güzel, Kayserimiz, Konyamız, Gaziantepimiz için güzel. Nasıl olursa bu şehir gelişmiş olur, ne yapmak lazım ki o şehir gelişmiş şehir konumu kazanabilsin. Ekonomisi iyi olan mı, nüfusu çok olan mı, bina sayısı çok olan mı gelişmiş şehir oluyor? Şehirleşirken, gelişirken, büyürken buna sadece mühendis gözüyle baktığımızda o şehri geliştirmiş olur muyuz? Bana göre olmayız. Şehirler sadece mühendislik gözüyle yönetilmemelidir. O bakımdan önce insanı ele almak lazım ve biz yöneticilerin en fazla dikkat etmesi gereken, 'Şehirde yaşayan asırlık değerleri nasıl koruyarak geliştirebilirim?' düşüncesi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

"DEPREMİN ACISINI BEN DE YAŞADIM"

Depremin acısını yaşadığını söyleyen Güllüce, "Ben depremi yaşadım, o günler hayatımın en acı günleriydi. Dünyanın en güzel alanında yaşıyoruz. Allah bize en güzel şeyleri vermiş. Yeni Türkiye'de nüfusun yüzde 20'sinin üzerindeki orta sınıf ve onun üzerindeki geliri yüksek sınıf ile birlikte ülke gelişiyor. Yeni Türkiye'de hem depremin her an başımıza dert olacağı hem bu yükselen ekonominin olmasıyla örtüşmüyor" şeklinde konuştu.

Belediye başkanlarına seslenen Güllüce, "Belediye başkanlarımız tek başına bir kentsel dönüşüm yapıyorlar. Kentsel dönüşüm, yeni bir anlayış. O yüzden belediye başkanlarımız da bazı yerlerde sorun yaşıyorlar. Belediye seçimlerinden kısa bir süre önce duraksamaya başladı çünkü belediye seçimlerinde aday olacak mıyım, seçilecek miyim diye bir aksama oldu ama şimdi hızlanmaya başladı. Bunun partisi olmaz. Hangi partide olursa olsun, belediye başkanlarımız bizimle muhatap olsun. Uygun bir yol haritası seçelim. Destek vermeye hazırız. Türkiye daha çabuk büyüsün diyorum" ifadelerini kullandı. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 6. Gelişen Kentler Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement