6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika
Yerel

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

Avustralya Enerji Piyasası Operatörü İcra Direktörü David Swift, "Elektrik ağlarındaki esnek sistemler sayesinde İngilitere'de rüzgar esmiyor ve elektrik üretilemiyorsa, Norveç'ten ihtiyacını kolaylıkla temin edebilecek" dedi.

27.05.2015 21:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralya Enerji Piyasası Operatörü İcra Direktörü David Swift, "Elektrik ağlarındaki esnek sistemler sayesinde İngilitere'de rüzgar esmiyor ve elektrik üretilemiyorsa, Norveç'ten ihtiyacını kolaylıkla temin edebilecek" dedi.

Swift, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve EPDK'nın ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun (WFER) "Elektrik Ağlarının Esnekliği" özel oturumunda değerlendirmelerde bulundu.

Birbirine elektrik ağıyla bağlı ülkelerin yakın gelecekte karşılaşabileceği zorluklar ve çözümlerin tartışıldığı "Elektrik Ağlarının Esnekliği" özel  oturumunda, Avustralya Enerji Piyasası Operatörü İcra Direktörü David Swift, değişen elektrik sistemlerine ve enerji kaynaklarının çeşitlenmesine rağmen, tüketicilerin aynı güvenilir, güvenli ve yüksek kalitede güç istediğini, bunun ise kanun yapıcı ve enerji düzenleyiciler için zorluk olarak karşılarına çıktıklarını söyledi.

Swift, güç sistemlerinin her zaman enerji ile beslenmesinin yeterli olmadığını belirterek, enerji sağlayan sistemlerde, geniş ölçekte ve kaliteli hizmet sektörünün gerekliliğini ifade etti.

Enerji yatırımlarının zaman zaman ani değişimler göstermesinin esnekliği beraberinde getirmesi gerektiğini savunan Swift, "Esnek hizmetlerin yeterince ilgi ve değer görmemesi halinde enerji verimli kullanılamayacak, şebeke ve enerji hatlarında değişikler istenilen hızda ve kalitede yapamayacak ve elektrik üretiminde istenen yatırımların kolayca gerçekleştirilemeyecek" dedi.

Esnek enerji sistemlerine, Norveç ve İngiltere örneğini veren Swift, iki ülke arasında kurulan enterkonnekte sistemin, ihtiyaç duyduğunda birbirinden elektrik teminini mümkün kıldığına dikkati çekti.

"Elektrik ağlarındaki esnek sistemler sayesinde İngilitere'de rüzgar esmiyor ve elektrik üretilemiyorsa, Norveç'ten ihtiyacını kolaylıkla temin edebilecek" diyen Swift, sistemlerin enerji transferine açık olması gerektiğine işaret etti.

Fransız Enerji Düzenleme Komisyonundan Başkan Danışmanı Patricia de Suzzoni de Fransa'da yapılan değişimleri örnek göstererek, sistemin esnek olmasının sadece teknik bir konu olmadığını, tüketicilere "Gerçek Zamanlı" fiyatlar sunarak, ihtiyacı olan elektriği daha uygun fiyatta almalarına olanak verdiğini dile getirdi.

Fransa'nın elektrik kapasitesinin her yıl 100-150 megavat dolayında arttığını belirten Suzzoni, her yıl enerji piyasasına yeni oyuncuların dahil olduğunu ve enerji piyasasının oldukça rekabetçi bir hal aldığını vurguladı.

Suzzoni, "Enerji piyasasındaki değişiklikler ve rekabet tüketicilere fiyat indirimi ve operatörünü seçme şansı tanıyor, daha ucuz elektriği kullanma imkanı sunuyor" dedi.

Güney Afrika Devlet Şirketi ESKOM'dan Güç Sistemleri Economisti Baş Danışman Keith Bowen ise elektrik üretimi, taşınması ve iletimindeki esnek sistemlerin oluşturulmasıyla, sisteme yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin daha kolay olacağın söyledi.

Bowen Güney Afrika örneğinden yola çıkarak, esnek olmayan sistemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin yatırım maliyetlerinin oldukça arttığını kaydetti.

Özel oturumun moderatörlüğünü Avrupa Elektrik İletim Ağı (ENTSO-E) eski başkanı Daniel Dobbeni ve Uluslararası Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) Genel Sekreteri David Halldearn'ın yaptığı özel oturuma dünyanın çeşitli ülkelerinden WFER'e gelen yüksek düzeyli enerji düzenleyicileri, enerji şirketi yöneticileri ve enerji hukukçuları katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement