6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika
Ekonomi

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Dış ilişkiler Grup Başkanı Fakir Hüseyin Erdoğan, düzenleyici ortamın Sahra altı bölgelerde nasıl geliştirilebileceği konusunda yaptıkları çalışmanın sonucunu G20 kapsamındaki enerji bakanları toplantısında sunacaklarını söyledi.

27.05.2015 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Dış ilişkiler Grup Başkanı Fakir Hüseyin Erdoğan, düzenleyici ortamın Sahra altı bölgelerde nasıl geliştirilebileceği konusunda yaptıkları çalışmanın sonucunu G20 kapsamındaki enerji bakanları toplantısında sunacaklarını söyledi.

Erdoğan, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve EPDK'nın ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun (WFER) G20 Özel Oturumu'nda konuştu.

Türkiye'nin G20 başkanlığı süresince Sahra altı ülkelerine ilişkin konferanslar düzenleneceğini ifade eden Erdoğan, "Bu konuda bir rapor hazırlayıp ekimdeki enerji bakanları toplantısına sunmak istiyoruz. Sahra altı ülkelerinin düzenleyiciler boyutunda ihtiyaçlarıyla ilgili bir liste hazırlayacağız" ifadelerini kullandı.

Tutarlı düzenlemeler ve ülkeler arasındaki iş birliği ile söz konusu bölgede enerji yatırımlarının ve erişiminin güçlendirilebileceğini dile getiren Erdoğan, G20 Enerji Sürdürülebilirliği Çalışma Grubu ile bu konuları ele alacaklarını vurguladı.

Enerji Sürdürülebilirliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Uluslararası Enerji, AB ve Enerji Esneklik Direktörü Edmund Hosker de G20 enerji gündeminin, enerji sistemlerinin incelenmesi, iş birliği, sürdürülebilirlik, verimlilik ve iklim taahhütlerinde tutarlı olmak gibi çeşitli konuları kapsadığını anlattı.

Enerji gündeminin özellikle Sahra altı ülkelerde enerji erişimi konusuna odaklanacağını ifade eden Hosker, bu bölgede 620 milyon kişinin enerjiye erişimi olmadığını belirtti. "Esnek iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile Afrikalılara bir katma değeri sunmalıyız" diyen Hosker, yatırım, finansman, kapasite artırımı ve koordinasyon gibi konularda da çalışmalar yapacaklarını aktardı.

Hosker, enerji verimliliği olmasaydı, enerji alanındaki çabalarının yetersiz kalacağını dile getirerek, G20 toplantısında, enerji verimliliğinin ülkelerdeki teşvik mekanizmaları ile birlikte tartışılacağını aktardı.

G20 kapsamında Afrikalı bakanlar ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek sektörün zorluklarını ele alacağını hatırlatan Hosker, verimli olmayan teşvik mekanizmalarının incelendiğini bildirdi.

Oturumun moderatörü olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin ise şu an 1,3 milyar insanın elektrik erişimine sahip olmadığını ve birçok insanın erişiminin de güvensiz ve yetersiz kaldığını söyledi. Erişim eksikliğinin global ekonomik büyümenin "belini kırdığını" ifade eden Aytekin, enerji krizinin Sahra altı ülkelerde daha çok olduğunun kaydetti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement