6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika
Ekonomi

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

Avrupa Enerji Düzenleyicileri Konseyi (CEER) Başkan Yardımcısı Remko Bos, hane halkı ve işyerlerinin, enerji tedarikçilerini seçme konusunda serbest olmalarını istediklerini söyledi.

26.05.2015 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Enerji Düzenleyicileri Konseyi (CEER) Başkan Yardımcısı Remko Bos, hane halkı ve işyerlerinin, enerji tedarikçilerini seçme konusunda serbest olmalarını istediklerini söyledi.

Bos, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda (WFER), enerji tedariki ve enerji talebi arasındaki dengenin çok önemli olduğunu belirtti.

Tüketicilerin kendilerine sunulanla yetinmek zorunda kaldığına dikkati çeken Bos, "Bizler, düzenleyiciler olarak onları bir numaralı öge olarak görüyoruz. Onları es geçmek kaybetmekle eşdeğer. Hane halkı ve işyerlerinin, enerji tedarikçilerini seçmek konusunda serbest olmalarını istiyoruz" dedi.

Avrupa Düzenleme Merkezi (CERRE) Genel Direktörü Bruno Liebhaberg, düzenleyicilerin rolünün, enerjideki dönüşüm ve geçiş sürecinde çok önemli olduğunu ifade eden Bos, şöyle konuştu:

"Avrupa'da düzenlemede kullanılan geleneksel modeller başarısız oldu ve yeni modeller ortaya çıktı. Tüketiciye ve vatandaşa yol gösterilmeli çünkü bu karmaşık düzende desteklenmeye ihtiyaçları artıyor. Bu desteğe düzenleme kurumlarının da çok ihtiyacı olacak. Bu değişim sürecinde siyasi irade, kurumsal tasarım ve inovasyon en önemli üç şey olacak ve hükümetler de geçiş sürecinin hızı ve kurallarını belirleyecek. Hedefler regüle edilmeli ve hızlandırılmış bir yetki alanında sahadaki aktörler güçlendirilmeli."

Kanada Akıllı Şebekesi Kurumsal Direktörü Ravi Seethapaty ise enerji piyasalarında karmaşıklığın tüm dünyada problem oluşturduğunu anlattı.

Teknoloji gelişip enerji üretimi sürekli artsa da enerji kıtlığının bitmeyeceğini vurgulayan Seethapaty, bu alanda erişim ve sürdürülebilirliğin önemine işaret etti.

Gelecek dönemde enerjinin sürdürülebilirliği açısından "paket enerji sistemleri"nin bir çözüm oluşturacağını öne süren Seethapaty, "Dağıtıcı şirketler tıkandığı zaman insanlar enerjinin kesilebilir bir şey olduğunu görüp tankerlerle veya elektrik bataryalarıyla bunu taşımaya çalışacaklar" diye konuştu.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Teknoloji İşbirliği ve Ülke Desteği Program Sorumlusu Dennis Volk da son 25-30 yıl içerisinde yenilenebilir enerjinin dünyadaki payının 6 kat arttığını belirterek "Yenilenebilir enerjinin sürdürülebilirliği konusunda problemler, gelişen teknolojiyle birlikte çözülmeye başladığında bu pay yüzde 50'lere kadar çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Volk, düzenleyici kurumların sürdürülebilir piyasalar oluşturabilmesi için yenilenebilir enerjiyle üretilecek elektriğin payının belirlenmesi, destek mekanizması oluşturulması, yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin entegrasyonu ve koordinasyonunun sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi
    11:55 Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi

    Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Naşa beldesinde bulunan yeni kayıt olan seraların tespitlerini ve ürün kontrollerini gerçekleştirdi.

  • Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'
    11:54 Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan emekli vatandaş Süleyman Kısacıkoğlu, emekli maaşıyla geçinemediğini belirtti. Kısacıkoğlu, maaşının düşük olmasından dolayı zorluklar yaşadığını ve ay başından ay başına zor çıktığını ifade etti. Kendisini 'yaşayan ölü' olarak tanımlayan Kısacıkoğlu, giyim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini ve cenaze masraflarını bile karşılayacak parasının olmadığını söyledi.

  • TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı
    11:53 TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı

    TARİŞ Pamuk Birliği'nin olağan genel kurulunda yapılan 'sahte delege' şikayeti üzerine Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, sahte belgelerle delege yapıldığını tespit ettiklerini ve dosyaları ilgili bakanlık ve müdürlüklere ilettiklerini belirtti. Müfettişlerin incelemelerine başladığı bildirildi.

  • Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi
    11:52 Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi

    Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan Leyla ve Erol Keskin çifti, gelişen teknolojiye rağmen unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdürüyor. Her gün ateş başında demir döverek ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlayan çift, gençlere taş çıkartıyor. Sel felaketi sebebiyle bir süre iş yapamayan çift, borç alarak işyerini yeniden açtı.

  • Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu
    11:51 Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu

    Aras Kargo, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Tarsus'ta 11 bin fidanı toprakla buluşturdu. Ege Orman Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Aras Kargo çalışanlarının çocukları fidanlara kendi isimlerini verdi. Aras Kargo, doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ederek, erken yaşta farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 2024 yılında yatırımlar için 439 milyon TL harcandı
    11:47 Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 2024 yılında yatırımlar için 439 milyon TL harcandı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, 2024 yılının ilk 3 ayında yatırımlar için 439 milyon 693 bin TL harcandığını açıkladı. Aygöl, 2024 yılında uygulanacak 225 adet proje yatırımının toplam tutarının 8 milyar 641 milyon 889 bin TL olduğunu belirtti.

  • İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil
    11:44 İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil

    31 Mart seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında iplerin kopma noktasına geldiği ve ikili arasındaki ilişkinin "küresel" güçlerin devreye girmesiyle düzeldiği iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı basın yayın organlarında yer alan haberleri yalanlayan İletişim Başkanlığı, "Ülkemiz ekonomisinde yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program ve 12'nci Kalkınma Planı bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecektir" açıklamasında bulundu.

  • Rize-Artvin Havalimanı 2024 Yılının İlk 3 Ayında 239 Bin 882 Yolcuya Hizmet Verdi
    11:29 Rize-Artvin Havalimanı 2024 Yılının İlk 3 Ayında 239 Bin 882 Yolcuya Hizmet Verdi

    Rize-Artvin Havalimanı, 2024 yılının ilk 3 ayında toplamda 239 bin 882 yolcuya hizmet verdi. Mart ayında ise iç hatlarda 72 bin 51 yolcu, dış hatlarda ise 79 yolcu trafiği gerçekleşti. Havalimanında toplamda 1.762 uçak iniş kalkış yaptı.


Advertisement