52. Münih Güvenlik Konferansı - Son Dakika
Güncel

52. Münih Güvenlik Konferansı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağır sözlerle eleştirerek, "Bay Putin, olayın Ukrayna'daki iç savaşla alakası yok, asıl olay sizin saldırganlığınız. Olay Kırım'daki iç savaş değil, olay ülkemi işgal eden askerleriniz.

13.02.2016 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağır sözlerle eleştirerek, "Bay Putin, olayın Ukrayna'daki iç savaşla alakası yok, asıl olay sizin saldırganlığınız. Olay Kırım'daki iç savaş değil, olay ülkemi işgal eden askerleriniz. Olay Suriye'deki iç savaş değil, asıl olay sizin Suriye'deki sivilleri bombalamanız" dedi.

Poroşenko, 52. Münih Güvenlik Konferansı'nın ikinci gününde katıldığı panelde, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı düşmanca davranmaya devam ettiğini vurgulayarak, Vladimir Putin'i ağır sözlerle eleştirdi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in konferansta sarf ettiği, "Bizler yeni bir Soğuk Savaş dönemine doğru yuvarlanıyoruz" sözüne atıfta bulunan Poroşenko, "Medvedev'in konuşması hakkında yorum yapmaktan nefret ediyorum. Söyledikleri kimse tarafından zaten anlaşılmıyor" değerlendirmesine bulundu.

Avrupa'nın çok açık bir tehlike altında bulunduğunu ve bu tehlikenin de farklı değer yargılarından oluşan "alternatif Avrupa" olduğunu belirten Poroşenko, "Bu değerler izole etme, hoşgörüsüzlük, insan haklarına saygı göstermemek, dini fanatizm, homofobi... Bu alternatif Avrupa'nın kendi lideri var ve onun adı Bay Putin" diye konuştu.

Poroşenko, "alternatif Avrupa"nın askerleri de olduğunu dile getirerek, bunların her Avrupa ülkesinde, Avrupa'ya karşı savaşan Rus yanlısı ve Avrupa karşıtı partiler olduğunu öne sürdü.

Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline uluslararası anlaşmaları ihlal ederek ve saldırgan bir tavırla devam ettiğini vurgulayan Poroşenko, Putin'e şöyle seslendi:

"Bay Putin, olayın Ukrayna'daki iç savaşla alakası yok, asıl olay sizin saldırganlığınız. Olay Kırım'daki iç savaş değil, olay ülkemi işgal eden askerleriniz. Olay Suriye'deki iç savaş değil, asıl olay sizin Suriye'deki sivilleri bombalamanız. Bunlar bizim Rusya ile bambaşka bir dünyada yaşadığımız en açık göstergesi. Bu olay sadece Ukrayna'nın güvenliğiyle yada desteklenmesiyle alakalı değil, bu olay Avrupa'nın ve dünyanın güvenliğiyle alakalı."

"Esed ile Putin arasında fark yok"

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de paneldeki konuşmasında Medvedev'in "Yeni bir Soğuk Savaş dönemine doğru yuvarlanıyoruz" ifadelerine atıfta bulunarak, "Ben sıcak savaşla yüz yüze olduğumuzu söylemek istiyorum. Çünkü Rusya'nın Ukrayna'daki ve Suriye'deki askeri saldırganlığının bunu açıkça gösterdiğini görüyoruz. Bu soğuk savaş değil, bu sıcak savaş" diye konuştu.

Grybauskaite, Rusya'nın Suriye'de sivilleri de bombalamasını eleştirerek, şunları kaydetti:

"Biz Rusya'nın (dolaylı olarak) Ukrayna'da olduğu gibi Suriye'ye de müdahale etmesine izin veriyoruz. Bana söyler misiniz, Suriye'de Esed ile sivilleri bombalayan Putin arasında çok mu fark var? Bu saldırganlıktır, bu terörizmdir."

"NATO Doğu Avrupa'da güçlenmeli"

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise aynı panelde ülkesi için en önemli konunun NATO'nun Doğu Avrupa'daki mevcudiyetinin güçlendirilmesi olduğunu belirterek, "Bu konu bence hem Polonya hem de Doğu Avrupa ülkeleri için en önemli sorun" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da daha başka ve önemli sorunların da bulunduğunu dile getiren Duda, Avrupa'nın askeri güvenliğinin de sağlanmasının ne kadar önemli olduğunun Ukrayna'daki duruma bakınca çok net bir şekilde anlaşıldığını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 52. Münih Güvenlik Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement