Balıkesir'de 50 Bin Ton Buğdayı Tarla Faresi Yedi - Son Dakika
Ekonomi

Balıkesir'de 50 Bin Ton Buğdayı Tarla Faresi Yedi

Balıkesir\'de 50 Bin Ton Buğdayı Tarla Faresi Yedi

Balıkesir'de bu yıl sayıları aşırı yükselen tarla fareleri yüzünden buğday üretimindeki zarar yüzde 10'un üzerine çıktı.

14.07.2014 11:49  Güncelleme: 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 400 bin ton buğday hasadı beklenen Balıkesir'de sayıları aşırı derecede artan tarla fareleri yüzünden ancak 350 bin ton buğday elde edilebileceği açıklandı. 50 bin ton buğdayın tarla fareleri tarafından yendiği bildirildi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, buğday ekonomik değerini yitirmeden birkaç yıl öncesine kadar Balıkesir'de yaklaşık 200 bin hektarlık alanda 650 bin ton civarı üretim yapıldığını söyledi.

KURAKLIK CİDDİ SORUN

Çiftçinin buğdaydan birçok ihtiyacını karşılayabildiği dönemlerin geride kaldığını ifade eden Sözat, bu yüzden ekim alanlarının daraldığını, il genelindeki üretimin 400 bin tonlara gerilediğini anlattı.

Üreticinin ektiğinden kazanması için mücadele ederken birkaç yıldır kuraklık nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Sözat, "Kuraklıktan dolayı 2 yıldır çiftçimiz, borç ödemesini erteliyor. Bu yıl da aşırı yağışlardan dolayı çiftçi borç erteleyecek" ifadesini kullandı.

İKLİMDEN SONRA BİR DE FARE ÇİFTÇİYİ VURDU

Bu yıl iklimin dışında tarla farelerinin büyük çapta zarara yol açtığına dikkati çeken Sözat, şöyle devam etti:

"Fare hasarı, nisandan beri devam ediyor. Çiftçimiz bu noktada biraz gevşek davrandı. Toplu mücadele gibi bir uygulamaya girmedi. Ben atıyorum tarlama fare zehrini, eğer siz atmamışsanız sizdeki fare bana gelebiliyor. Ama herkes yaptığı zaman sonuç alınabiliyor. Bu yıl bireysel mücadele bile olmadı. Ben mücadelemi yaptım bazı yerlerde ürünümü kurtardım ama mücadele yaptığım halde kurtaramadığım bölgeler var. Fare buğdayın sapını dipten kemiriyor, başak düşünce içindeki daneleri yiyor. Düşünün binlerce fareyi bir anda tarlanın bir tarafından giriyor ve burayı komple bitiriyor."

Sözat, bazı yerlerde yüzde 100 olmak üzere Balıkesir genelinde tarla farelerinin yol açtığı ortalama zararın yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirterek, "Hiç biçerdöverin girmediği yerler var. Bu yıl 400 bin ton beklediğimiz Balıkesir'de 350 bin ton buğday ancak çıkar. 50 bin tonunu tarla fareleri yedi" diye konuştu.

"KAR SUYU KULAĞINA DEĞEN FARE ÖLÜR"

Kendisine ait 50 dönümlük bir buğday tarlasını gösteren Sözat, "Buradan 25 tona yakın ürün almam lazım. Bu yıl aşırı yağışlar ve farelerin zararı nedeniyle 15-16 ton ürün ancak çıkacak. 50 dönümde 500 balya saman çıkması lazımken şu anda 150 balya var" dedi.

Bu yıl kış olmadığını, kar yağmadığını anlatan Sözat, şunları kaydetti:

"Nisana kadar da yağmur olmadı. Farelerin üremesi için çok uygun bir ortam meydana geldi. 'Kar suyu kulağına değen fare ölür' derler. Gerçekten de öyle kar yağışının olduğu yıllarda fare sayısı bu kadar çok olmuyor. Mayıstan sonra yağışlar oldu tabanda olan farelerin bir kısmı öldü ama yan tarafta kalanlar kurtuldu. Kar yağmadığı zaman bu farelerin üreme ortamı kendiliğinden gelişiyor. Tarla faresiyle beslenen yaban hayvanlarının azalması da etkili."

"FARE AFETİ"

Işıklar köyünden Mustafa Özkaya ise ürününün önemli bölümünü bu yıl tarla farelerinin yediğini belirterek, köylünün adeta "fare afeti" yaşadığını anlattı. Köyde kendisine ait 4 dönümlük tarladan normalde 1,5 ton ürün alması gerekirken yaklaşık 30 kilogram buğday ancak çıktığını vurgulayan Özkaya, "Saman balyası olarak da 10 balya çıktı. Bu kadar buğday 20 lira etmiyor. Yaptığımız masraf bunun kat ve kat fazlası" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Balıkesir'de 50 Bin Ton Buğdayı Tarla Faresi Yedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • KUNDURA MAĞDURU: FAREDE NASİPLENECEK NE YAPSIN HAYVAN 8 3 Yanıtla
  • Yilmaz korkmaz: Yilanlar azalinca fareler cogalir yanlis ilaclama yüzünden bilincsizce ilac kullaniliyor 9 0 Yanıtla
  • CEVHER TETİKSEZER: AÇMI GEZSİN HAYVANCAĞIZ YİCEK TABİ YE TOSUNUM YEE AFİYET BAL OLSUN 6 1 Yanıtla
  • turko: paralel işi kesin 3 1 Yanıtla
  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.


Advertisement