5. Yetim Dayanışma Günleri Başlıyor - Son Dakika
Güncel

5. Yetim Dayanışma Günleri Başlıyor

İHH Yetim Dayanışma Günleri'nde 41 ülkede 427 proje ile 180 bini aşkın çocuğumuzun gönüllerine dokunuyor. İlimiz Karaman'da da 83 yetim çocuğumuzun eğitimine katkı sağlanıyor.

02.03.2015 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçmişe göre daha müreffeh ve barış dolu bir dünya hayalleri, devasa yetim çocuklar nüfusuna her gün eklenen 10 bine yakın çocukla yalın gerçeği yüzümüze vuruyor. Her gün 10.000 çocuğun yetim durumuna düştüğü, her yıl 2,5 milyon çocuğun kaçırılarak satıldığı, 300 bin çocuğun boylarından büyük silahlarla cephelere sürüldüğü, işgal sürecinde sadece Irak'ta 5 milyon çocuğun yetim kaldığı, yanı başımızda Suriye'de dört yıldır devam eden savaşta 600 bin çocuğun yetim kaldığı dünyamızda nice mahrumiyetlerle insanlığın kendisini fark etmesini bekleyen milyonlarca çocuk bulunuyor.

Kuruluşundan itibaren savaş ve afet bölgelerinde, mülteci kamplarında ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yetim çocukları kalıcı projelerle destekleyen İHH İnsani Yardım Vakfı, en çok istismara uğrayan ve sayıları 400 milyonu bulan çocuklarla ilgili dünya ölçeğinde özel bir gündem oluşturuyor. Mart, nisan ve mayıs ayı "Yetim Dayanışma Günleri" olarak idrak edilirken, yetim çocuklar konusu insanlığın vicdanında yer buluyor. Tüm insanlığa emanet savunmasız yetim, öksüz, terk edilmiş ve engelli çocuklar başta ülkemiz olmak üzere beş kıtada gerçekleştirilen yüzlerce organizasyon ile hatırlanıyor.

Türkiye'de 66 ilde 8 bin; 51 ülke ve bölgede ise 60 bin yetim çocuğu Sponsor Destek Sistemi ile düzenli olarak; 136 ülke ve bölgede ise 500 bini aşkın çocuğu dönemsel olarak destekleyen İHH İnsani Yardım Vakfı, 5. Yetim Dayanışma Günleri'nde yetim çocukları bizzat ülkelerinde ziyaret ediyor. Aylık 90 TL ile bir yetimin eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve barınma gibi yaşamsal giderlerine ortak olan sponsor ailelerin eşlik edeceği İHH ekipleri arasında akademisyenler, aktivistler, eğitimciler, doktorlar, medya mensupları ve her meslek grubundan gönüllüler de yer alıyor.

Yetim Dayanışma Günleri ile yetim çalışması yürütülen ülke ve bölgelerin ziyaret edilmesi ve koşulların yerinde incelenmesi, yetimlere yönelik özel projeler gerçekleştirilmesi, gidilen bölgelerdeki partner kurumlarla birebir ilişkilerin geliştirilmesi; bu kurumlar aracılığıyla yürütülen yetim çalışmalarının yakından denetlenmesi ve raporlanması, yeni yetimhanelerin hizmete açılması bölge ziyaretleri gerçekleştirecek ekipler arasında bulunan bağışçılar aracılığıyla sponsor-yetim ilişkisinin güçlendirilmesi de hedefleniyor.

Ziyaret edilen bölgelerde ihtiyaç durumuna göre yetimhanelerin açılması, okul inşası, yetim çocuklarımıza ait evlerin inşa ve tamirleri, sıcak kış projeleri, gıda, kıyafet, kırtasiye yardımı, sağlık taraması, yetim evlendirme, battaniye-yatak dağıtımı, yetimhanelerin ihtiyaçlarının karşılanması, yetim ailelerini kalkındırma projeleri kapsamında sağmal inek dağıtımı ve mandıra projesi, tavuk, tavşan, bıldırcın yetiştiriciliği, balıkçı dükkanı, seracılık, nakliye arabası, bakkal dükkânı, pastane, lokanta işletmesi, terzilik işletmesi, manav, kırtasiye, kumaş boyama, dikiş makinesi, susam öğütme makinesi, mikro kredi ve ziraat projeleri gibi çeşitli yardım organizasyonları gerçekleştirilecek. Ayrıca çocukların ortak paydası oyunlar eşliğinde sevgi ve şefkat bağlarımız daha da güçlenecek.

Yetim Dayanışma Günleri kapsamında bölgede bulunan kardeş sivil toplum kuruluşları ve İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından toplamda 427 projenin gerçekleştirilmesi planlanmakta. Yurt dışı ayağına toplamda 300 kişinin katılması öngörülen programda 180 bini aşkın yetim çocuğa ulaşılması planlanıyor. Ayrıca Pakistan (Gilgit Yetimhanesi), Patani (İtfaiyeciler Yetimhanesi), Moro (Uğur Süleyman Söylemez Yetim Eğitim Kompleksi) ve Uganda'da (Ferah Yetimhanesi) 300 çocuğumuza hizmet verecek 4 yetimhanenin açılışı gerçekleştirilecek.

2014 Yetim Dayanışma Günleri çerçevesinde, yetim çalışması yapılan 41 ülkeden 32'sine Türkiye'den ekipler gönderilecek, diğer 9 ülke ve bölgede ise çalışmalar partner kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 5. Yetim Dayanışma Günleri Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement