5. İstanbul Finans Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

5. İstanbul Finans Zirvesi

Maliye Bakanı Şimşek, soruları yanıtladı:(1) "Türkiye'nin analizini yüzeysel yaptığınızda hakikaten kaygı veren hususlar var. Bakın yüzeysel diyorum.

16.09.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin analizinin yüzeysel yapıldığında hakikaten kaygı veren hususların bulunduğunu belirterek, "Bakın yüzeysel diyorum. Ama biraz daha derinlemesine analiz yaptığınızda bu kaygılara gerek olmadığını görüyorsunuz" dedi.

Şimşek, Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"nin (IFS) ikinci gününde konuşmasının ardından soruları cevapladı.

Türkiye'nin 2000'li yılların başındaki algısının çok kötü olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye aslında iflas etmiş bir ülkeydi. 2002 yılında Türkiye'de faiz giderlerinin vergi gelirlerine oranı yüzde 86 idi. Dolayısıyla algı olumsuzdu" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin 2003-2007 döneminde çok güçlü reformlar yaptığını, bu algıyı tamamen değiştirdiğini ve küresel krizden daha az etkilendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Özellikle geçen seneki Gezi olayları sonrasında tekrar algı kötüye döndü.  Bizim şimdi tekrar daha çok reform yaparak ve Avrupa çıpasına sarılarak bizim bu algıyı değiştirmemiz lazım. Reformdan başka hiçbir yol yok. Biz daha iyiyiz demek yetmez. Doğru uygulamalar ve performans ortaya koymamız lazım. Kredibilite bu şekilde inşa edilir. Biz bunu tabii ki yapabiliriz. Bu ülkede siyasi istikrar, güven ortamı var. Biz bunu pekiştireceğiz.

Son dönemde yaşananların bir sürü şokun bir araya gelmesinden kaynaklandığını göstermemiz lazım. Ortadoğu'da barış ve huzurdan yanayız. Biz komşularımızın daha demokratik, müreffeh ve istikrar içerisinde olmasını istiyoruz. Çünkü en kazançlı biz olacağız. Ama Ortadoğu'da ciddi sıkıntılar var. İster istemez bölgemizdeki sıkıntılar, gerginlikler bize yansıyor. Avrupa'daki sıkıntılar bize yansıyor. Bunu görmek lazım."

Türkiye'nin yakın dönem sıkıntılarının, performansının bu şoklar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Bakan Şimşek, bu şokların daima devam etmeyeceğini ve eninde sonunda bir yerde yeni bir denge oluşacağını dile getirdi.

"Objektif bir değerlendirme istiyoruz"

"Kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı kararları siyasi buluyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine Şimşek, henüz kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı bir kararın olmadığını aktararak, "Hem küresel kriz öncesinde hem sonrasında notu en hızlı, fazla artan ülkelerden bir tanesi biziz. Onlar gözümüze kaşımıza hayran oldukları için değil. Biz ortaya güçlü bir performans koyduk. Hem güçlü bir reform yaptık, hem de borçları azalttık. Bütün alanlarda ilerleme sağladık" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, (kredi derecelendirme kuruluşlarının) şu anda kafalarında zaman zaman soru işaretlerinin belirdiğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'nin analizini yüzeysel yaptığınızda hakikaten kaygı veren hususlar var. Bakın yüzeysel diyorum. Ama biraz daha derinlemesine analiz yaptığınızda bu kaygılara gerek olmadığını görüyorsunuz. Bizim bir tek isteğimiz var. Objektif bir değerlendirme istiyoruz. Tabii ki onlar işlerini yapacak, biz işimizi yapacağız. Bizim işimiz reform, bizim işimiz güçlü performans, bizim işimiz doğru politikalar. Evimizi düzene koyacağız. Eksiklerimiz var.  Mükemmel değiliz. Katetmemiz gereken mesafe var. Belki de daha çok çaba göstermeliyiz."

Kendisinin finans piyasalarından geldiğini belirten Şimşek, "Her zaman şunu gördüm; piyasaların fiyatladığı kredi notuyla, bizim şu anki cari kredi notlarımız arasında hep yüzeysel analizlerden kaynaklanan bir fark var. Türkiye o çok güçlü çıkışı yaşarken bile geciktiler. Şimdi bir tedirginlik var. Ben bunun yersiz olduğu kanısındayım. Evet, sıkıntılı bir dönem var, sıkıntılı bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunların Türkiye'ye yansımaları var ama Türkiye'nin temelleri sağlam" diye konuştu.

Memet Şimşek, derecelendirme kuruluşlarına işlerini doğru yaptıkları ölçüde saygı duyduklarını ifade etti.

"Önümüzdeki 10 yılda en büyük sorun ülkelerin büyüyememesi olacak"

Şimşek, kamu maliyesi, bankacılık sektörünün sağlığı ve hanehalkının durumunun önemini vurgulayarak, "Önümüzdeki 10 yılda en büyük sorun ülkelerin büyüyememesi olacak. Geçmiş 10 yılda gelişmekte olan ülkeler arkalarına büyük rüzgar aldılar. 'Bizim yerelde AK Parti arkasına rüzgar aldı' derler, global likidite rüzgarı. Şunu unutmayalım, gelişmekte olan ülkeler arkalarına sadece likidite rüzgarı almadılar, global emtia fiyatlarında 'süper cycle (dönem) ' dediğimiz muazzam bir dönem yaşadılar. Bu ise Türkiye'nin tam aleyhinde gelişti" şeklinde konuştu.

Gelecek 10 yıla baktıklarında Latin Amerika, Ortadoğu ülkeleri, Güney Afrika, Kazakistan ve Endonezya'nın bu rüzgarı güçlü bir şekilde hissedemeyebileceğini belirten Şimşek, bunun Türkiye'nin lehine olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, gelecek dönemde güçlü bir performans ve direnç koyarak şu anki durumun aşılacağını ifade ederek, "2008 ile 2009 yıllarını çok canlı bir şekilde hatırlıyorum. Türkiye ilişkin kaygılar zirvedeydi. 'IMF Programı olmazsa Türkiye yoluna devam edemez' şeklinde hem içeriden hem de dışarıdan bana inanılmaz eleştiriler geliyordu. Ne oldu? Türkiye'nin temelleri sağlamdı, en az hasarla atlattı ve hızlı bir çıkış yaşadı. Küresel konjonktür aleyhe dönebilir ama her şey siyah beyaz değil. 'Türkiye'nin güçlü tarafları var bunu görün' diyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu, tek tük kırılganlık noktalarının bulunduğunu ve hükümet olarak bunları çözdüklerini anlatan Şimşek, cari açığın azalmasının bunu gösterdiğini ve kendilerinin tedbiri aldıklarını söyledi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 5. İstanbul Finans Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement