49 Rehinenin 100 Günlük Serüveni - Son Dakika
Güncel

49 Rehinenin 100 Günlük Serüveni

Türk konsolosluk çalışanlarının rehin alındığı 11 Haziran'dan bugüne çok şey yazıldı, söylendi. İşte yapılan açıklamalar ve yaşanan süreç.

20.09.2014 08:23  Güncelleme: 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Musul Konsolosluğu, 11 Haziran'da kenti ele geçiren Irak Şam İslam Devleti Örgütü'nün (IŞİD) hedefi oldu.
900'den fazla militanla düzenlenen baskında, Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 49 konsolosluk personeli ve aileleri, konsolosluk binasından çıkarılarak şehrin başka bölgesine götürüldü.

IŞİD, KONSOLOSLUĞU YAĞMALADI

Konsolosluğa girmeye çalışan militanların, güvenlik personelinin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulundu. Bunun üzerine konsolosluk görevlileri kapıyı açmak zorunda kaldı. IŞiD, Türk Başkonsolosluğu'ndaki yiyecek maddelerinin yanı sıra muhimattı da yağmaladı ve binadaki Türk bayrağını indirdi.

Türk personel ve aileleleri rehin alınırken, konsolosluktaki Iraklı personel serbest bırakıldı.
Personel ve ailelerin, herhangi bir kötü muameleye maruz bırakılmadıkları, sağlık durumlarının iyi olduğu ifade edildi.

REHİNELERİ BIRAKIN ÇAĞRISI

O dönem Başbakan olan Erdoğan 11 Temmuz'da IŞİD'e “Rehineleri artık bırakın” çağrısı yaptı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz 3 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, “Belki yarın, öbür gün gelebilirler” dedikten sonra, “Tarih vermek olmaz” açıklamasında bulundu.

REHİNELERİN BIRAKILMASI İÇİN AŞİRET LİDERLERİ DEVREYE SOKULDU

Türkiye'nin Başkonsolosluk'ta rehin alınanların bırakılması için dün Kerkük'ün ileri gelen aşiret liderini devreye soktuğu belirtildi. Türkiye aşiret liderleri aracılığıyla IŞİD'e ulaştı ve rehinelerin serbest bırakılması için temaslar yapıldı.

BARZANİ: YARDIM İSTENMEDİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani," Musul'daki olayların yaşandığı gece Sayın Davutoğlu'yla bir kaç defa görüştüm. Bizden oradakilere göz kulak olmamızı istedi. Konsolosunuzu iki defa arayıp ne yapabileceğimizi sordum. Tahliye teklif ettim. Ama iyi durumda olduklarını ve yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi. Doğrusu çok şaşırdık. Sanıyorum başkonsolos bir değerlendirme hatası yaptı. Bildiğimiz kadarıyla bir noktada Dicle'nin batısında, şehrin Kürt bölgesinde tutuluyorlardı ama oradan başka yere götürüldüler. " dedi.

MUHALEFET "SEÇİM MALZEMESİ" DEMİŞTİ

Kaçırılan 49 Türk vatandaşıyla ilgili muhalefet, hükümetin durumu seçim malzemesi olarak kullanacağı, hatta seçimlere az bir süre kala rehinelerin serbest bırakılacağı iddiasında bulundu.

MİT, TEMAS KURARAK KURTARDI

Olayın üzerinden geçen 100 gün sonrası, dün ise MİT uzun süre yaptığı temaslarına sonuç aldı ve 49 rehineyi kurtarmayı başardı.

49 Rehinenin 100 Günlük Serüveni
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 49 Rehinenin 100 Günlük Serüveni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • KOCA KAYA: ne oldu hadı yazı bakalım muhelefet mılletım benım zorunuza gıttı demı kurturulması boyle bı zıhnıyet var ıste maalesef ADAMLAR CALISIOR KARDESIM 31 15 Yanıtla
  • GİK: Adam olsaydınız, kendiniz kurtarırdınız rehineleri. Bırakılmalarını beklemeden. 7 17 Yanıtla
  • A.salih: Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Cuma günü yapılan açıklamada, İslam Devleti'nin Türkiye sınırına yakın Kobani'de ele geçirdiği köy sayısının 60'a çıktığı belirtildi. İzleme Örgütü adına bir açıklama yapan başkan Rami Abdurrahman, 'İslam Devleti son 48 saatte 60 köyü ele geçirdi. Sadece Cuma günü 40 köy İslam Devleti'nin eline geçti' dedi. Aburrahman, PKK'nın sayıca az olduğu için geri çekilmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi. PKK, Perşembe günü Türkiye'deki yandaşlarına bir çağrıda bulunarak, 'Kobani'deki tarihi ve şerefli direnişe katilin' demişti. yüzzlerce pkklı ve pyd li öldürüldü. 9 11 Yanıtla
  • izzet demirkesen: A. Salih Ufak ata Civciler yesin Gercekleri yakında qöreceksin aha bunu burda not al kobane hayata düşmez bunu ufak aklına sok yakında ne olacak hepimiz görecez. . . . !!! 5 12 Yanıtla
  • sivridil: Vatana millete hayırlı olsun, mustafa topaloğlu 2 geldi. 3 8 Yanıtla
  • VALİ BEY: KARŞILIĞINDA NE VERİLDİ? BİR ŞEY VERİLMEDİYSE NEDEN ŞİMDİYE KADAR KURTARILAMADI? 5 5 Yanıtla
  • hasan der: hükümet baktı rehineler arada kaynayacak çünkü abd işide saldırırsa sistem busefer talan politikasına gecer. rehineler arada kaynar kutarılma başlar 3 2 Yanıtla
  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu
    09:35 Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bir evde yapılan operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ise serbest bırakıldı.

  • Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı
    09:33 Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı

    Düzce İl Emniyet Müdürlüğü narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Düzce'ye uyuşturucu getiren 3 şahıs yakalandı. Şahısların üzerinde ve araçlarında yapılan aramada bin 582 adet sentetik ecza ve 13 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheliler, uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan adli makamlara sevk edilecek.

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Toplantıya ilgili kurumların yetkilileri katıldı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı
    09:31 Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı

    Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle sabaha karşı yağmurla bir süre çamurlu yağış etkili oldu. Bu durum park halindeki araçların kaporta ve camları ile binaların pencerelerinin hafif çamurla kaplanmasına neden oldu.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

  • Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı
    09:30 Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, 'Piyon' operasyonu ile çökertildi. 9 şüpheli tutuklandı ve 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunan bir çete üyesi mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda ele geçirilen ziynet eşyaları sahiplerine teslim edildi.

  • Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti
    09:27 Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti

    İstanbul Üsküdar sahilinde bir bankta oturan şahıs, vatandaşların gözleri önünde ulu orta kendini tatmin ederken görüntülendi. Yürüyüş yapanların olaya ilgisiz kalmaları ve herhangi bir tepki vermemeleri dikkat çekti.


Advertisement