47 Yıl Sonra Ortaya Çıktı: İsrail ABD Gemisini Kasten Vurmuş - Son Dakika
Güncel

47 Yıl Sonra Ortaya Çıktı: İsrail ABD Gemisini Kasten Vurmuş

İsrail uçaklarının 1967'de Amerikan gemisi USS Liberty'i, Amerikan gemisi olduğunu bildiği halde vurduğu ve olayın "kaza" olmadığı ortaya çıktı.

30.10.2014 22:53  Güncelleme: 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1967 yılında yaşanan ve 34 Amerikan askerinin ölmesi ile sonuçlanan USS Liberty'i olayı ile ilgili 47 yıl sonra şok belgeler ortaya çıktı.

Al Jazeera'nin olayla ilgili ulaştığı ve daha önce hiç yayınlanmayan belgeler, 1967'deki Altı Gün Savaşı (Arap- İsrail savaşı) sırasında yaşanan olayın detaylarını ve İsrail'in olayın üzerini örtmek için ortaya koyduğu çabayı gösteriyor.

"MISIR GEMİSİ SANDIK"

Arap-İsrail savaşını gözlemlemek üzere Sina açıklarına giden ABD zırhlı gemisi USS Liberty 8 Haziran 1967'de İsrail hava ve deniz güçleri tarafından bir saatten uzun süren bir operasyonla vuruldu. 34 Amerikan askeri öldü, 171'i yaralandı. İsrail olaydan sonra ABD'den özür diledi ve geminin düşman ülke Mısır'a ait bir gemi olduğu düşünülerek vurulduğunu açıkladı.

AÇIK TESPİT!

Al Jazeera'nin ulaştığı gerçek kayıtlara göre, saldırıyı gerçekleştiren İsrailli pilotlar ile kontrol kulesi arasında yapılan konuşmalarda vurulan geminin Amerikan gemisi olduğu açıkça tespit ediliyor ve bu tespitten yaklaşık 20 dakika sonra İsrail hücum botlarının 25 Amerikan askerinin ölümüne neden olan torpido füzesi saldırısı gerçekleşiyor.

Kayıtlara göre o gün saat 14.00'da geçen konuşmada şu ifadeler yer alıyor:

Pilot: Amerikan mı?

2. Pilot: Ne demek Amerikan mı?

Kontrol kulesi: Neden bahsediyorsunuz? Yorum yok.

Bu konuşmadan sonra İsrail jetleri gemiyi bombalıyor. Jetler çekiliyor, ve üç adet İsrail hücum botu gemiye yaklaşıyor.

Saat 14.12'de yapılan görüşmedeki konuşmada ise tam olarak şu ifadeler kullanılıyor:

Pilot: Gemi hangi devlete ait?

Kontrol kulesi: Amerika.

Yıllar sonra saldırı ve sonrasıyla ilgili detayları Al Jazeera'ya anlatan birinci derecede tanıklar, İsrail'in özellikle saldırıyla ilgili gerçekleri örtbas etmek ve bunun için Amerikan yönetimini etki altına almak için yaptıklarını ortaya koyuyor.

"DUYULMUŞ ŞEY DEĞİL"

ABD yönetiminin olaya yönelik ilk tepkisini dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı Arap-İsrail Masası Sorumlusu Bill Wolle şöyle anlatıyor:

"Hemen yedinci kata çıkmam söylendi, çünkü Dışişleri Bakanı Dean Rusk, İsrail Büyükelçisi Harman'ı bizzat çağırmıştı. Görüşmeleri boyunca oturup not aldım. Bakan, yüksek sesle bu olayın neden ve nasıl olduğuna dair açıklama istiyor; olaydan habersiz görünen Büyükelçi ise 'Bu anlattıklarınıza inanamıyorum. Böyle bir şey mümkün değil Duyulmuş şey değil.' diyordu."

ABD BAŞKANINA YOĞUN BASKI VE TEHDİT

Ortaya çıkan yeni dokümanlar, İsrail'in, saldırı nedeniyle tepkili olan ABD Başkanı Lyndon Johnson'a, olumsuz tavrını değiştirmemesi halinde 'antisemitist' yaftası yapıştırarak siyasi kariyerini bitirmekle tehdit ettiğini ortaya koyuyor.

Saldırının aslında 'kaza olmayabileceğini' haberini 'üst düzey Amerikalı yetkililere' dayandırarak ilk yazan Newsweek dergisi oldu.

Al Jazeera'ya konuşan, dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Bürosu Direktörü Tom Hughes, Newsweek'e bilgileri sızdıran 'üst düzey yetkilinin' bizzat Başkan Johnson olduğunu ve bu sızdırmayı öğrenen İsrail'in nasıl harekete geçtiğini şu sözlerle anlatıyor:

"Newsweek'e bilgi sızdıranın bizzat Johnson olduğu kısa sürede duyuldu. Bu durum İsrail Büyükelçiliği'ni ve Yahudi kuruluşlarındaki önde gelen dostlarını telaşlandırdı. Olayı ciddi bir sorun olarak addeden İsrail Büyükelçiliği, Johnson'ın Newsweek'e anlattıklarının anti-semitist ve iftira niteliğinde olduğunu açıkladı"

Başkan Johnson olay nedeniyle İsrail'e tepkiliydi, İsrail bu tepkiyi dindirmek ve Başkan'ı yeniden İsrail yanlısı pozisyona döndürmek için bir hukukçular ve danışmanlar ordusunu devreye soktu. Bu avukatlar ve danışmanlar arasında Johnson'a çok yakın olan isimler de vardı ve ona yakın bu isimler kritik değerdeki istihbaratın İsrail'e gitmesinde rol oynadı.

İSRAİL'İN VİETNAM KARTI

İsrail, Washington üzerindeki kampanyayı daha etkili kılmak için Başkan Johnson'un 'siyasi zaaflarından' biri üzerine odaklandı: ABD kamuoyunda Vietnam savaşına yönelik artan tepkiler.

Tom Hughes İsrail'in bu siyaseti nasıl izlediğini şu sözlerle anlatıyor:

"Johnson'ı o öngörülebilir, normal, İsrail yanlısı tutumuna döndürmek için ne yapılabileceğini görmek için bir kampanya başlatıldı. Johnson'ın İsrail ile ilgili şikayet ettiği hususlardan biri, Yahudi kuruluşlarının ve Yahudi toplumu liderlerinin birçoğunun, Vietnam konusunda kendisine muhalefet etmeleriydi. Bu kesimler USS Liberty krizi ilerledikçe bir anda Vietnam konusunda daha da sessizleştiler. Dolayısıyla Başkan İsrail konusunda ılımlı davrandı çünkü bunun kendi lehine bir geri çekilme olduğunu biliyordu."

İsrail'in ABD'yi sessizleştirmeye yönelik bir diğer hamlesi de, Vietnam'da ABD'nin başına dert açan Rus yapımı füzeleriyle ilgili sırları Washington'a vermesiydi.

Eski Ulusal Güvenlik Teşkilatı Direktörü Amiral Bobby Ray Inman bu olayı "İsrail ordusuna mensup bir komutan, birkaç helikopterle birlikte Kızıl Deniz'deki hava füzesi mevzilerine gitti. Buraları ele geçirmekle kalmayıp, fırlatma rampaları, füzeler, bakım kılavuzları v.s. her şeyi aldı. Ardından Amerikan Büyükelçiliği'ne, Ateşe'ye gidip, 'Sanırım elimde ilginizi çekebilecek bir şeyler var.' dedi. Zira bunlar, Kuzey Vietnam üzerindeki uçaklarımızın her gün karşı karşıya kaldığı füzelerdi ve bunlara karşı tedbir almak büyük bir sorundu."

Johnson'un İsrail'e yönelik yumuşayan tavrı, geminin vurulmasıyla ilgili ABD'nin yaptırdığı inceleme sonucunda kendisini hemen gösterdi. Rapor sadece 20 günde hazırlandı, kilit öneme sahip tüm kanıtlar yok sayıldı, hiçbir İsrailli sorgulanmadı aksine hepsi nihayetinde 'aklandı'. İsrail hükümetinin raporu da tüm olayın bir dizi hatadan gerçekleştiği ve suçlanacak kimse olmadığı yönündeydi.

Ray Inman bu durumu "Olayı sümen altı etme kararının bilinçli olarak verildiğini düşünüyorum. Bence Amerikan hükümeti, İsrail'in dilediği özrü kabul ederken, olayın gerekçesi olarak sunulan açıklamayı reddetme, fakat diğer yandan işi de daha fazla zorlamama kararı almıştı." sözleriyle anlatıyor.

GEMİDEKİ TÜM HASAR GİZLENİYOR

Bu sırada ağır şekilde hasar gören Liberty gemisi geniş kapsamlı tadilat için Malta'ya çekildi. Altı hafta boyunca yaklaşık 300 Maltalı işçi gece gündüz gemideki mermi izleri ve açılan delikleri kapatmak için çalıştı. Torpido saldırısında açılan büyük çapta delik dahi kapatıldı. Tadilat işlemi bittikten sonra gemi ABD'ye götürüldü ve bu haliyle medyanın karşısına çıkarıldı.

USS Liberty mürettebatı Lloyd Painter o anı şu sözlerle anlatıyor:

"Gemiye sanki hiçbir şey olmamış gibi görünüyordu. Bu da basının başımıza gelenleri önemsiz gibi gösterebilmesi açısından harika bir kozdu. Gemiden çıkarılan 168 çantadan oluşan vücut parçaları ve parçalanmış ekipman yok edildi."

Ertesi yıl ABD'nin İsrail'e yaptığı yardım dört katına çıkarıldı ve Başkan Johnson İsrail ile ABD'nin karşılıklı istihbarat paylaşımını öngören, bugün de hala yürürlükte olan 'Stone Ruby' anlaşmasını imzaladı.

Saldırıdan sonra 47 yıl boyunca ne demokrat ne de cumhuriyetçi, hiçbir ABD yönetimi USS Liberty gemisinin neden vurulduğu konusuyla yakından ilgilenmedi.

47 Yıl Sonra Ortaya Çıktı: İsrail ABD Gemisini Kasten Vurmuş
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 47 Yıl Sonra Ortaya Çıktı: İsrail ABD Gemisini Kasten Vurmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • .: BENDE SİSİ BOMBALADI SANIYORDUM TUJ YAZIK OLMUŞ İSRAİLE :D YAHUDİ NEDE OLSA 14 0 Yanıtla
  • GAZİ BEY: ESAS BİZİM GEMİYİ ABD LİLER KASTEN VURDULAR. UNUTULDU GİTTİ BAŞKASININ DERDİNE YANARIZ 5 SUBAYIMIZ ŞEHİT OLDU BUNLARIN AİLELERİDE NE OLDU KONUŞSALARDA BİLSEK. 5 0 Yanıtla
  • karabiber: Ya boş versenize danışıklı dogüs bu su demek bak ben yahudiyim dünya benden sorulur abd bile benden çekiniyor çünkü dünyayı yönetenler benim adamlarım 3 1 Yanıtla
  • Ogün: ABD o yıllarda Mısır'ın Rusya'ya tümden kaymasını istemiyor ve bunu İsrail'e hissettirmeye çalışıyordu. İsrail benim borum öter sen karışma havasında Amerika'ya göz dağı vermek için o gemiyi vurmuştur. Sonraki olanlar zaten bu stratejinin sonuçları. . . 3 0 Yanıtla
  • doğrucu davut: amerikan dolarını basan yahudi ailenin seçtiği amerikan başkanı johnsondan israile hesap sormasını beklemek saflık olurdu:)) 3 0 Yanıtla
  • doğan okur: algı oprasyonu pentegonda 25000 kişi ve holywood piyasası basın herşey birşey için çalışır hırs sadece americanın umurunda bile değil din kudüs müslümanların elinde olucağına yahudilerin olmasını tercih eder çünkü böylelikle kendini geliştirir kargaşa ve kaos la ha bide bu çok hırslı arkadaşlar fıtratı gereği bu oyunları oynarlarken tanrının olmadığı tezini hergeçen gün tastikliğe tastikliğe insanlara empoze ederler boyun eğdirdikleri ülkeler ise birer hayvan gibi sağılır örnek çin japonya kore avrupa bunlar sadece ekonominin çarklarını oluşturan birer sağılmaya hazır ineklerdir sağılırlar ve ölürler hayvan gibi anlıyacağınız onun için emmperyaliste karşı olanları biraz dinleyin derim biraz kulak verin derim belkide insanlık için bağırıyorlardır. 3 0 Yanıtla
  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.


Advertisement