40 Vekilli MHP, 41 Oy Aldı; Meclis'te Herkes Onları Konuştu - Son Dakika
Güncel

40 Vekilli MHP, 41 Oy Aldı; Meclis'te Herkes Onları Konuştu

TBMM Başkanlığı seçimlerinde 40 vekili olan MHP, 41 oy alınca herkes aynı soruyu sordu: Fazladan bir oy nereden geldi? Kulislerde 'Türkeş verdi' esprileri yapıldı.

23.11.2015 12:03  Güncelleme: 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı'nı seçti; TBMM'de temsil edilen dört partinin dördü de aday çıkardı. AK Parti'nin TBMM'deki 317 vekil sayısı nedeniyle, kimse seçimde sürpriz beklemiyordu. Başkan'ın kim olacağı konusunda beklenti tek olunca, kulislerdeki yorumlar sadece "hangi adayın kaç oy aldığı" üzerinde yoğunlaştı. Meclis'in en çok konuşulan konusu ise 40 vekili olan MHP'nin 41 oy alması idi. Herkesin aklındaki soru tekti; "Bir oy nereden geldi?"

Kulislerde, MHP'li Halacoğlu'nun aldığı o bir fazla oyun, "alışkanlık" nedeniyle Türkeş tarafından verilmiş olabileceği yönünde espriler yapıldı.

40 VEKİLİ OLAN MHP'NİN ADAYI 41 OY ALINCA, KULİSLER HAREKETLENDİ; "O OY NEREDEN GELDİ?"

TBMM Başkanlığı seçimine Ak Parti İsmail Kahraman ile girerken, CHP'nin adayı Gülsün Bilgehan, MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu, HDP'nin adayı ise Mehmet Mir Dengir Fırat oldu. İlk tur oylamada, 317 vekili olan Ak Parti'nin adayı Kahraman 316, 134 vekili olan Bilgehan 127, 40 vekili olan MHP'nin adayı Halaçoğlu 41, 59 vekili olan HDP'nin adayı olan Fırat ise 41 oy aldı. Oylama sonuçları açıklandıktan sonra kulislerde en çok, MHP'nin adayı Halaçoğlu'nun aldığı o bir fazla oy konuşuldu. O oyun Halaçoğlu'na kim tarafından verilmiş olabileceği üzerinde yorumlar yapıldı. Gerek muhalefet, gerekse iktidar kulisinde bu konuda yapılan esprilerin odağında ise, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş vardı. 3 dönem üst üste MHP'den milletvekili seçilen Türkeş, 1 Kasım seçimleri öncesinde geçici seçim hükümetine katılmak konusunda partisiyle farklı düşmüş bu nedenle partiden ayrılıp, 1 Kasım'da Ak Parti'den milletvekili adayı olmuştu.

HERKESİN DİLİNDE AYNI ESPRİ

Kulislerde, MHP'li Halacoğlu'nun aldığı o bir fazla oyun, "alışkanlık" nedeniyle Türkeş tarafından verilmiş olabileceği yönünde espriler yapıldı. İkinci tur oylamada ise, durum "düzeldi"; Halacoğlu'nun oyu 40'a düşerken, AK Parti'nin adayı Kahraman'ın oy sayısı ise 317 oldu.

İKTİDAR KULİSİNDE HÜKÜMET, MUHALEFET KULİSİNDE CHP KURULTAYI KONUŞULDU

TBMM Başkanlık seçimleri sırasında iktidar kulisinde konu, yeni hükümette hangi isimlerin görev alabileceği yönündeydi. Muhalefet kulisinde ise, CHP'nin kurultay süreci konuşuldu. Başkanlık seçimleri öncesinde CHP yönetiminin attığı sürpriz adımla, olağan kurultay tarihini 16-17 Ocak olarak açıklaması ile, olağanüstü kurultay için ısrarlı olan muhalifler, bu kez de açıklamanın "Parti Meclisi kararına dayanmadığını" savunmaya girişti. CHP Genel Merkezi'nin buna karşı adımı ise, çarşamba günü Parti Meclisi'ni toplantıya çağırmak oldu. Toplantıda, olağan kurultay için tarihin 16-17 Ocak olarak kesinleştirilmesi bekleniyor.

HDP'LİLERİN GÜNDEMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

HDP'lilerin "görünür" gündeminde ise, Nusaybin, Yüksekova ve Mardin'deki sokağa çıkma yasakları vardı. HDP'li vekiler Başkanlık seçimleri gündemiyle toplanan TBMM Genel Kurulu'na sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçelerde hayatını kaybeden sivillerin fotoğrafları ile gelirken, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz alarak, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal'dan bu konuda adım atmasını istedi. Baluken, sokağa çıkma yasakları ve devam eden operasyonlar nedeniyle HDP'li vekillerin Ankara'ya gelemediklerini, bu nedenle de oy kullanamadıklarını vurgulayarak, polisin gazlı müdahalesi sonucu hastaneye kaldırılan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın fotoğrafını göstererek, "oy kullanması gereken milletvekili can çekişiyor" dedi. TBMM Geçici Başkanı Baykal ise, buna karşılık TBMM'nin gündeminin başkanlık seçimi olduğunu, iç tüzük gereği bu görevi gerçekleştirmek zorunda olduklarını hatırlattı.

HDP'NİN TBMM YÖNETİMİ NASIL ŞEKİLLENECEK?

HDP'nin "görünür" gündemi dışında, kulislerde bir de "görünmeyen gündemi" vardı; kulislerde en çok HDP'nin TBMM yönetiminin nasıl şekilleneceği konuşuldu. Uzun süredir HDP Grup Başkanvekilliği görevini yürüten İdris Balüken'in yeni dönemde de bu görevde kalacağı konuşulurken, diğer grup başkanvekili Pervin Buldan'ın TBMM Başkan Vekili adayı gösterilebileceği bilgisi kulislere yayıldı. Buldan'ın yerine yine bir kadın vekilin grup başkan vekili olacağına kesin gözüyle bakılırken, kulisler o vekilin HDP bileşenlerinden hangi kesimden geleceği üzerine yoğunlaştı. HDP bileşenleri içinde yer alan sol partiler, Buldan'ın TBMM Başkan Vekili, Balüken'in de grup başkanvekil olacağı TBMM'de, ikinci grup başkanvekilliği görevinin sol bileşenlerden gelen bir isim olması gerektiğini savunuyorlar. Yine Meclis idare amirliği ve katip üyelikleri için de sol bileşenlerin "ihmal edilmemesi" gerektiği HDP kulislerinde konuşuluyor.

MHP'DE GÜNDEM; "KONGRE OLUR MU?"

MHP kulislerinde de konuşulan konu, partinin 1 Kasım'da yaşadığı oy ve vekil kaybı çerçevesinde, olağanüstü kongre ihtimalinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği oldu. MHP'de olağanüstü kongre için isimleri geçen muhaliflerden hiçbirinin milletvekili olmaması nedeniyle, TBMM'deki MHP kulisinde ağırlık Genel Merkez'deydi. Ancak, eski vekillerden Sinan Oğan'ın adaylığını açıklaması, yine eski vekil Meral Akşener'in de aday olacağı sinyallerinin artması nedeniyle, MHP grubunda da "önümüzdeki haftayı beklemek gerekir" sohbetleri yapıldı.

(Kaynak: Hürriyet)

40 Vekilli MHP, 41 Oy Aldı; Meclis\'te Herkes Onları Konuştu

Son Dakika Güncel 40 Vekilli MHP, 41 Oy Aldı; Meclis'te Herkes Onları Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • cCc ALP_EREN cCc : TUGRUL GÖLGE ETMESİN YETER. BAŞBUGUMUN KEMİKLERİNİ SIZLATTI. 6 9 Yanıtla
  • osmanlı: bir serçe dağdan ne alır ne götürür diyen kişi çok şey öğrenmesi gerekir MHP yarı yarıya eridi sağ olsun bahçeli sayesinde uzun boylu adamdan çok şey öğrenmesi gerekir 6 4 Yanıtla
  • kozanlı: Değrli ülkücü kardeşlerim 67 yaşındayım namus sözü üç hilalin dışında partimiz seçime girdiği sürece başka partiye oy veedim 97 kongirsind 2 defa devlet beye oy verdim değrli biri olarak tanirm cunku mçp doneminde bilikte calistik ancak bundan sonra bir baska kardesimizin eli kaldirir kendisi abi olarak tum ülkücülerin.manevi lideri olarak kalir.sahsen o yemin törenimde akp sıralarindan gelen alkislari kabullenemedim tüm ülkücü kardeslerimize ve vatanini seven tüm kürt türlk vsa kardeslerimize selm olsun 6 2 Yanıtla
  • MURAT: ha ha ha mhp nin uğraştığı şeye bak hala bir CİDDİYETSİZLİK gidiyor 3 4 Yanıtla
  • tc: Bu 41.oy mhp lilerin mecliste 40 kisiden daha fazla olduklarini kanitlamak icin bi yerlere mesaj olabilirmi? 6 1 Yanıtla
  • misafir: nevar bunda mhp hep akp nin koltuk deynekciligini yapıyor.onlarda 1 oy vermis.cokmu... 6 1 Yanıtla
  • meclis styla : itiraf ediyorum o oyu ben verdim :) 2 4 Yanıtla
  • yagmur: Yazık ettiler mhp ye 3 1 Yanıtla
  • Tekvatan: chp sayısı 134 ilk turda 127 almış eeee chp den gitmedigi na malum 3 0 Yanıtla
  • Agir: Tek yol dogrudan demokrasi herkes ciksin aradan 0 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ankara'da dehşet: 9 yıl önce boşandığı eşini önce keserle başından yaraladı, ardından bıçakla öldürüp polise teslim oldu
    18:40 Ankara'da dehşet: 9 yıl önce boşandığı eşini önce keserle başından yaraladı, ardından bıçakla öldürüp polise teslim oldu

    Ankara'nın Altındağ ilçesinde 9 yıl önce boşandığı eşini önce başından keserle yaralayan ve ardından defalarca bıçaklayarak öldüren kadın polise teslim oldu. Olay, saat 03.00 sıralarında Altındağ ilçesi Karapürçek Mahallesi'nde meydana geldi. Eski eşi tarafından öldürülen adamın cesedi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Kütahya İl Genel Meclisi Yeni Döneme Başladı
    18:35 Kütahya İl Genel Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeleri seçildi. Muammer Özcura tekrar başkan seçildi.

  • İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı
    18:33 İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı

    İstanbul'da yaşayan Aziz Erkut-Şener Işıl çifti, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde zor şartlarda eğitim gören öğrencilere destek olmak amacıyla birikimleriyle 2 derslikli bir ilkokul yaptırdı. Okulun açılışında konuşan yetkililer, çifti minnettarlıkla karşıladıklarını ve bölgenin yaralarını sarmak için gösterdikleri çaba için teşekkür ettiler.

  • Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı
    18:28 Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, GT 600 TR plakalı tır, 61 AH 754 plakalı yolcu otobüsü ve 61 AFH 775 plakalı kamyonet çarpıştı. Kazada otobüste bulunan bir kişi hafif yaralandı. Olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kazanın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon-Rize istikametinde ulaşımda aksamalar yaşandı.

  • Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı
    18:24 Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı

    Batman'da İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Genç Zihinler Yarışıyor projesi kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasının finali gerçekleştirildi. 71 lise arasında yapılan yarışmada Batman Anadolu Lisesi birinci oldu. İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Alay Komutanı, İl Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililerin katıldığı ödül töreniyle yarışma sona erdi.

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü ziyaret etti
    18:24 Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü ziyaret etti

    Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü EXPO Kisecik'teki makamında ziyaret etti. Öntürk, ziyarette yapılacak hizmetler ve projeler hakkında bilgi verirken, Masatlı da Öntürk'ün Hatay'ın ihya ve inşasında başarılı işlere imza atacağına inandığını belirtti.

  • Yalova'da Turizm Haftası Kutlanıyor
    18:24 Yalova'da Turizm Haftası Kutlanıyor

    Yalova'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan kortej yürüyüşü ve törenle başladı. Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Yalova'nın turizm potansiyelini ortaya çıkarması gerektiğini belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ise Yalova'nın turizme uygun çeşitlilik ve imkanlara sahip olduğunu ancak bunların turistik ürüne dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

  • Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Turizm Heyeti Vali Tanrısever'i ziyaret etti
    18:23 Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Turizm Heyeti Vali Tanrısever'i ziyaret etti

    Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve beraberindeki turizm heyeti, Vali Alper Tanrısever'i ziyaret etti. Tanrısever, Turizm Haftası dolayısıyla heyeti kabul etti ve görüş alışverişinde bulundu.


Advertisement