Mersin'de 34 Milyon Lira Harcanan Deniz Park'ın Yıkımına Başlandı - Son Dakika
Ekonomi

Mersin'de 34 Milyon Lira Harcanan Deniz Park'ın Yıkımına Başlandı

Mersin'de eski Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan tarafından 34 milyon lira harcanarak yaptırılan ve Kılıçdaroğlu'nun açtığı Deniz Park'ın yıkımına, Danıştay'ın verdiği karardan sonra başlandı.

06.05.2015 16:41  Güncelleme: 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de önceki Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan tarafından 35 milyon lira harcanarak yaptırılan ve açılışı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan, ancak bir vatandaşın kamu yararına olmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurması sonucu yürütmeyi durdurma kararı verilen Mersin Deniz Park'ın yıkımına başlandı.

Merkez Akdeniz İlçesi Çamlıbel Balıkçı Barınağı yakınında 5 yıl önce 45 dönüm arazi üzerine yapılan Mersin Deniz Park, iki yıl önce yaz sezonunda tamamlanarak hizmete açıldı. Deniz Park, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İmar Şirket A.Ş. ile Öner Grup tarafından kurulan Akdeniz İnşaat Turizm Limited Şirketi tarafından işletilmeye başlandı.

KAMU YARARINA AYKIRI BULUNDU

Ancak Mersin Temiz Toplum Derneği üyesi Hidayet Dinçer, 2012'de Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurarak, 35 milyon lira harcamayla yapılan Deniz Park'ın Kıyı Kanunu'na aykırı olduğu, şehir merkezi ve kumsalda en değerli mevkide yer aldığı, proje için harcanan paranın da kamu yararına olmadığını iddia etti. Dinçer'in başvurusu üzerine mahkeme, yaptığı incelemede projenin, kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, projenin mevcut yasalara ve şehircilik ilkelerine uygun olduğunu belirterek Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6'ıncı Dairesi, 10 Eylül 2014'te yerel mahkemenin kararını onayladı.

BELEDİYE, YIKIMA BAŞLADI

Danıştay'ın bu kararı üzerine Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makineleri Mersin Deniz Park'a gelerek yıkıma başladı. İlk olarak metal figürler ve heykellerin söküldüğü yıkımda polis ve zabıtalar da önlem aldı. Metal figürler işçiler tarafından parçalara ayrılıp kepçe ve vinç ile kamyonlara yüklendi. Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz'ın Danıştay'ın kararının ardından 'Müftü Deresi'nin güneyine taşınacak' dediği Mersin Deniz Park'taki Aquapark başta olmak üzere sökülüp taşınması mümkün olan parçaların bu bölgeye kurulacağı belirtildi.

"MECLİSİ KARARI OLMALI"

Öte yandan Yıkım işlemlerini için Deniz Park'a gelen Öner Grup Avukatı İbrahim Hakkı Koç, yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Danıştay'ın onadığı proje iptal kararının ardından Büyükşehir Belediyesi'nin meclis kararı olmaksızın yıkıma başladığını öne süren Avukat Koç, şunları söyledi:

"Danıştay yıkım ya da belediyenin tasarrufunu belirtme yetkisine sahip değil. Danıştay'ın kararı üzerine belediyenin kamu yararını düşünmesi, tesisi Kıyı Kanunu'na uygun hale getirecek şekilde tadilat yapması gerekirdi. Kamu yararını düşünmesi gereken belediye yıkmayı tercih etti. Yıkma ile oluşacak kamu zararı, projenin tadilat ile kanuna uygun hale getirileceği zarar ile karşılaştırıldığında, yıkımdaki zarar daha fazla olacak. Belki on katı belki de 100 katı. Yürütmeyi durdurma talebinde de bulunamıyoruz, çünkü meclisten geçen yıkım ya da tahliye kararı yok. Projenin iptalinden sonra belediyenin hangi işlemi uygulayacağını meclisten geçirmesi lazım. Fakat belediye bir meclis kararı çıkarmadan keyfi bir uygulama ile yıkım kararı gerçekleştiriyor."

"TAZMİNAT İSTEYECEĞİZ"

Gerekli hukuki işlemleri de başlatacaklarını kaydeden Koç, şöyle devam etti:

"Belediye burayı yaptırdıktan sonra, kendi kurucusu ve hissedarı olduğu İmar İnşaat şirketine 10 yıllığına kiralıyor. Bu şirket de Öner Grup ile ortak bir şirket kuruyor. O şirkete de tekrar kira sözleşmesi imzalıyorlar. Aslında belediye kendi şirketinin de ortağı olduğu tesise yıkım işlemi gerçekleştiriyor. Belediye Meclisi tarafından alınmış bir yıkım kararı yok. Tamamen hukuksuz ve keyfi bir uygulamadır. Bu aşamadan sonra işlemi yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Gerekli tüm hukuksal işlemleri sonuna kadar sürdüreceğiz. Yaptığımız masraf ve tadilatlar ile ilgili tazminat işlemleri yapacağız."

Mersin\'de 34 Milyon Lira Harcanan Deniz Park\'ın Yıkımına Başlandı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mersin'de 34 Milyon Lira Harcanan Deniz Park'ın Yıkımına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (52)

  • ali: allah belanızı versın akp mi chp mi bunların hesabı sorulucak 5 59 Yanıtla
  • ali: allah belanızı versın 4 32 Yanıtla
  • ali: allah belanızı versın 7 23 Yanıtla
  • kalpsiz kurt: allah belanızı versin emi yapılmış daha ne yıkıyorsunuz 21 1 Yanıtla
  • uzlett: bu yıkıma karşı çıkanlar AK SARAYI yıkacaklarmış 7 haziran seçiminden sonra :) milletten yetki alabilirlerse tabiii :) yüzde 52 ve daha fazlasıyla yeliyor AK PARTİ . 2 16 Yanıtla
  • ismail: ya şikâyetçi olan arkadaş bide ankaradaki saraydan şikayetçi olsan ne makbul geçer emekli asgari ücretli biraz zam görür 15 3 Yanıtla
  • hacı seyit: Akp olsa böyle olmazdı daha büyük bi vurgun olurdu 10 6 Yanıtla
  • Mersinli: Yapan Cebini Dolduruyor Yıkan Cenini Dolduruyor Olan halka oluyor Yazıklar olsun 13 0 Yanıtla
  • Alp alparslan : İşte böyle olmalı mahkeme yıkım cıkardıysa yıkılmalı belediye başkanı da namuslu onurlu ve şerefli bir adammışki yıkmış bazıları gibi mahkeme tarafından kaçak denilen sarayda oturup guclerı varsa yıksınlar dememiş 8 4 Yanıtla
  • kazim: Kahrolsun akp 8 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement