33. İstanbul Film Festivali'ni 135 Bin Sinemasever İzledi - Son Dakika
Güncel

33. İstanbul Film Festivali'ni 135 Bin Sinemasever İzledi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından onuncu kez Akbank desteğiyle düzenlenen 33.İstanbul Film Festivali'ni toplam 135 bin sinemasever izledi.

22.04.2014 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından onuncu kez Akbank desteğiyle düzenlenen 33.İstanbul Film Festivali'ni toplam 135 bin sinemasever izledi.

İki hafta boyunca 8 salonda, 593 seansta, 25 bölümde 50 ülkeden 245 yönetmenin, uzun ve kısa metrajlı toplam 357 filminin gösterildiği festival yüzde 84 dolulukla tamamlandı. Festival'de film gösterimlerinin yanı sıra festival konuklarının katılımıyla renklenen 3 sinema dersi,7 söyleşi; yönetmen, oyuncu ya da yapımcılarının bizzat sunduğu film gösterimleri ve Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen 3 atölye, 5 sinema dersi ve 3 söyleşi gerçekleştirildi.

-ÖDÜLLER-

Festivalin açılış töreninde Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş senarist Umur Bugay, oyuncu Sevda Ferdağ, yapımcı Abdurrahman Keskiner, oyuncu Eşref Kolçak, müzisyen Atilla Özdemiroğlu ile yönetmen, senarist ve yapımcı İrfan Tözüm'e İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri takdim edildi. 2014 yılında sinema kariyerinin 40. yılını tamamlayan, bağımsız film dağıtımcılığının efsane ismi, yönetmen ve yapımcı Marin Karmitz de bir sinema dersi vermek ve festivalin kapanış töreninde Sinema Onur Ödülü'nü almak üzere İstanbul'daydı.

İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl, tarih, savaş ve insan yazgısı kavramlarını sık sık yapıtlarına konu eden büyük usta, Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda'ya verildi. Sağlık sorunlarından ötürü İstanbul'a gelemeyen Wajda'nın ödülünü, yönetmenin festival programında "Ustalar" bölümünde yer alan Walesa filminin yapımcısı Michal Kwiecinski aldı.

-FESTİVALİN KONUKLARI-

İstanbul Film Festivali, bu yıl İstanbul'da ağırladığı konuklarıyla da öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul'u Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan oyuncu Jowita Budnik, yapımcı Mathilde Dedye, yönetmenler Pedro Pires, Daniele Luchetti, Lenny Abrahamson, Ragnar Bragason, Eskil Vogt; FACE İnsan Hakları yarışmasında filmleri yer alan Ahmad Abdalla, Andreas Johnsen, Maximon Monihan ile Sheena Matheiken, Maria Binder, Jasmila Zbanic ve Mais Darwazah; filmleri NTV Belgesel Kuşağı'nda gösterilen Talal Derki, Horacio Alcala, Farid Eslam, Olli Waldhauer, Jan Kruger, Johannes Holzhausen, Hubert Sauper ve Nina Maria Paschalidou gibi isimler ziyaret etti. Ayrıca Anna Mouglalis, Pawel Pawlikowski, Alexandros Avranas, Themis Panou, Penny Panayotopoulou, Kalia Papadaki, Hiner Saleem, Véronique Wüthrich, Mir Murad Bedirxan, Suat Usta, Eleni Roussinau; Uberto Pasolini, Ester Marting Bergsmark, Eli Leven, Andrea Pallaoro, Reza Dormishian, Çağla Zencirci, Guillaume Giovenetti, Masahiro Yoshino, Masako Wajima, Lee Xiao Mu, Hiroyuki Tanimoto, Tzahi Grad, Avraham Pirchi, Tami Leon, Jonathan Asser, Fernando Lavanteros, Cristobal Palma, Noaz Deshe ve James Gayo, Rodrigo Saquel, Katrin Gebbe, Giorgi Nakhasidze, Cherien Dabis, Umut Dağ, Fernando Eimbcke, Mar Coll, Marco Berger, Geetanjali Thapa, Rüdiger Suchsland, Tudor Cristian Jurgiu, Christophe Paou, Yorgos Tsemberopoulos gibi birçok oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmen de filmlerini sunmak için İstanbul'a geldi.

Festivalde yapılan 593 gösterimden 117'si filmin yönetmen, oyuncu, senarist veya yapımcıların katılımıyla gerçekleştirildi.Festivale konuk gelen yönetmen, yapımcı ve oyuncular, gösterimler öncesinde filmlerini izleyicilere sunup, film sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

-FESTİVALLER DAYANIŞMASI-

İstanbul Film Festivali'ni izlemek için yurtdışından gelen 350'yi aşkın konuğun arasında Venedik, Cannes, Berlin, Selanik, Moskova, Hamburg, Batum, Paris, Göteborg, Saraybosna, Busan, Sofya, Amiens, Tiflis, Locarno, Split, IDFA, Rotterdam, Erivan, Montpellier, Signes de Nuit, Torino, Odessa, Karlovy Vary, Forum des Images, Les Arcs, Viennale ve Netherlands Film Festival gibi uluslararası film festivallerinin temsilcileri de vardı.

-ULUSLARARASI BASINDAN BÜYÜK İLGİ-

Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali'ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurtdışından ve uluslararası basının Türkiye temsilcilerinden oluşan 100'e yakın basın mensubu ve film eleştirmeni katıldı. Festival haberleri, Screen International, Variety, The Hollywood Reporter, Positif, KINO, Ray, Film International, Kinema, de Filmkrant gibi önde gelen sektörel yayınların yanı sıra Almanya'dan Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Tageszeitung, Süddeutsche Zeitung, Fransa'dan L'Humanité, İsviçre'den NZZ, Lübnan'dan Daily Star, Bulgaristan'dan Dnevnik Daily, Meksika'dan Sol de Mexico, Mısır'dan Al Ahram gibi saygın gazetelerde yer almaya başladı. Ayrıca Euronews, Associated Press, Monocle Radyo, BBC Radyo, İtalyan RAI Televizyonu, Yunan ANT1 Televizyonu, Çin Devlet Televizyonu ve Radyosu, Mısır Televizyonu, Alman ARD, WDR Radyoları, Deutschlandradio ve Belgrad Radyosu temsilcileri de İstanbul Film Festivali'ni takip etti. İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 33. İstanbul Film Festivali'ni 135 Bin Sinemasever İzledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement