3.havalimanı Yargıya Taşındı 1 - Son Dakika
Güncel

3.havalimanı Yargıya Taşındı 1

3.havalimanı Yargıya Taşındı 1

"son derece önemli projeler plansız, ruhsatsız, projesiz ihale ediliyor" "3. havalimanının doğumuna neden olan, 3. köprü ve çevre yolları hala 100 bin ölçekli planlara işlenmemiştir.

16.09.2014 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"son derece önemli projeler plansız, ruhsatsız, projesiz ihale ediliyor"

"3. havalimanının doğumuna neden olan, 3. köprü ve çevre yolları hala 100 bin ölçekli planlara işlenmemiştir. Bu kadar önemli bir proje, çevre düzeni planında 'yolsuz' bulunmaktadır"

"Eğer 3. Boğaz Köprüsü ve 3.havalimanı projelerini durduramazsak tarihe çok büyük bir katliamın seyredicileri olarak geçeceğiz"

Haber- Kamera: Ezgi ÇAPA İSTANBUL DHA TMMOB'a bağlı Mimarlar, Şehir Plancıları ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri 3. Havalimanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına dava açtı. Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde düzenlenen basın toplantısına Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar ile İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Rezan Bulut katıldı.

"PROJELER PLANSIZ, RUHSATSIZ, PROJESİZ İHALE EDİLİYOR" Toplantıda konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Mücella Yapıcı, "Son derece önemli projeler plansız, ruhsatsız, projesiz ihale ediliyor. Bununla da kalmıyor, inşaatlar devlet töreni ile başlatılıyor. Bütün bunlar oldu bittiye getirilerek çevre düzeni planlarına işleniyor" dedi. 3. Havalimanı projesine 3. Köprü projesinin de eklenmesi halinde İstanbul'da ulaşım ve yerleşme gibi her türlü stratejik kararın yok hükmünde olduğunu ifade eden Yapıcı, bu projelerin bütün Marmara Bölgesinin doğal ve ekolojik dengesini altüst ettiğini savundu.

"HAVALİMANI VAR, GİDECEK YOLLAR YOK" Yapıcı basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran 2014 tarihinde temeli atılan 3.havalimanının askıya çıkan 1/100.000'lik çevre düzeni planını gösterdi. Bu kadar büyük ölçekte bir projenin çevre düzeni planında bir 'leke' gibi işlendiğini belirten Yapıcı, "Siz 'dünyanın en büyük havalimanını inşa edeceğim' diyorsunuz. Bir ülkenin ekonomik, sosyal, bütün coğrafyasını değiştirecek bir karar alıyorsunuz, onu kaçak başlatıyorsunuz, yaptığınız plan da bu" dedi. Halen devam eden 3. Köprü ve çevre yolları inşaatlarının 1/100.000'lik planlara işlenmediğini vurgulayan Yapıcı, "3. havalimanının doğumuna neden olan, 3. köprü ve çevre yolları hala 100 bin ölçekli planlara işlenmemiştir. Çünkü işlenirse yeniden dava konusu olabilir. Onun için bu kadar önemli bir havalimanı projesi çevre düzeni planında 'yolsuz' bulunmaktadır" dedi.

"TARİHE ÇOK BÜYÜK BİR KATLİAMIN SEYREDİCİLERİ OLARAK GEÇECEĞİZ" İstanbul'un anayasası niteliğinde olan 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı ve eklerinin bile kanıt niteliği taşıdığını söyleyen Yapıcı,

"Dava dilekçemize biz hiçbir yorum görüş eklememize gerek yok. Sadece bakanlığın kendi ürettiği İstanbul 1/100.000 ölçekli çevre düzeni raporu ve ekleri, Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlar bu davanın kabul edilmesi için kanıt niteliğindedir. Bugüne kadar İstanbul için üretilen çevre düzeni planlarında olmazsa olmaz koşul olarak korunmuş, kuzeyin korunması ve İstanbul'un doğu batı yönünde gelişmesi ilkesine tamamen aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Yapıcı sözlerini, "Eğer biz 3. Boğaz Köprüsü ve 3.havalimanı projelerini durduramazsak tarihe çok büyük bir katliamın seyredicileri olarak geçeceğiz" diyerek tamamladı. Mimarlar, Şehir Plancıları ve İnşaat Mühendisleri Odası, 12 Eylül'de idare mahkemesine başvurduklarını açıkladı. Ayrıca TMMOB'a bağlı meslek odalarının reserv alan ilanı, acele kamulaştırma, İhalenin iptali ve yürütmenin durdurulması, ÇED olumlu kararının iptali hakkında açtığı davalar sürüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 3.havalimanı Yargıya Taşındı 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement