3. Havalimanı Gecikti, Devlet Garantisi İnşaat Şirketlerine Yaradı - Son Dakika
Ekonomi

3. Havalimanı Gecikti, Devlet Garantisi İnşaat Şirketlerine Yaradı

2 yıl önce ihalesi yapılan 3. Havalimanı inşaatı zemin sıkıntısından başlamadı. Devlet garantili projedeki gecikme, ihaleyi alan firmalara milyarlarca lira kâr getirdi.

06.05.2015 11:40  Güncelleme: 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün TOBB töreninde "Biz orayı söke söke bitireceğiz" dediği 3. Havalimanı inşaatına, ihalenin üzerinden 2 sene geçmesine rağmen halen başlanamadı. 3 Mayıs 2013'te 22 milyar 152 milyon Euro'luk teklifle Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon grubu tarafından ihalesi alınan havalimanı bataklık alana yapıldığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Öncelikle bitirileceği söylenen terminal binası, 1. ve 2. pistlerin zemin doldurma çalışmaları hala devam ediyor. Mayıs ayında başlanacağı söylenen inşaatın gecikme sebepleri daha önce de Sayıştay belgeleriyle ortaya çıkmıştı. İhalede öngörülen takvime uyulmaması, havalimanının 2018'de hizmete girmesini zora sokacak.

KAMU 2 MİLYAR EURO ZARARA UĞRATILDI

İddialara göre ihale şartlarında deniz seviyesinden 105 metre yüksekte olması gereken havaalanının kotu ihaleden sonra 70 metreye düşürüldü. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da kotun düşürüleceği iddialarını doğrulamıştı. Böylece uçuş güvenliği hiçe sayıldı ve bu değişiklikle yaklaşık 3 milyar Euro olan dolgu maliyeti 1 milyar Euro'ya düşürüldü. Tek işlemle müteahhitlere 2 milyar Euro kazandırılarak kamu zarara uğratıldı. Yer tesliminin 2 sene geciktirilmesi ve bugün dahi hala açıklanmamış olması, tahminlere göre müteahhitlere 1 milyar Euro üzerinde ayrıca kazanç sağladı.

MALİYET ARTIŞI VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK

Sayıştay'ın '2013 Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Denetim Raporu'na göre, DHMİ son 4 yılda toplam 1 milyar 328 milyon lira zarar etmiş durumda ve bu projenin altından kalkabilecek mali yapıya sahip görünmüyor. Sayıştay, DHMİ'nin işlettiği 47 havalimanından (Hakkâri hariç) sadece yedi tanesinin kar ettiğini de belgeliyor. Ekonomistler ise projenin 16 milyar dolar olarak açıklanan maliyetinin dünya genelinde yükselen dolar nedeniyle 20 milyar dolara çıktığını, bu maliyet artışının da büyük ihtimalle vergi mükelleflerine döneceğini belirtiyor. (Kaynak:T24)

3. Havalimanı Gecikti, Devlet Garantisi İnşaat Şirketlerine Yaradı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 3. Havalimanı Gecikti, Devlet Garantisi İnşaat Şirketlerine Yaradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • yeterrrrrrrrrr: sızın etut dıye bır kavramdan haberınız yok sanırım muhtar emmı olaya bı el atar işi cozer bu kadar gerızekaalı olunurmu ya mılletın parasına yazık degılmı sonra da nıhat yalakasına soyler camıı yaptır okul yaptır 10 34 Yanıtla
  • vatan sever: AKP bitti. 13 29 Yanıtla
  • fransali callo: Bir tane gemicik hediye ederler olay kapanir 24 16 Yanıtla
  • fransali callo: Ne olacak o 2milyardan 500 milyoncuk turgeve bagislanir millet de oder bunlar fransada olsa bir saate hepsini iceri atarlar 20 15 Yanıtla
  • Ahıskalı Türk: Haramzedeler 24 3 Yanıtla
  • Gerçekler: Ne kadar beyinsiz bir topluluk var burasi yap işlet devret sistemi ile yapılıyor 20 yıl isletildikten sonra devlete teslim edilecek devletin kasanından 1 delikli kuruş çıkmıyor seçim öncesi yanlı haber yapmayın 7 15 Yanıtla
  • emekli: Ayda bir evimize et alıyorduk desene artık 1,5 ayda bir alıcaz.. 15 3 Yanıtla
  • Hakan Cebeci: Clk elektrik hızlı tren o bu ohhhhh faturalar şişiyoda şişiyooo zannediyolarki o fiyatlar yansımayacak millete ahhh saflar ahhh millet perişan... 11 7 Yanıtla
  • makaron: şaşkınım .. aktroller grevde mi..maaşlarını mı alamadılar yoksa 13 3 Yanıtla
  • Yozgatlı: Oh ne güzel vatandaş onu öder. Kendi Aç yaşar onu da öder sıkıntı yok. Yeni türkiyede vatandaşa baya yük düşecek gibi. Olsun hak ettik ama 10 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement