27 Milyon Lira Harcanan 'Cumhuriyet Kulesi' Yıkılacak! - Son Dakika
Ekonomi

27 Milyon Lira Harcanan 'Cumhuriyet Kulesi' Yıkılacak!

“Türkiye’nin en yüksek kulesi” olması hedefiyle 2003’te Ankara'da temeli atılan Cumhuriyet Kulesi imara aykırı gerekçesi ile yıkılacak.

11.04.2015 10:29  Güncelleme: 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Keçiören'de temelleri 12 yıl önce atılan, imara aykırı olduğu gerekçesiyle 'kaçak' yapı olarak görülen Cumhuriyet Kulesi için Keçiören Belediyesi'nin hazırladığı imar plan değişikliği, önceki akşam Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'ne geldi. Meclis'in İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Keçiören Belediyesi'nin hazırladığı 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğini 'planlama ilke ve esaslarına aykırı' olduğu gerekçesiyle CHP, MHP ve BBP'li komisyon üyelerinin muhalefetine rağmen AK Partili üyelerin oylarıyla reddetti. Komisyon raporu, Meclis gündeminde oyçokluğuyla kabul edildi. Bu karar, Cumhuriyet Kulesi'nin tamamlanması için gerekli olan yasal süreci sona erdirmiş oldu.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin imar plan değişikliğini reddetmesi üzerine şu açıklamayı yaptı:

'ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂRDIR'

"Biz yönetime geldiğimiz tarihten itibaren bu yanlış projenin düzeltilmesi için elimizden gelen çalışmayı yaptık. Danıştay'ın yıkım kararı üzerine yeni bir imar düzenlemesi yaptık. Ama Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bizim imar çalışmamızı reddetmesi ile Cumhuriyet Kulesi'nin yıkımı kesinleşmiştir. Reddedilen imar çalışmamız kanunen bir ilçe belediyesi olarak yapabileceğimiz son yasal hamleydi. Ortada zaten büyük bir israf ve görüntü kirliliği vardı. Mecbur kaldığımız bu yıkımla ilçedeki tek büyük görüntü kirliliğinden ve israfın daha da artmasından kurtulmuş olacağız. Zararın neresinden dönülürse kârdır."

SİYASİ ÇEKİŞMENİN SEMBOLÜ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Melih Gökçek'le dönemin AK Partili Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok arasında pek çok konuda çekişme yaşanmış, Cumhuriyet Kulesi de bu iki ismin rekabeti sırasında mahkemelik olmuştu. Altınok, 2009'daki yerel seçimlerin hemen öncesinde hakkındaki seks kasedi iddialarının ardından adaylıktan çekilmişti. Son yerel seçimde BBP'den aday olan Altınok, seçimi kaybetmişti.

BİTSEYDİ BÖYLE OLACAKTI

Cumhuriyet Kulesi'nin 175 metre uzunluğunda, içerisinde alışveriş merkezi, restoran, kafe, nikâh salonu, sergi salonu, müze, açık ve kapalı seyir terasları gibi imkânların olması planlanıyordu Zirvesinde ise uzay platformu ve teleskoplarla gözetleme kulesi yer alması düşünülüyordu. Keçiören'deki Atatürk Botanik Bahçesi'nden kuleye yaklaşık 1680 metre uzunluğunda bir teleferik projesi de yapılacağı belirlenen projede kulenin bir katı ise Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında geçen Ankara Savaşı'nı anlatan heykellere ayrılacaktı.

CUMHURİYET KULESİ'NİN 12 YILLIK HİKAYESİ

Cumhuriyet Kulesi'nin hüsranla biten serüveninde şunlar yaşandı:

Dönemin AK Partili Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok projeyi, " Türkiye'nin en yüksek kulesi Atakule'ye rakip olacak bir Cumhuriyet Kulesi yapacağız" sözleriyle tanıttı.

2003 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, kulenin temelini attı, törende Gülben Ergen konser verdi.

İnşaat, müteahhit firmanın zarar ettiği gerekçesiyle 2003-2008 arasında birkaç kez durma noktasına geldi.

ATAKULE'NİN MİMARI

Atakule'nin de mimarı olan Ragıp Buluç'un mimarlığını yaptığı, temelinde 500 ton demir kullanılan kulenin yapımına 2008 yılında yeniden hız verildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2008'de Keçiören Belediyesi'ne yönelik şu gerekçelerle dava açtı: "Dava konusu alana ilişkin olarak herhangi bir plan değişikliği yapılmadığı, bahse konu olan parselin onaylı imar planındaki kullanımının güçsüzler yurdu olduğu ve kule inşaatının mevcut imar planına aykırı olarak yapıldığı, söz konusu kulenin hava mania planları açısından da değerlendirmesi gerektiği ve bu konuda gerekli izinlerin alınmadığı..."

10'uncu İdare Mahkemesi, Büyükşehir'in açtığı dava sonucunda kulenin ruhsatını 2009'da iptal etti.

144'üncü metredeyken durdurulan kule hakkında verilen karar, Keçiören Belediyesi'nce temyize götürüldü.

Cumhuriyet Kulesi, mania engelini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı yeni mania planıyla aştı.

Ancak bu kez Danıştay 6'ncı Dairesi, kulenin ruhsat iptali kararını, 'imara aykırı' olduğu gerekçesiyle onayladı ve imar plansız kalan kulenin yıkılması kesinleşti.

Kararın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Kulenin yapımına karar veren ilgililer hakkında tazminat davası açılmalı" derken, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Karara uyup yıkacağız" dedi.

'REFERENDUM YAPILSIN'

Projeyi başlatan eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise, "Kuleyi yıkmak cinayet demek. Referandum yapılsın, kulenin geleceğine Keçiörenliler karar versin" önerisini getirdi.

Danıştay'ın yıkım kararının ardından Keçiören Belediyesi, Cumhuriyet Kulesi'nin bitirilmesi yönünde bir adım attı. İmara aykırı bir şekilde bekleyen kule için Keçiören Belediye Meclisi'nde onaylanan imar plan değişikliği 2014'ün aralık ayında Ankara Büyükşehir'e gönderildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Keçiören'in hazırladığı imar plan değişikliğini "planlama ilke ve esaslarına aykırı" olduğu gerekçesiyle AK Partili üyelerin oylarıyla reddetti. Kararla birlikte plansız kalan Cumhuriyet Kulesi'nin yıkımı da kesinleşti. (Kaynak:Hürriyet)

27 Milyon Lira Harcanan \'Cumhuriyet Kulesi\' Yıkılacak!
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 27 Milyon Lira Harcanan 'Cumhuriyet Kulesi' Yıkılacak! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • Demokrasi ??: Para çok atın çöpe Hakların kardeşliği için oylar HDP ye 3 36 Yanıtla
  • amele: Sorun yok yeni ve adaletsiz vergiler gelir ve bu para fazlası ile çıkar gariban vatandaş Sağolsun 30 1 Yanıtla
  • Sabahcı..: Adı akkule veya tayyip olsaydı yıkılmazdı..Cumhuriyet ismi,birilerini rahatsız etmiş olmalı... 26 3 Yanıtla
  • MALATYA: ADI CUMHURİYET OLAN HER ŞEY YASAKTIR BUNU YAPAN AKP İKTİDARIDIR 24 2 Yanıtla
  • serhat kabatas: Gariban milletin parasini böyle saçma şeylere kullanıyorsunuz yapsana bi tane kimsesiz ler yurdu 22 2 Yanıtla
  • TR: TÜRKİYEDE NE PARALAR NERELERE GİTTİ BUDA NEYMİŞKİ DİYECEĞİZ 16 3 Yanıtla
  • Hoobbala: Ucube 12 3 Yanıtla
  • sivridil: Bunlar bittiginde kendi şehrimdeki zulum yapanlarin yargilanmalari icin kurulan mahkemelerde bizzat bulunacagim 13 2 Yanıtla
  • Yikilmayan Turk: Bir taraftan 8 kisilik aile tupgaz lambasindan zehirlenip yok oluyor, bir taraftan cope atilan 27 emeklinin issizin siftah yapmadan kepenk indiren esnafimin vergi parasi hele birde ismiCumhuriyet ise paralar pul olmus yaparken karar vericektiniz yikarken degil 12 2 Yanıtla
  • Kalp: Bize verin parayi ihtiyacımız var desek vermezsiniz haramzadeler 12 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement