23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı - Son Dakika
Yerel

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Kayseri'de tören düzenlendi.

23.04.2014 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'da, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Keykubat İlkokulu'nda devam etti.

Vali Orhan Düzgün, burada yaptığı konuşmada, 23 Nisan'ın Tük milleti için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Giderek zayıflayan milletimiz, dış devletlerin baskı ve saldırılarıyla milli bütünlüğünü koruma konusunda çok zor durumlara düşmüştür. Büyük Atatürk ve arkadaşları, Anadolu'yu korumak, milletimizi birlik ve beraberlik içinde düşmana karşı organize etmek amacıyla 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışını gerçekleştirdiler. Ancak TBMM açılırken Ankara'da meclise uygun bir bina arayışı içerisine girildi. İttihat ve Terakki tarafından kurulan ancak bir çok eksiği bulunan bina, o bölgedeki vatandaşların desteğiyle bir meclis haline dönüştürüldü. Bu meclisin organizasyonu ile Kurtuluş Savaşı yürütülerek Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli çalışmalar yapıldı. Atatürk ve arkadaşlarının, o dönem ki milletvekillerinin Anadolu'yu top yekun mücadele için ayaklandırmasıyla 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi."

Konuşmasında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'a da değinen Düzgün, Ersoy'un İstiklal Marşının yazılması için konulan ödülü reddettiğini anımsattı.

Düzgün şunları anlattı:

"O dönemde Mehmet Akif'in yaptığı fedakarlığı anlamak için şunu ifade etmek istiyorum; Kendisi Ulus bölgesinde, kiralık bir evde, kötü şartlarda oturmaktayken İstiklal Marşı için konulan ödülü reddederek yarışmaya katılmadı. Daha sonra ikna edilerek kendisinin milli marşı yazması yönünde telkinlerde bulunulunca ödülün kendisine verilmemesi şartıyla bu yarışmaya katılacağını ifade ederek İstiklal Marşımızı yazdı. Bunları niye anlattım? Hem meclisin kuruluşu hemde İstiklal Marşının yazılması ile ilgili aşama, gerçekten milletimizin o dönemde ne kadar zor durumda olduğunu ifade etmesi bakımından çok önemli ve iki güzel göstergedir. Büyük fedakarlık ve büyük kahramanlıkla kurulan Türkiye Cumhuriyetinin geleceğe de aynı umutlarla bakabilmesi için tarihimizdeki bu milli kahramanlıkları hatırlamamız kadar bunları da örnek alarak geleceğe çok daha iyi hazırlanmamız gerekiyor."

Konuşmaları ardından "Veliler Okuyor" adlı kitap okuma yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tören, öğrenciler çeşitli gösteriler sergiledi, şiirler okudu. Öğrencilerin hazılandığı "Kayseri Şivesi" adlı skeç büyük beğeni topladı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İncesu ve Tomarza ilçelerinde de coşkuyla kutlandı. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement