Emniyet Operasyonunda Tutuklanan Polisler AYM'ye Başvurdu - Son Dakika
Güncel

Emniyet Operasyonunda Tutuklanan Polisler AYM'ye Başvurdu

Emniyet Operasyonunda Tutuklanan Polisler AYM\'ye Başvurdu

Emniyet operasyonu kapsamında tutuklanan polisler yaşamış oldukları hukuksuzluklara ve tutuklamalara itirazda bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

27.08.2014 17:36  Güncelleme: 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güvenlik güçleri tarafından geçen ay düzenlenen operasyon kapsamında tutuklanan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse başta olmak üzere son yapılan operasyonlarda tutuklanan Terör ve İstihbarat Şube'den toplam 44 polis, gözaltında yaşamış oldukları hukuksuzluklara ve tutuklamalara itirazda bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

"BU BİR OLAĞANÜSTÜ YARGI REJİMİDİR"

Emniyet operasyonu kapsamında tutuklanan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru ile ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır yaptığı konuşmalarda 'yasal düzenlemeler yapacağız' diyerek polise yönelik operasyonlara zemin hazırlandığını, projelerin uygulamaya konulduğunu, aylardır zemini oluşturulmaya çalışılarak cadı kazanları kurulduğunu ve cadı avına başlanıldığını tüm milletimiz görmektedir. Özgürlük Hakimliklerinin yerine Sulh Ceza Hakimliklerinin kurulması Tabii Hakimlik ilkesine aykırıdır. Bu Hakimliklerin kurulmasının, 'önce bir suç unsuru oluşturulduğu, sonrasında buna uygun yargıçlar ve savcılar ihsas edildiği ve ona göre de bunların nasıl hareket edeceklerini bir anlamda formüle edildiği anlamına gelmektedir. Tüm bu yapılanlar, Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile İstiklal Mahkemeleri'nin kuruluş felsefesine ve işleyişine uygun bir tarzdır. Bu bir 'olağanüstü yargı rejimi'dir."

"ADALET HER ŞEYİ YERİNE KOYMAKTIR"

Yaptıkları başvuru ile Anayasa Mahkemesi'nin adaleti işletmesini beklediklerini söyleyen Ömer Turanlı, "Anayasa Mahkemesinin Twitter ve tutukluk gibi kararları, Mahkemenin özgürlüklerin güvencesi olduğunun bir göstergesidir. Türkiye'de gerçek hukukun uygulandığı bir Mahkemenin var olması, hukuka olan güveni arttırmaktadır. Rayından çıkmış olan hukukun tekrar rayına oturtulması için müvekkillerin 22.07.2014 tarihinden itibaren yaşamış olduğu hukuksuzluklar ile ilgili Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda bulunduk. Mevlana'nın dediği gibi 'Adalet her şeyi yerine koymaktır, zulüm de bir şeyi yerine koymamaktır, yani başka yere koymaktır' Müvekkillerimiz ve aileleri de Anayasa Mahkemesi'nin adaleti yerine koymasını ve adaletin işletilmesini beklemektedirler" ifadelerini kullandı.

"MÜVEKKİLLERE YAPILAN SORUŞTURMA CADI AVINA DÖNÜŞMÜŞTÜR"

Müvekkillerinin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurularda dile getirdiği hususları anlatan Turanlı, terör soruşturmalarında görevli müvekkillere yönelik sahur vakti başlatılan operasyonda hukuka aykırı uygulamalar bulunduğunu öne sürerek şöyle dedi:

"Sulh Ceza Hakimlikleri, kararları ile 'hukuksuzluk sembolü' olmuştur. Müvekkillere yönelik yapılan soruşturma "cadı avına" dönüşmüş ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bir çok maddesi ihlal edilmiştir. Ayrıca Müvekkillerimizin; AİHS'ye göre 'Yakalanan herkesin derhal bir yargıç veya yasayla adli görev yapmaya yetkili kılınmış bir kamu görevlisinin önüne çıkarılması zorunludur. Aynı zamanda bu kişi makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkına sahiptir. " Müvekkillerimizin sorgusunda CMUK'ta en fazla 4 gün olan gözaltı süresine ilişkin yasal düzenleme aşılmış ve hiçbir kanuni dayanak olmadan müvekkiller, 8 gün zorla adliyede tutulmuştur. Gözaltı süresinin aşılması nedeniyle AİHS'nin 5. Maddesi ihlal edilmiştir. Müvekkillerimizin nezaret şartları, sandalyelerin üzerinde ve açıkta yatan Müvekkiller gözaltı süresinin dolmasının ardından adliyenin 7 kat altında tutulmuştur. Yatak tahsis edilmeyen ve nöbetleşe sandalyelerde ve yerde uyumak zorunda bırakılan müvekkillere duş imkanı bile tanınmamıştır. Yazın sıcak günlerinde günlerce kapalı alanda kalan müvekkillerimiz, hakim karşısına çıktıklarında bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirmişler ve bu da tutanağa geçmiştir. Ayrıca, gözaltındaki emniyet mensuplarının gözaltı süresi aşılmasına ve bayram olmasına rağmen aileleriyle görüştürülmemesi, AİHS'nin 3. ve 8. Maddesindeki ilkelerin ihlali anlamına gelmektedir."

"HAKİMİN TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMÜŞTÜR"

Geçen yılın sonlarındaki 17 Aralık soruşturmasında şüphelileri tahliye eden Hakim İslam Çiçek'i eleştiren Ömer Turanlı, şöyle devam etti:

"AİHS'nin 5. Maddesine göre; gözaltı kararının yasaya uygunluğu hakkında; kısa bir süre içinde karar verilmesi ve eğer tutulma yasaya aykırı ise serbest bırakılma için bir mahkemeye başvurma hakkına sahip olması gerekmektedir. Bazı müvekkillerin ifadelerinin hiç alınmaması, avukatları olmadan ifade alınmak istenmesi, bazı ifadelerin tamamının zapta yazılmaması, ve tutuklanan sanıklara aleyhindeki delillerin gösterilmemesi gibi uygulamalar ve avukatların adliyede dilekçe verecek makam bulamaması da hak ihlallerinden bir diğeridir. AİHS'nin 6. Maddesine göre; şüphelilerin bizzat veya seçeceği bir avukatın yardımından yararlanarak savunma yapma hakkı vardır. Ancak, söz konusu soruşturmada sorgu hakiminin, avukatları mahkeme salonundan çıkartması, ardından da baronun atayacağı başka avukatlar tarafından temsil edilmesini şart koşması, açık bir hak ihlalidir. AİHS'nin 6. maddesine göre; herkes, adil ve tarafsız bir mahkeme tarafından yargılanma hakkına sahiptir, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması şüphelilerini tahliye eden ve Facebook adresinde Başbakan Tayyip Erdoğan'a övgüleri olan Hakim İslam Çiçek'in Sulh Ceza Hakimliğine atanması bir hatadır ve hakimin tarafsızlığına gölge düşürmüştür. Bu noktada aynı hakimin, terör soruşturmasını yapan polislerin de dahil olduğu soruşturmada görev alması, tarafsızlığa ilişkin şüpheleri güçlendiren açık delillerden biridir. AİHM içtihatlarına göre hakim tarafsız bir yargılamada bulunsa bile yargılanan kişide tarafsızlığının sorgulanmasına yol açacak şüphelere yol açması, hak ihlali olarak yorumlanmaktadır. AİHM'nin bu kadar hassas yaklaştığı bir konuda Hakim Çiçek'in sorgu sırasında "susma hakkımı kullanıyorum, sormam lazım, paşa gönlüm bilir" gibi ifadeleri tarafsızlığına oldukça gölge düşürmüştür ve bu da müvekkiller açısından hak ihlalidir."

"DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLMİŞTİR"

Turanlı, polislere yönelik operasyonların sahur vaktinde yapılmasını, gözaltı süresince iftar ve sahur saatlerinde yemek servis edilmemesini din ve vicdan özgürlüğü ilkesini ihlal olarak değerlendirirken "Sulh Ceza Hakimlikleri kararlarının AİHS'nin 13'üncü maddeyle korunan etkili başvuru hakkını ve 6'ncı maddeyle korunan adil yargılanma hakkını ihlal ettiği aşikardır. Müvekkillerimize yönelik operasyonların sahur vaktinde yapılması, gözaltı süresince iftar ve sahur saatlerinde yemek servis edilmemesi ve mescitte bayram namazı kılınmasına izin verilmemesi din ve vicdan özgürlüğünün ihlalidir. AİHS'nin 9. maddesiyle korunan din ve vicdan özgürlüğü ilkesi ihlal edilmiştir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emniyet Operasyonunda Tutuklanan Polisler AYM'ye Başvurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • SAKARYALI: AVUKAT:KONUŞURKEN KENDİ ADINA KONUŞ BU MİLLET ADINA KONUŞMA BEN OLANLARIN ÇOK İYİ OLDUĞUNU TUTUKLANAN POLİSLERİN YARGILANMASINI İSTİYORUM BİZ NE ÇEKTİĞİMİ ÇOKİYİ BİLİYORUZ BOŞ KONUŞMA BAŞBAKANIN İŞİ GÜCÜ YOK BİNLERCE POLİSİN İÇİNDENBU GICIKTI DA BUNLARI SEÇİP TUTUKLATTI ÖĞLEMİ YEMEZ AVUKAT YEMEZLER 9 22 Yanıtla
  • mete: yıllarca karakola düşenlere şurayı imzala serbest kalacaksın deyip vatandaşı mahkum ettiniz. şimdi sıra sizde hadi şurayı imzala 13 17 Yanıtla
  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement