21 Haziran Zonguldak'ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet'i Anma Günü - Son Dakika
Yerel

21 Haziran Zonguldak'ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet'i Anma Günü

21 Haziran Zonguldak\'ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet\'i Anma Günü

21 Haziran Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Günü dolayısıyla program düzenlendi.

21.06.2015 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

21 Haziran Zonguldak'ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet'i Anma Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Zonguldak Valiliği önündeki törene Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Haluk Selvi, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Amelebirilği Başkanı Hasan Yılmaz, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler, öğrenciler katıldı.

Valilik önündeki törenin ardından Uzunmehmet Anıtı önünde tören düzenlendi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan yaptığı konuşmada "Bundan 15 yıl önce bahriye erlerinden Uzunmehmet'in 8 Kasım 1829 yılında Ereğli'nin Köseağzı köyünde dere kenarında taşkömürünü bulmasıyla başlamıştır. Karaelmas hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkilemiştir. Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzası yıllarca önemli bir rol üstlenmiştir" dedi.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ise yaptığı konuşmada "Bu önemli yer altı kaynağımız 1848 yılında üretilmeye başlandı. Aradan geçen 167 yıllık üretim sürecinde Uzunmehmet, kömür ve Zonguldak birbirinden ayrılmaz hale geldi. Osmanlı İmparatorluğu döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar İngiliz, Fransız ve Almanlar olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden gelen şirketler bu zenginliğimizi kendi ülkelerine taşıdılar. Ben başta Uzunmehmet olmak üzere geçtiğimiz yıl Soma'da kaybettiğimiz 301 maden şehidimizi, Ermenek de kaybettiğimiz 18 maden şehidimizi ve bugüne kadar maden kazalarında tüm hayatlarını kaybetmiş maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum" dedi.

GMİS, TTK, Maden Mühendisleri Odası ve Amelebirliği Başkanlığı tarafından anıt önüne çelenk bırakıldı. Tören Halkoyunları gösterisinin ardından son buldu. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 21 Haziran Zonguldak'ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet'i Anma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement