2016'da Gidilmesi Gereken 52 Yer Arasında Çeşme de Var - Son Dakika
Ekonomi

2016'da Gidilmesi Gereken 52 Yer Arasında Çeşme de Var

2016\'da Gidilmesi Gereken 52 Yer Arasında Çeşme de Var

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'ın '2016'da gidilmesi gereken 52 yer' listesine, Türkiye'den sadece Çeşme girdi.

09.01.2016 11:56  Güncelleme: 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'ın '2016'da gidilmesi gereken 52 yer' listesinde, Türkiye'den sadece Çeşme'ye yer verildi. Daha önce de birçok kez listeye giren Çeşme'nin bu kez bitki ve mutfağından övgü ile söz edildi.

The New York Times, okurları için internet sitesinde '2016'da Gidilmesi Gereken 52 Yer'in listesini yayınladı. 7 Ocak'ta yayınlanan yazıda; dünyada tarih, kültür, mimari, gastronomi, spor ve doğal güzellikler gibi farklı alanlarda öne çıkan turizm destinasyonları önerildikten sonra 'Mutlaka gidin' denildi. Listeye, Türkiye'den sadece İzmir'e bağlı Çeşme İlçesi alındı.


ÇEŞME'NİN ZENGİN MUTFAĞI

"Dışarıda büyük bir dünya var, o yüzden sizin için daralttık. Antik tapınaklardan kristal sulara; bu yıl ziyaret edilmesi gerekenlerin başında gelen destinasyonlar" denilerek başlayan yazıda, Çeşme'nin yanı sıra Fransa'dan Bordo, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Abu Dabi, İspanya'dan Barcelona, Avustralya'dan Sidney gibi dünyaca tanınan ünlü destinasyonlara da yer verildi. Seçilen bölgelerin öne çıkan özelliklerinden bazılarının detaylı olarak anlatıldığı makalenin Çeşme'yi betimleyen bölümünde ilçenin zengin mutfağına geniş yer ayrıldı.

YARIMADA'NIN EŞSİZ TARİHİ ZEYTİNİ

Makalenin, Çeşme'yi anlatan bölümü Ege Bölgesi'nde yetişen besinlere yapılan övgülerle başladı. Çeşme'nin zeytin ve sakız ağaçları ile enginar tarlaları ve üzüm bağlarının özel olarak vurgulandığı yazıda, "Yarımada'nın eşsiz tarihi zeytini" gibi cümleler de kullanıldı. Alaçatı'dan ve Alaçatı'da faaliyet gösteren birçok restoran ve otelden servis ettikleri yiyecek ve düzenledikleri farklı etkinliklerin anlatıldığı yazıda, Çeşme'ye yakın bölgelere de değinilmesinin yanı sıra makalenin son bölümlerine doğru İzmir'in de adına yer verildi.


"ŞİMDİ DE GURME LEZZETLERİMİZLE YER ALDIK"

New York Times'ın günlük tirajının 1 milyon 600 bine ulaşmasının yanı sıra internet ortamında da dünyanın en çok takip edilen yayınlarından olduğunu kaydeden CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, New York Times'ın Çeşme hakkında sıkça çıkardığı haberlerinin yanı sıra 2010 yılında "Dünyada Gidilmesi Gereken 31 Yer" listesinde de ilçeye geniş yer verdiğini hatırlattı. Başkan Dalgıç, "Daha önce doğal güzelliklerimizin yanı sıra mimari yapı ve sörfümüzle yer aldığımız listede, şimdi de gurme lezzetlerimizle yer aldık." diye konuştu.

DÖRT MEVSİM KEŞFEDİLEBİLİR

Çeşme'nin doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi zenginlikleri, bitki yapısı ve gurme lezzetleriyle eşine az rastlanır bir coğrafya olduğunu ifade eden Başkan Dalgıç, ilçe hakkındaki övgü ve eleştirilerin kendilerini daha çok çalışmaya yönelttiğini söyledi. İlçenin yaz yoğunluğunun diğer mevsimlere de yayılması için 9 Durak 9 Deneyim tanıtım atağını düzenlediklerini kaydeden Başkan Dalgıç, "Çeşme'nin övgüler yağdırılan bu eşsiz yapısını korumak, kültür kavşağı ve gastronomi merkezi olması özelliklerine dikkat çekerek, dört mevsim yeni deneyimler sunduğunun farkındalığını oluşturmak için çalışıyoruz" dedi.

YAZIDA NELER VAR?

'Dışarıda büyük bir dünya var, bu yüzden sizin için sınırladık. Antik tapınaklardan kristal gibi sulara, işte bu yıl ziyaret edebileceğiniz en iyi destinasyonlarımız' sloganıyla verilen '2016'da gidilmesi gereken 52 Yer' listesinde 14. sırada yer alan Çeşme ile ilgili olarak 'Ege Bölgesi gıda (gastronomi) sahnesinde büyüyor' başlığı altında şu bilgilere yer verildi:

"Adı zeytin ve sakız ağaçları, enginar tarlaları ve üzüm bağları ile özdeşleşmiş Çeşme, özgün yerel mutfağı ile Noma-esintili Alancha (bir moleküler gastronomi mekanı) ve İstanbul ile İzmir'den gelenler tarafından açılan yeni restoranlarla alkışlanacak noktaya geliyor. Eski Rum köyü olan Alaçatı'da, Taş Otel sonbaharda zeytin hasat gezileri düzenliyor. Asma Yaprağı, Babushka, Roka Bahçe ve Fava (Alaçatı mekanları) yerel yetiştiricilerin mevsimsel ürünlerini pişirirler. Doğusunda butik otel ve bağı ile Urla Bağevi, yakınlardaki Urlice ve Usca şarap imalathanelerine şarap tadım turları düzenliyor. Yerel lezzet ve içecekler ile kutlama etkinlikleri (Yabani yeşillikler, şarap, ekmek, yarımadanın eşsiz hurma zeytini, balık) ilkbahardan sonbahara kadar sürer. İzmir'de ve yarımada genelinde lezzet keşif turlarıyla birlikte son zamanlarda arka sokaklara mutfak yürüyüş turları yapılmaya başlandı."


2010 YILINDA İSTANBUL'UN ÖNÜNDEYDİ

The New York Times 10 Ocak 2010'da yayınlanan 'The 31 Places to Go in 2010/ 2010'da gidilmesi gereken 31 Yer' listesinde Türkiye'den Çeşme'ye sekizinci sırada, İstanbul'a ise 19. sırada yer vermişti. 6 yıl önce Andrew Ferren imzasıyla kaleme alınan ve Çeşme için 'The next Bodrum/ Yeni Bodrum mu?' sorusuyla başlayan yazıda, Türkiye'de Ege sahili Çeşme Yarımadası'ndaki belde stil sahibi, havalı bir alternatif olarak sunulurken, eski evlerin otele dönüştürüldüğü kasaba olan Alaçatı'da Profesyonel Windsörf Federasyonu'nun (PWA) Dünya Kupası yarışlarının yapıldığına dikkat çekilmişti.

2014'TE RÜZGAR SÖRFÜ VE MEKANLAR ÖN PLANDAYDI

The New York Times'ta 8 Mayıs 2014'te Rooksana Hossenally imzasıyla yayınlanan 'Along the Aegean, a Turkish Town Sees a Revival/Ege boyunca, bir Türk Kasabası Uyanışı Görüyor' başlıklı yazıda rüzgar sörfü ön plana çıkarılmış, aydın ve sanatçı camiasının Arnavut kaldırımlı sokaklardaki çoğu avlulu taş evlerde butik oteller, restoranlar, sanat galerileri, dekorasyon mağazaları açtıklarına yer vermişti. Ayrıca mekan sahipleriyle yapılan röportajlar, mekan tanıtımları detaylı bir verilmişti. Bir galeri sahibinin, "Alaçatı öyle bir yerdir ki, zaman, yaşı olmayan binalar ve eşsiz atmosfer içinde erir gider' sözüne de yer vermişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 2016'da Gidilmesi Gereken 52 Yer Arasında Çeşme de Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • yibo: CHP = HDP BU İKİ HAİN SOL BEYNAMAZLAR YOK OLMALI... BÜTÜN PİSLİKLER BUNLARDA...BUNLARDAN UZAK DURUN..BUNLAR ADAMI YA HAİN YAPAR YA DA DİNSİZ....MERAK ETMEYİN GÜMBÜR GÜMBÜR AK GENÇLİK GELİYOR...... 3 13 Yanıtla
  • dürbünlü: gavurlar ülkemize hic gelmesin istemiyoruz,,bizim gavurlar bize yeter. 4 4 Yanıtla

Advertisement