2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Akar: "Bu haftayı rüşvet ve yolsuzlukla mücadele haftası olarak kutlayabilirdik ama AKP'nin utanç haftası olarak tarihteki yerini alacak" AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Bizim için 17 Aralık utanç vesikası değil, birileri paralel yapıyla hareket ediyorsa onlar için utanç vesilesidir.

16.12.2014 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, "Bu haftayı rüşvet ve yolsuzlukla mücadele haftası olarak kutlayabilirdik ama AKP'nin utanç haftası olarak tarihteki yerini alacak" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise Akar'a, "Bizim için 17 Aralık utanç vesikası değil, birileri paralel yapıyla hareket ediyorsa onlar için utanç vesilesidir. Bizimki milli iradeye sahip çıkma mücadelesidir" diye cevap verdi.

CHP milletvekilleri, Gümrük ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Orman ve Su İşleri bakanlıklarıyla bağlı kuruluşlarının 2015 bütçeleri üzerinde konuştular.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, hükümetin tüm bağımsız kurumları yürütmenin kontrolüne alarak işlevsizleştirdiğini, tehlikeli iktidar sopasına dönüştürdüğünü öne sürdü.

Rekabet Kurumu'nun gelir kaynağının, limited ve anonim şirketlerin sermayesinden alınan onda birlik pay olduğunu ifade eden Yüksel, bunun şirketlerin üzerine yüklenmesinin haksızlık olduğunu söyledi. Yüksel, kurumun şirketlerden 52 milyon liradan fazla pay topladığını anlatarak, "Şirketlerden haraç kesmeye gerek var mı? Şirket birleşmelerinden harç alsa buna gerek kalmaz" diye konuştu.

Yüksel, bir yıl önce dünyanın en büyük rüşvet ve yolsuzluk iddialarının Türkiye'nin gündemine düştüğünü savunarak, "Üstelik makul şüpheyle değil, somut delillerle. Ayakkabı kutuları, para kasaları, çikolata kutuları, elbise kılıfları içinde saçılan milyon dolarlar, sıfırlanamayan paralar... Aradan bir yıl geçti, hiçbir ilerleme yok. Şimdi medya ağırlıklı yeni operasyon yürütülüyor. Bunun tek amacı 17-25 Aralık operasyonunu örtmektir, ancak üzeri örtülemeyecek" dedi.

CHP İzmit Milletvekili Haydar Akar yarın 17 Aralık'ın yıl dönümü olduğunu ifade ederek, "Bu haftayı rüşvet ve yolsuzlukla mücadele haftası olarak kutlayabilirdik ama AKP'nin utanç haftası olarak tarihteki yerini alacak" diye konuştu.

Yolsuzlukları yapanların en çok Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yuvalandığını öne süren Akar, devletin nasıl soyulduğunun doğalgaz alım anlaşmalarında, fakirlere dağıtılan kömürlerde, rödovans anlaşmalarında ve HES'lerde görülebileceğini söyledi.

Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Milletvekillerinin, milli irade adına demokrasiye sahip çıkmasını beklerdim. Bizim için 17 Aralık utanç vesikası değil, darbecilerle paralel hareket edenler için utanç vesilesidir. Bizimki milli iradeye sahip çıkma mücadelesidir" dedi.

Milletin kendi yanında duran iktidara sahip çıktığını ve bu ithamlara prim vermediğini belirten Aydın, CHP sıralarına, "Bir darbe girişimi nereden gelirse gelsin bir kez de darbeye karşı durun" diye seslendi.

Aydın'ın sataştığı gerekçesiyle söz alan Akar, iktidarın milletin ödediği vergileri nereye harcadığını açıklaması gerektiğini dile getirerek, "Sizin fıtratınızda hesap vermek de hesap sormak da yok. Sizin fıtratınızda madenlerde ölüm, yolsuzluk, yandaşlarınıza Türkiye'nin bütün değerlerini peşkeş çekmek, ölümlerden dini istismar yapmak var. Biz de milletin iradesiyle geldik, her kuruşunun hesabını sizden soracağız" dedi.

Aydın da yerinden Akar'a, "Millet CHP'nin de AK Parti'nin de fıtratını biliyor" diye seslendi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise "fıtrat" kelimesini siyasi literatüre hükümetin kazandırdığını ifade ederek, "Siz, (Madencilerin fıtratında ölüm var) derseniz bu söz eleştirilecek bir sözdür" diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, kürsüye zeytin fidanıyla gelerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı eleştirdi.

Özelleştirmelerin kölelik gibi taşeronlaşmaya neden olduğunu savunan Havutça, iktidarın Türkiye'nin sırtında yük olduğunu öne sürdü.

Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Soma ve Ermenek'teki maden facialarının siyasi sorumluluğunu üstlenmediğini ve istifa etmediğini anlatan Havutça, Yıldız'a, "Bu milletin sırtına yüksünüz" diye seslendi.

Çarşı Grubuna destek

CHP Kocaeli Milletvekili Hilal Kaplan, kürsüye omzunda Beşiktaş atkısıyla gelerek, "Fenerbahçeli olarak, Beşiktaş taraftar grubuna darbe girişimcisi olarak nitelenen anlayışı protesto ediyorum" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise ceketinin içinde Beşiktaş'ın sembolü olan kartal baskılı tişörtle kürsüye çıktı.

Çarşı Grubunun üyelerinin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığını anımsatan Onur, şöyle devam etti:

"Çarşı bu düzene karşıydı, toplumun tahmin edemeyeceğiniz kadar sayıda kişisinin karşı olduğu gibi. Çarşı neye karşıydı? Faşizme, vahşi kapitalizme, diktatörlüğe. Çarşı tarımın, toprakların, köylerin, ağaçların, suların, hayvanların, insanların emeğinin istismarına karşıydı sokaklara dökülen diğer milyonlarca genç gibi. Dolmabahçe'deki ofis basılacakmış da kurabiyeyi yiyeceklermiş. Bu ne korku beyler? Bu nasıl bir korkudur ki kendine aşılmaz saraylar yaptırır. Bu nasıl bir korkudur ki ona oy vermeyene, tasvip etmeyene, hakkını arayana karşı öfkeye dönüşür.

Bir yıl önce, bugüne kadar can ciğer kuzu sarma olduğunuz paralelinize belki de boşuna vefasızlık ediyorsunuz. Siz rahat edesiniz diye az çalışmadılar, az insan canı yakmadılar. Şimdi siz onları esas suçlarından değil de 'beni yiyecekler' diye aynı hukuksuzlukla yargılıyorsunuz. Siz hakikaten kurabiye misiniz? Siz yalancı çobansınız. Her muhalefet gördüğünüzde 'İmdat, darbe var' diye bağırıyorsunuz. Artık gerçekten darbe olsa, yemin ederim sizi kimse ciddiye almayacak ve yanınıza gelmeyecek. Çarşı'nın darbe yapacağına inandırmaya çalışmak, tam da bir yabancı çobanlıktır. Çarşı, toplumsal muhalefette sizden önce de vardı. Sadece kendi taraftarı olduğu takımın değil, bütün diğer takımların sevgisini topladı."

Onur, üstündeki kartal baskılı tişörtü çıkarınca, altında Gezi Parkı protestoları sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın resminin olduğu başka bir tişörtle kaldı. Onur, iktidar sıralarına, "Saydırayım mı size bir üçlü? Ali İsmail Korkmaz. Çarşı vicdandır yargılanamaz" diye seslendi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise Artvin Cerrahpaşa'daki maden sahasına ilişkin ihale süreçte baştan aşağı yolsuzluk aktığını iddia etti. Bayraktutan, eşi Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü olarak atanan bir kadının, 17 aydır Artvin'de lojmanları işgal ettiğini, bu kişinin AK Parti il kadın kolları başkanı olduğunu söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken yerinden söz alarak, Bingöl'de yapılan Pembelik HES'te, yürütmenin idare mahkemesi tarafından durdurulması ve Danıştay'ın itirazı reddetmesine rağmen işletmecinin su tuttuğunu belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'dan açıklama istedi.

"VIP helikopter varken jet kiraladı"

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın memur alımlarını eleştirdi.

Bakanlığın 80 kişilik kadro açtığını belirten Yılmaz, "Orman mühendisleri KPSS'ye giriyor ve kazanıyor. Kazanan 70 kişiden 57'sini yetersiz buluyor komisyon. Ben de o komisyon başkanını yetersiz buluyorum. Sınavda Afyon'u seçen 3 kişi, bakanın istediği kişiler olmadığı için onların ataması yapılmıyor, orası boş bırakılıyor, böyle bir şey olabilir mi?. Burası bakanlık olmaktan çıkmış çiftliğe dönmüş, Veysel hocanın çiftliği olmuş. Ama burası sizin babanızın çiftliği değil, bu bakanlığı kanunla ve adaletle yöneteceksiniz" diye konuştu.

Bakanlıktaki bazı atamalarda usulsüzlükler olduğunu iddia eden Yılmaz, "Bakanın özel kalem müdürü var, Cihan Pektaş. Özel Kalem Müdürü'nü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına atıyor, 6 bin 400 ek göstergeli. Ama bir gün o görevi yapmıyor. Yaptığı görevle o görev arasında 3 bin lira maaş farkı var. Bu hak mıdır?" diye sordu.

Seyfettin Yılmaz, bakanlığın 6 VIP helikopteri olduğunu iddia ederek, "Peki bu kadar helikopter varken açılışlar yapmak için özel jet kiraladınız mı, kiralamadınız mı? Ne ihtiyaç var buna? Birileri pazardan ekmek toplarken jet kiralamak nedir, bu şatafat neyin nesidir, yazık günah değil midir, açıklayın lütfen bunu?" dedi.

Yılmaz, işadamı Ali Ağaoğlu'nun ata binerek tanıtımını yaptığı Fatih Ormanı projesinin durdurulduğunu anımsatarak, şimdi de aynı yerde başka bir proje kapsamında 108 villa, 5 katlı kapalı otopark yapılacağını öne sürdü. Yılmaz, Eroğlu'na, "Firmanın bu gücü nereden geliyor? Devletin ormanlarını kime peşkeş çekeceksiniz? İstanbul'u bitirdiniz, yetmiyor mu? Her yere yüksek binalar, şimdi sıra ormanlara mı geldi?" sorusunu yöneltti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Trakya büyüklüğünde orman diktik" dediğini anımsatan Yılmaz, "Trakya büyüklüğünde ormanın onda birini bize göstersin ben milletvekilliğinden istifa edeceğim, peki gösteremezse kendisi bakanlıktan istifa edecek mi? Ben orman mühendisiyim, o kadar ağaç dikilmedi biliyorum" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement