2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2) "Üstünüzdeki siyasi vesayetten kurtulacaksınız Sayın Başbakan. Sizin boynunuza davulu astılar, tokmak yukarıdaki birisinin elinde.

10.12.2014 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Üstünüzdeki siyasi vesayetten kurtulacaksınız Sayın başbakan. Sizin boynunuza davulu astılar, tokmak yukarıdaki birisinin elinde. Olmaz. Siz kendiniz başbakan olarak yetkilerinizi sonuna kadar kullanacaksınız" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı üzerinde görüşmeler sürüyor.

Kılıçdaroğlu, grubu adına bütçenin geneli üzerinde yaptığı konuşmada, iktidarın yandaş işadamlarından bir kesim yarattığını ve onlara her türlü imkanı sunduğunu ileri sürdü.

Ahmet Davutoğlu'nun başbakan olduktan sonra Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı ilk kararnamenin bu şirketlere yönelik olduğunu savunun Kılıçdaroğlu, "Bu şirketlerin tahsil edemediği alacaklar için dediler ki 'Çiftçinin bizden alacağı var. Ben o alacağı mahsup edeceğim. O parayı sana vereceğim, çiftçiye vermeyeceğim'. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Devleti yandaş işadamlarının tahsilatçısı konumuna getirildi" diye konuştu.

Bunun kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Böyle bir şeyi nasıl yaparsınız. Bu hükümetin burada oturacak yeri bile yok. Yatacak yeri de yoktur bu hükümetin" dedi. Bu kararnamenin daha sonra oy birliği ile iptal edildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, devletin hangi gerekçe ile yandaş işadamlarının tahsilatçısı konumuna sokulduğunun açıklanmasını istedi.

Tarım sektörünün büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, son 10 yılda iki Trakya büyüklüğündeki alanın artık ekilmediğini söyledi. Bunun hangi gerekçe ile yapılmadığının da açıklanmasını isteyen Kılıçdaroğlu, iktidarın tarım sektöründe üreticiye vermeyi vaat ettiği destekleri sağlamadığını iddia etti.

İktidarın yanlış politikalar sonucu Türkiye'yi saman ithal eden bir ülke konumuna getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Çekirdeksiz yaş üzüm geçen yıl 5 liraydı kilosu. Bu yıl 2,5 lira. Hangi gerekçe ile siz yaş üzümde 5 liralık fiyatı 2,5 liraya indirdiniz? Neyi ucuzlattınız siz? Ne ucuzladı? Mazot mu ucuzladı, gübre mi ucuzladı? Narenciye üreticisine sorun, 25 kuruşa alıcı bulamıyorlar. Ne olacak? Manavda kaç lira? 2-2,5 lira. Aradaki parayı kim alıyor? O şirketin kurucuları arasında acaba sizlerden birisi var mı? Bu dümen nasıl oluyor. Ben bunu sormak, üreticinin hakkını savunmak zorundayım. Benim görevim budur zaten."

Çiftçinin kullandığı mazot fiyatlarının yüksekliğini, tarımsal ürün ihracatının azlığını eleştiren, iktidarın kendi çiftçisini korumak yerine uluslararası şirketleri korumak adına şeker üretimini engellediğini ileri süren Kılıçdaroğlu, ülkenin ortak akılla yönetilmediğini belirtti.

-"El ele, kol kola gittiler, memurlara en büyük kazığı attılar"

Kılıçdaroğlu, memurların durumuna ilişkin de "Memurlar için bir şey demiyorum. Nedeni de şu; hükümetle Memur-Sen el ele, kol kola gittiler, memurlara en büyük kazığı attılar. 123 lira verdiler. Hayatlarından çok memnunlar öyle anlaşılıyor. Şimdi 'enflasyon farkı' diye bağırıyorlar. Hangi sendika 'biz enflasyon farkı istemiyoruz' diye gidip imza attı? Hükümetin önerisi kabul edilseydi bugün ellerine daha fazla para geçecekti. Eğer bir sendika memuru satarsa, onun adına sarı sendika denir ve siz satıldınız kimse kusura bakmasın" değerlendirmesinde bulundu.

Anayasal bir kurum olan ve üç ayda bir toplanması gereken Ekonomik Sosyal Konsey'in en son 2009 yılında toplandığını hatırlatan ve bu durumu eleştiren Kılıçdaroğlu, hangi gerekçe ile toplanmadığının da açıklanmasını istedi.

-"Birisinin sizin alanınıza müdahale etmesine izin vermeyin"

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun göreve geldikten sonra "beni muhatap alın" dediğini, bu cümleye sonuna kadar katıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Ülkeyi o yönetiyor. Ama kaygılarımız var. Üstünüzdeki siyasi vesayetten kurtulacaksınız Sayın başbakan. Sizin boynunuza davulu astılar, tokmak yukarıdaki birisinin elinde. Olmaz. Siz kendiniz başbakan olarak yetkilerinizi sonuna kadar kullanacaksınız. Biz eleştiririz, eleştirmeyiz, o ayrı. Ama Türkiye'de çift başlı yönetim olmaz.

26 Kasım 2014 Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, 'Bağ-Kur'lulara kredi vereceğiz. Şunu yapacağız, bunu yapacağız...'. Ben merak ediyorum, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı var mı? Var. Kime bağlı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı. Açıklamayı yapacaksa o yapsın. Hadi o yapmadı. Başbakan olarak siz yapın. Siz de yapmıyorsunuz. Hiç bu konularda yetkisi olmayan birisi yapıyor. O zaman bizim kafamızda kocaman bir soru işareti oluyor. Bu ülkeyi kim yönetiyor? Çiftçiye, esnafa kredi açılacaksa, memura bir avantaj sağlanacaksa bunu açıklayacak olan Sayın Başbakandır. Yukarısı açıklarsa, tokmak orada, davul burada. Olmuyor. Ses çıkmıyor. Farklı bir ses çıkıyor. Ayrıca devlet yönetimimize aykırıdır. O nedenle söyledim, iki koltuk da boş gibi görünüyor. Birbirinizin işine karışıyorsunuz. Afedersiniz, siz karışmıyorsunuz, o sizin işinize karışıyor. Olmaz."

Eleştirilerinin Davutoğlu'nu karalamak için olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu eleştirinin temel mantığı bulunduğunuz koltuğa sahip çıkmaktır. Birisinin sizin alanınıza müdahale etmesine izin vermeyin. Verirseniz sizin başbakanlığınız sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada tartışma konusu olur" dedi.

-"16/9 kulelerini traşlarsanız diyeceğim ki işte gerçek başbakan"

Başbakan Davutoğlu'nun "Siyaseti erdem ve ahlak meselesi olarak görüyorum. Siyasetimizin ahlakı, Şeyh Edebali'nin ahlakıdır" dediğini aktaran ve bu sözlere katıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Davutoğlu şöyle söylüyor, 'Kadim şehirlerimizde dikey değil, yatay mimariyi geçerli kılacağız'. Çok güzel sayın Başbakan. Ben size güzel, açık net bir örnek vereceğim. İstanbul Zeytinburnu'nda 16/9 kuleleri. Sultanahmet Camisinin siluetine bir hançer gibi saplandı. Mahkeme kararı çıktı, traşlanması lazım. Eski başbakan 'ben traşla dedim, traşlamadı, ben de küstüm' dedi. Şimdi siz başbakansınız, hukuka, Şeyh Edebali'ye yollama yapıyorsunuz. Bu dairelerin fiyatı 1 milyon ile 4 milyon arasında değişiyor. Eski fiyatla 1 trilyon ile 4 trilyon. Kimler aldı buradan daire? Eski Bağcılar Belediye Başkanı, Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı, Zeytinburnu Belediye İmar Komisyonu Başkanı ve sizinle beraber görev yapan Sayın Nihat Zeybekçi. İşin garip tarafı bu kadar büyük bir bedeli, hiçbir yerden kredi çekmeden, şak diye ödemişler. Bunu hafızanızın bir köşesine koyun Sayın Başbakan.

Siz hukuku egemen kılacak mısın? Mahkeme kararlarını uygulayacak mısınız? Anayasa'nın 138. maddesini gündemde tutacak mısınız, ona uyacak mısınız? Onu traşlarsanız diyeceğim ki işte gerçek başbakan. Traşlamazsanız kusura bakmayın başbakanlığınız tartışmalı."

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement