"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattında Çalışmalar Sürüyor" - Son Dakika
Ekonomi

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattında Çalışmalar Sürüyor"

Bakan Elvan, "Avrasya Tünelini yapsak, 3. köprümüz tamamlansa ki 2 köprümüz daha var, halen İstanbul'un trafik sorunu çözmüş olmayız." dedi

18.11.2014 22:18  Güncelleme: 23:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,  "Avrasya Tünelini yapsak, 3. köprümüz tamamlansa ki iki köprümüz daha var halen İstanbul'un trafik sorunu çözmüş olmayız. Önümüzdeki günlerde İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak, onları da açıklayacağız" dedi.

Bakan Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerinde milletvekillerini sorularını yanıtladı.

Komisyonu üyelerine yaptığı sunumunda "demiryollarında 2023 hedefini gerçekleştirmek çok uzaktır" diye bir ifade kullanmadığını dile getiren Elvan, "Böyle bir ifade basına geçmiş. Sanki benim böyle bir ifade kullandığım söylenmiş gibi. Bu son derece yanlış bir ifade. Sadece orada sorulan bir soru vardı. İlgili muhabir arkadaş yanlış anladı. 'Taşımacılıkta demiryolunun oranı nedir?' diye sorulduğunda, biz yüzde 3 şeklinde bir ifade kullandık. Onun dışında ne 2023 hedefinin yüzde 3 olduğunu, şu ana kadar yüzde 3'lük gerçekleşme yapıldığını söyledik, ne de '2023 hedeflerine ulaşamayacağız maalesef' gibi bir ifade kullandık. Bunu öncelikli olarak hangi muhabirimiz yazdıysa düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Ulaştırma sektöründe strateji ve önceliklendirme olmadığı şeklinde eleştiri geldiğini anlatan Elvan, önümüzdeki dönemde öncelik verecekleri alt sektörlerden birinin demiryolları olacağını kaydetti.

Demiryolu sektörünün özelleştirilmesiyle ilgili eleştirilere değinen Elvan, demiryollarının alt yapı yatırımlarına devam edeceğini, taşımacılıkla ilgili şirket kurulacağını anlattı. Alt yapı yatırımlarını birbirinden ayıracaklarını, demiryollarının serbestleştirileceğini ifade eden Elvan, Türk Hava Yollarına yapılan uygulamanın bir benzerinin Devlet Demiryolları için yapılacağını söyledi.

Alt yapı yatırımının gerçekleştirilmesinin ardından elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemlerine ağırlık verilmesi talimatı verdiğini ifade eden Elvan, söz konusu uygulamayla özel kesime istendiğinde demiryolu hatlarını kullanmasına imkan sağlanacağını, konuyla ilgili modellerin tartışıldığını kaydetti.

Kamu ve özel sektör birlikte çalıştığı, yarış halinde olduğu zaman teknolojik ve maliyet açısından çok daha etkin ve verimli kullanılacağını bildiren Elvan, bu konuyu tartışmaya hazır olduklarını belirterek, demiryolu sektörünü geliştirmek istediklerini ifade etti.

Yapılacak hızlı tren hatlarıyla ilgili bilgi veren Elvan, hızlı tren yapımıyla ilgili fonun Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılandığını, AB ile hız limiti konusunda anlaşmanın sağlanamadığını kaydetti. Elvan, "Biz minimum 200 kilometre hızda olmasını istiyoruz. Burada öngörülen hız limiti 140. Dolayısıyla bunun müzakereleri devam ediyor. Yolcuda 200 kilometre, yükte de 120 kilometre hız yapabilecek alt yapı yatırımını yapacağız. Bizim için öncelikli alanlardan birisi" diye konuştu.

"Bakü-Tiflis- Kars demiryolu hattında çalışmalar sürüyor"

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında 440 milyon dolarlık harcama yapıldığını, hattın gerçekleşme oranının yüzde 83 olduğunu bildiren Elvan, "Bu proje, bizim açımızdan son derece önemli, sadece ülkemiz açısından değil batının Asya'ya bağlantısı açısından da son derece önemli" dedi.

İran ve Türkmenistan üzerinden geçen yolun uzun bir güzergah olduğunu dile getiren Elvan, "Mutlaka Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini tamamlamamız gerekiyor. 2015 sonu itibariyle bu projeyi tamamlayacağız. Hatta çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

İhale tekliflerinde bazı kalemlere yüksek fiyat, bazı kalemlere de düşük fiyat verilmesinin kanayan bir yara olduğuna dikkati çeken Elvan, bu problemin giderilmesi için 2013'te tedbir alındığını, ancak sorunun tam manasıyla çözülmediğini belirtti.

"İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak"

İstanbul'un trafik sorunu çözmek için 17 milyar liralık proje stoğu bulunduğunu vurgulayan Elvan, "Avrasya Tünelini yapsak, 3. köprümüz tamamlansa ki iki köprümüz daha var halen İstanbul'un trafik sorunu çözmüş olmayız. Çünkü günde 1,5 milyon insan, Asya yakasından Avrupa'ya, Avrupa yakasından Asya'ya geçmektedir. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde İstanbul'a yönelik bazı projelerimiz olacak, onları da açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

Elvan, Çanakkale Köprü projesinin tamamlandığını ancak köprü üzerinde demiryolu hattının da olması talimatını verdiğini, bu nedenle projenin revize edildiğini kaydetti. Elvan, amaçlarının Marmara Bölgesi'ne hızlı demiryolu hattıyla ring yapmak olduğunu söyledi.

"3. Havalimanının yerinin değişmesi söz konusu değil"

Bakan Elvan, 3. Havalimanı ile ilgili çevreye duyarlı olduklarını dile getirerek, 3. havalimanının yapılacağı arazinin bir kısmının delik deşik edildiğini, önemli bir kesiminin de bataklığa dönüştüğünü, söz konusu arazinin havalimanıyla birlikte önemli ölçüde ıslah edileceğini ifade etti.

Kesilen ağaçların 10 katı kadar ağaç dikiminin gerçekleşeceğini kaydeden Elvan, "İstanbulumuzun 3. havalimanına ihtiyacı olduğu hepinizce malum. Bu çerçevede teknik düzeyde tüm çalışmalar yapılmış, havaalanının yerinin değiştirilmesi gibi herhangi bir husus kesinlikle söz konusu değildir" diye konuştu.

İkinci hususun kot meselesi olduğunu anlatan Elvan, bununla ilgili avam projesinin olduğunu, sözleşmeye uygun hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Sözleşmede, havalimanının kotunun değişebileceğinin yer aldığını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Havalimanının kotu konusunda, şu anda teknik düzeyde arkadaşlar çalışıyor. Muhtemelen bir düşürme söz konusu olacak. Ama buradaki hadise şu, bize taahhüt edilen bir yatırım miktarı var. Nedir? 10 milyar avro. Firma bu yatırımı gerçekleştirmek zorunda. Mevcut arazi yapısına bakıldığında, belki 10 milyar avronun üzerinde yatırım gerçekleştirmek zorunda kalacak.

Yap-işlet-devret (YİD) modelindeki ihale yöntemi ile Kamu İhale Kanunu'ndaki yöntem farklıdır. YİD modelindeki yöntemde 'siz devlete ne kadar para verirsiniz' onu yarıştırırsınız. Ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız onu yarıştırmıyorsunuz."

Yer teslimiyle ilgili DHMİ Genel Müdürlüğünün yazı yazdığını belirten Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanlığından bazı kesimlerinin devrinin henüz alınmadığını anlattı.

Firmanın şu anda bölgede sondaj ve etüt çalışmalarını yaptığını ifade eden Elvan, "Sahada havalimanı yapımı konusunda çalışmalara başlamadılar" dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki işçiler konusunda ilgili bakanlarla toplantılar yaptıklarını belirten Elvan, kanayan bir yara olan bu konudaki çalışmanın ilgili bakan tarafından açıklanacağını bildirdi.

Bakan Elvan'ın konuşmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2015 yılı bütçeleri kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattında Çalışmalar Sürüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement