2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçesinin görüşmelerine Ermenek'teki maden kazası damgasını vurdu; muhalefet milletvekilleri, Bakan Çelik'i istifaya davet etti HDP'li Kaplan: "Enerji Bakanı'nın haber spikerliği yapmasını içime sindiremiyorum" AK Parti'li Bilgiç: "Refleks yasalarıyla yaklaştığımız.

11.11.2014 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Plan ve Bütçe Komisyonu girişinde ve koridorlarda çok sayıda sivil polisin bulunduğunu ifade ederek, eleştiride bulundu.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam tarafından, bütçe görüşmelerinin başında asılan pankartın kaldırılmasını talep etti. CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Şahin'e, "Orada yazan rakamlar doğru, o rakamlar acıtır" karşılığını verdi.

CHP'li Çetin, "Sizin Türkiye'deki çalışma yaşamını altüst ettiğiniz AB ilerleme raporunda madde madde yazılı" dedi.

Isparta'daki mevsimlik işçilerin yaşamını yitirdiği trafik kazasının da bir iş kazası olduğunu belirten Çetin, bunun da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu savundu.

Son 30 yılda Almanya'da maden kazalarında tek bir kişi ölmezken, Türkiye'de 1580 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Çetin, " Soma'da olduğu gibi Ermenek'te de denetlemeyen ve riskleri minimize eden yükümlülükleri zorunlu kılmayan bir hükümetiniz var. Yeterli tedbirleri almadınız. Sorumlu bürokratlar görevden alınmalı, sayın Bakan siz de istifa etmelisiniz. İstifanız, sadece sizin şahsi sorumluluğunuz değil sizden sonrakilerin de sorumlu davranması için de önemli" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Ermenek'teki kazaya değinerek, "Ortada bir sorumlu olması lazım ama sorumlu yok. Vatandaşa 'yeni Türkiye' diyecekseniz sonra 1850'lerde Avrupa'da ve ABD'deki maden kazalarını örnek göstereceksiniz. O zaman niye 2023 ve 'Yeni Türkiye'den' bahsediyorsunuz. Madenleri teknik imkanlara göre çalışmamışsanız sorumlu sizsiniz" dedi.

HDP Hakkari Milletvekilli Adil Zozani de, "Bize göre artık istifa etmeniz gerekiyor. Bu şahsınızla ilgili değil, yönetemiyorsanız, önüne geçemiyorsanız, yapılabilecek en erdemli iş istifa etmektir. Hala bu aşamada beklentimiz budur" değerlendirmesinde bulundu.

-"Haber spikerliği yapmasını içime sindiremiyorum"-

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Muhalefetin anlayışına göre, her işletmenin, çalışanın başına bekçi koyacaksınız. Bunu yapmadığınız sürece olabilecek her türlü kazadan siz sorumlusunuz. Sizin söylediğinize göre Lütfi Elvan'ın da tarım işçilerini taşıyan ve kaza yapan o minibüste olması gerekiyordu" dedi.

Maden kazalarını anımsatan Bilgiç, "Bu olaylara reflekslerle, refleks yasalarıyla yaklaştığımız zaman Türkiye'deki bütün madenleri kapatırız. Tek taraflı bakış açısıyla bu millete, ülkeye ve geleceğimize zarar veririz. Çıban olan bir yeri kangren oldu diye kesip atarak kolay yolu seçiyoruz" ifadelerini kullandı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Enerji Bakanı'nın haber spikerliği yapmasını içime sindiremiyorum. Bakanların görevi önlem almaktır, yasa yapmaktır, denetlemektir. İstifa etmek için kaç işçinin ölmesi gerekir. Bunun için ölçünüz nedir?" diye sordu.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, "Bu tür büyük olayları karşısında istifa bir erdemdir" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Asıl sorumlu, ruhsat verme yetkisini kendinde toplayan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sorun, denetimsizlik değil, denetim kararlarının ve gereğinin yerine getirilmemesidir" ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "Kapatın madenleri, paranız da çok, 1,5 katrilyona saray yaptırıyorsunuz. Dünyanın 16. ekonomisiyiz diyorsunuz, kapatın madenleri. Beceremiyorsun, başaramıyorsun, kapat işletmeleri. Devlet yapsın bu faaliyetleri" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Soma faciasından bu yana 134 maden ocağının faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement