"8 Sınır Kapısı Kapalı" - Son Dakika
Ekonomi

"8 Sınır Kapısı Kapalı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "2014 yılı içerisinde 430 bin lira değerinde 587 gizli kamera, 12 bin lira değerinde 92 gizli dinleme cihazı yakalandı." dedi.

07.11.2014 19:48  Güncelleme: 19:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bu yıl 430 bin lira değerinde 587 gizli kamera, 12 bin lira değerinde 92 gizli dinleme cihazının yakalandığını belirterek, " Türkiye'den transit geçmek üzere gelen araçların içerisinde bu cihazların getirildiği tespit edildi. Bunu tamamen ortadan kaldırmak amacıyla bu şekilde Kapıkule'den transit giren tüm araçları çıkana kadar birebir kontrol edeceğiz" dedi.

Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2015 bütçesi ve 2013 kesin hesabının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Gana'dan Dubai'ye uçakla altın taşınmasına yönelik soruşturmaya ilişkin soruyu cevaplayan Canikli, Bakanlık müfettişlerince 2013 yılında hazırlanan rapora göre para cezası verildiğini, ayrıca evrakta sahtecilikten savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Raporun Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini anlatan Canikli, ilgili bakanlıklara da söz konusu raporun iletildiğini söyledi. İlgili personel hakkında da ön inceleme yaptırıldığını ancak müfettiş raporunun soruşturmaya izni verilmemesi yönünde çıktığını bildiren Canikli, "Müfettişin bu tespite ulaşırken önyargılı davrandığı iddiası varsa o da araştırılır. Ayrıca o konuyu inceleriz. Yargının kararını bilmiyoruz" diye konuştu.

"Sekiz sınır kapısı kapalı"

Irak ile doğalgaz ve petrol anlaşmalarının bütünüyle hayata geçirildiğinde sonuçlarının görüleceğini ifade eden Canikli, "Anlaşmalar bütün olarak hayata geçirildiğinde her iki toplumun da buradan kazancı olacaktır" dedi.

Halkalı Gümrük Müdürlüğündeki yangına ilişkin soruya karşılık da Canikli, müfettişlerin konuya ilişkin inceleme yaptığını, yanan mallarla ilgili bir vergi iadesinin söz konusu olmadığını söyledi. Canikli, burada silah bulunup bulunmadığı konusunda bir bilginin de mevcut olmadığını belirtti.

Kapalı ve açık gümrük kapıları hakkında bilgi veren Canikli, sekiz sınır kapısının geçişe kapalı olduğunu, Öncüpınar ve Cilvegözü'nün ise açık olduğunu kaydetti.

Canikli, başka bir soru üzerine, 2014 yılı içerisinde kaçak olarak 587 adet 430 bin lira değerinde gizli kamera, 12 bin lira değerinde 92 gizli dinleme cihazı yakalandığını kaydetti. Türkiye'den transit geçmek üzere gelen araçların içerisinde bu cihazların getirildiğinin tespit edildiğini bildiren Canikli, "Bunu tamamen ortadan kaldırmak amacıyla bu şekilde Kapıkule'den transit giren tüm araçları çıkana kadar birebir kontrol edeceğiz. Kısa süre içerisinde cihazlarla merkezden izleyeceğiz. Şu anda cihazların imalat aşamasına geçildi. Bu yolla girişler büyük ölçüde ortadan kaldırılacak" ifadelerini kullandı.

"Dedektör köpekler çay kaçakçılığını azalttı"

Türkiye'ye giren kaçak çay miktarına ilişkin bir soruya karşılık da Canikli, özellikle dedektör köpeklerin bu amaçla kullanılması nedeniyle kaçak çay miktarının önemli ölçüde azaltıldığını, 2013 yılında 500 ton kaçak çay yakalandığını bildirdi.

17-25 Aralık soruşturması kapsamında ismi gündeme gelen Gümrük Memuru Teoman Dudak'ın son olarak nerede görevlendirildiği sorusuna Canikli, "Sayın Dudak'ın Gaziantep'e kendi rızasıyla tayini oldu. Müdürlük sınavını kazandı, atanmayı bekliyor. Önümüzdeki günlerde atamasını yaparız. Şu anda nereye atamayı planladığımızı ben de bilmiyorum, planlamasını yapacağız" yanıtını verdi.

IŞİD üyelerinin Türkiye'ye girdiği iddialarını da değerlendiren Canikli, "IŞİD mensuplarının gümrük sahalarından geçmesi mümkün değil. Çünkü pasaport kontrolü var. Gemiler limanlara yanaştığında Ulaştırma Bakanlığı izliyor. Gemilerin şamandıra ya da iskeleden kamera ile izlenmesi konusunda bir kararımız var ama bu, gümrük işlemleri konusunda" şeklinde konuştu.

"Şeker ve buğdayda sorun tespit ettik"

Başka bir soru üzerine, İran ve Türk TIR'larının geçişine ilişkin sıkıntılar bulunduğunu anlatan Canikli, "Biz haklıyız. Öyle bir eylem, karar tek taraflı olarak alınamaz. Uluslararası anlaşmalara aykırı. Baypas edecek hatlar kullanılıyor. Alternatif kullanacağımız hatlar İran'dan daha fazla, hem de araç sayıları daha fazla" ifadelerini kullandı.

Dahilde işleme rejimi sorunlarını tespit için inceleme yaptıklarını anlatan Canikli, bazı kumaşlara ilişkin gerçekleştirdikleri araştırmanın ardından şeker ve buğdaya ilişkin de araştırma yaptıklarını ve bazı sıkıntılar tespit ettiklerini, çalışmalarının farklı ürün gruplarında devam edeceğini söyledi.

Zeytinyağı kaçakçılığı konusundaki soruya karşılık da Canikli, bu yıl 4 bin 336 kilogram zeytinyağının yakalandığını bildirdi.

"TÜPRAŞ'a hakkaniyet hesaba katılarak ceza verildi"

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı da kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kaldırımcı, rekabet ihlalleriyle ilgili 141 karar alındığını, 10 dosyada rekabet ihlali bulunduğunu ve ceza verildiğini kaydetti.

TÜPRAŞ ile ilgili incelemenin 2011'de başlatıldığını, 2013'ün konjonktürel gündemiyle ilgisi olmadığını vurgulayan Kaldırımcı, TÜPRAŞ'a verilen yüzde 1'lik cezanın şirketin cirosunun yüksek olması nedeniyle büyük rakam olarak ortaya çıktığını söyledi. Kaldırımcı, "TÜPRAŞ'a hakkaniyet hesaba katılarak ceza verildi. Bize en büyük eleştiri, Rekabet Kurumu'nun terbiye edemediği, yeterince ceza vermediği yönündedir" dedi.

Maden şirketlerinin "havuz" oluşturduğu iddialarına karşı herhangi bir işlemleri olup olmadığı sorulan Kaldırımcı, enerji sektöründe belli ciro eşiğini aşmış şirketlerin ortak girişim tesis edecek olmaları halinde izin almaları gerektiğini, "havuz" tabirinin kendi görev alanlarına girmediğini ifade etti. Kaldırımcı, "Kanun dışı yetki kullanamayız, durduk yerde müdahil olamayız" ifadesini kullandı.

Alışveriş merkezlerinde büyük markaların ciddi güce sahip olduğu eleştirilerine katıldığını dile getiren Kaldırımcı, perakendecilikte ön araştırma raporu hazırladıklarını ve yerli markaların korunmasının ya da eleştirisi yapılan konunun Rekabet Kurulu enstrümanlarıyla çözülecek mesele olmadığı sonucuna vardıklarını kaydetti.

Daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumu'nun 2015 bütçe ve 2013 kesin hesapları kabul edildi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement