2015 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da

Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri kabul edildi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Devletin her bir kuruşu önemlidir.

14.12.2014 22:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurul'da Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri kabul edildi.

Görüşmeler sırasında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Yılmaz, belediye gelirlerini ilişkin bir soru üzerine, "Hesaplamalara göre, bu yıl itibarıyla, bu yılın vergi tahminlerine göre 4,1 milyar liralık bir ek kaynak transferi söz konusu" dedi.

Belediyelerin işlevleri geliştikçe gelirlerinin de artması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Ama bir taraftan da şunu kabul etmemiz lazım belediyelerimizin öz gelirlerini giderek daha fazla artırmamız gerekiyor. Geleceğe dönük böyle birtakım hazırlıklarımız da var. Belediyelerimizin öz gelirlerini artırıcı birtakım çalışmalar da düşünülüyor" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Giresun Eğribel Tüneli yapım ihalesinin sonuçlandığını ve sözleşmenin imzalandığını belirterek, yer teslimi yapılarak hemen çalışmalara başlanacağını söyledi.

Ankara-Aksaray-Adana- Gaziantep demiryolu hattına ilişkin bir soruya Elvan, şu yanıtı verdi:

"Ankara'dan Yerköy'e kadar şu anda yüksek hızlı tren hattımız var. Yerköy'den Kırşehir, Aksaray, Ulukışla'ya kadar olan bölümün hızlı tren projesi… Yalnız yüksek hızlı değil hızlı tren. 200 kilometre hız yapabilecek. Hızlı tren olarak tercih etmemizin nedeni yük taşımacılığı için de kullanabilmek. Dolayısıyla özellikle Kırşehir, Aksaray gibi illerimizin, Orta Anadolu'daki illerimizin sanayisinin daha da gelişebilmesi açısından yük taşımacılığı büyük önem arz ediyor. Şu anda bizim portföyümüzde bulunan bir yatırım. Bu yatırımı da süreç içerisinde gerçekleştireceğiz. Konya üzerinden Adana, Mersin'e uzanan bir hat var. Yine Adana-Gaziantep hattının ihalesine çıkıyoruz 2015 yılında. Habur'a kadar olan kesimin önemli bir kısmının ihalesine 2015 yılında çıkmış olacağız."

Elvan, Konya çevre yolunun 2015 Yılı Yatırım Programı'nda olacağını söyledi.

Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde sadece Marmara Bölgesi'nde yürütülen projelerin tutarının 10 milyar dolar olduğunu kaydeden Elvan, İstanbul- İzmir'in 6,3 milyar dolar, Kuzey Marmara Otoyolu Projesı'nin 2,5 milyar dolar, Avrasya Tüneli'nin 1,2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Devletin her bir kuruşunun önemli olduğunu ifade eden Elvan, "En ufak bir şekilde usulsüzlük yapan, yasalara, kanunlara aykırı herhangi bir işlem olursa bunun gereğini yaparız" diye konuştu.

"Sığınma evlerini ihtisaslaştırmayı düşünüyoruz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, bakanlık hizmet binasının Mustafa Arslan adlı bir kişiye ve Bayraktar İnşaat Anonim Şirketine ait olduğunu belirterek, "Yeni binamızın yapımına başlıyoruz inşallah bu sene, çok kısa süre içerisinde de çıkacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

İslam, binanın aylık kira bedelinin stopaj hariç 785 bin lira olduğunu söyledi.

Sığınma evlerini ihtisaslaştırmayı düşündüklerini kaydeden İslam, "Yüksek güvenlikli sığınma evleri yapmamız lazım, bir de normal güvenliklilerin olması lazım. Bunun için de çalışmalara başladık" dedi.

Çocuk gelinler için yeni politikaları olduğunu ifade eden İslam, şöyle devam etti:

"Yasalar çıkardık. Çocuk Hakları Strateji Belgesi'nde birtakım uygulamalarımız var. Bunları sadece bizim uygulamamız yetmiyor. Muhatabımız olan pek çok kurum, kuruluşla beraber gerçekleştirmemiz lazım, hayata geçirmemiz lazım. Bununla ilgili koordinasyonu sürdürüyoruz. Çok önemli bir problem ama bir zihniyet değişimi gerektirdiği için bugünden yarına hemen çözülebilecek bir problem değil. Ama mutlaka ve mutlaka mücadele etmemiz gereken bir problem. Katiyen sorunları halının altına süpürme taraftarı değiliz, sorunun önemini ve büyüklüğünü görüyoruz, bununla ilgili mücadeleyi de bizimle iş birliği yapmak isteyen bütün taraflarla beraber yapmaya hazırız."

Sığınma evlerine gelen kadınları İŞKUR'a yönlendirdiklerini ve uygun işler bulunmasında öncelik sağlanmasını istediklerini söyledi.

"5 milyar dolar civarında para harcadık"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Suriye Ulusal Koalisyonu'nun 114 ülkenin tanıdığı ve kendilerinin de desteklediğini, içinde Araplar'ın, Türkler'in, Türkmenler'in, Hristiyanlar'ın, Sünniler'in, Şiiler'in, herkesin olduğu bir ulusal koalisyon olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "Cenevre müzakerelerine de bunlar davet edilmektedir. Biz kendilerine de destek veriyoruz ama Gaziantep'te onlara herhangi bir mülk vermiş değiliz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Suriyeli sağınmacılara ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Bu, Türkiye'nin yanlış politikaları sonucu değildir. Bir taraftan zalim Esad rejiminin 200 binden fazla kendi insanını öldürmesi ve 10 binlerce insanı da topraklarından, yerlerinden sürgüne zorlamasındandır. Biz bu insanların hepsine hiç ayrım yapmadan kapımızı açtık ve 2 milyon insan yaşıyor. Her türlü imkanımızı seferber ediyoruz ve bugüne kadar 5 milyar dolar civarında bir para harcadık. Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulsa, bu insanlar buraya tekrar yerleştirilir ve burada tüm ihtiyaçları karşılanır, hastane, prefabrik ve yine aynı şekilde eğitim için okullar dahil her türlü ihtiyacın karşılanması için Türkiye'de destek verecektir. Bizim tüm müttefiklerimize ve koalisyon içinde olan tüm ülkelere, BM'ye teklifimiz budur."

Çavuşoğlu, bugün Irak topraklarının yüzde 35'ini hala maalesef DEAŞ'ın kontrol ve işgal ettiğini ifade ederek, "Bugün Irak'ın topraklarını geri alabilecek güçlü bir güvenlik gücüne sahip olmadığını da görüyoruz ve şimdi yeni bir yapılanma başladı ve bu yapılanlar çerçevesinde kurulacak Peşmerge'ye verdiğimiz yardımın aynısını Irak ordusuna ya da güvenlik güçlerine de vereceğiz" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement