2015 Genel Seçimleri İçin 10 İsimle Seçim Anketi - Son Dakika
Güncel

2015 Genel Seçimleri İçin 10 İsimle Seçim Anketi

2015 Genel Seçimleri İçin 10 İsimle Seçim Anketi

Seçime az bir süre kala son seçim anketi Rudaw'dan geldi. Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın anketine gazeteci-yazar-akademisyen dünyasından 10 isim katıldı.

22.05.2015 13:56  Güncelleme: 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran seçimlerine 16 gün kala, Kuzey Irak yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw, akademisyen, yazar, gazeteci ve araştırmacıların da yer aldığı 10 isme "2015 genel seçimlerine dair seçim tahminleri"ni sordu.

10 isimden farklı tahminler gelirken kimi HDP'nin barajın altında kalacağını kimi barajın üstüne çıkacağını söyledi. 10 isimden bazıları AK Parti'nin tek başına iktar olacağını ve oyunu yükselteceğini söylerken bazıları koalisyon oluşabileceğini bile söyledi. CHP ve MHP yükseliş olduğunu söyleyenler de oldu düşüş oldığını söyleyenler de...

İşte o 10 ismin seçime dair tahminleri:

PROF. DR. FERHAT KENTEL

"2010 referandumundan bu yana belli bir oy oranını tutmuş olmasına rağmen, AK Parti'nin çok geniş kitlelere ihtiyaç duymadığını ve kendi kampını koyacak bir oy oranını sağlamaya çalıştığını düşünüyorum. Yüzde 40 ile 43 arasında oy alır bana göre. HDP artık sadece bir Kürt partisi olmadığını ortaya koydu. Barajı aşacağını düşünüyorum. Yüzde 10 ile 11 oranında alır belki. MHP çok fazla bir şey söylemediği için çok da öne çıkacağını sanmıyorum. CHP özellikle ekonomi vaatler üzerine durdu. Belki insanların hoşuna gitti ama öyle çok önemli bir anlam taşıdığını düşünmüyorum. Yüzde 30'a yakın bir yerde durabilir."

GAZETECİ-YAZAR HİLAL KAPLAN

"AK Parti'nin oyları yüzde 46 ile 47 civarında olduğunu tahmin ediyorum. Çok önemli bir gelişme olmasa son günlerdeki kararsızların oyları da AK Parti'ye gelir diye düşünüyorum. HDP'nin ne yazık ki barajı aşamayacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı seçiminde almış oldukları oy üzerine 700 bin oy daha alması gerekiyor. Bu da şu an için zor görünüyor. Gelen kamuoyu koklamaları da bunu onaylıyor. MHP'nin oylarında bir artış görülüyor; yüzde 16-17 civarında. CHP'nin de en fazla yüzde 26 alacağını düşünüyorum. Geçmişe göre çok da farklı bir performans sergilemeyecektir.

PROF. DR. MEHMET ALTAN

"AK Parti'nin yükselme durumu çok olarak gözükmüyor. Çünkü geride hiçbir şey yok. Ekonomik göstergelerin kötüye gittiği bir ortamda oyları daha önceki durumlarla kıyaslandığı vakit yüzde 40'ın altında veya en fazla yüzde 40 olacağı anlaşılıyor. CHP ekonomik konuları öne çıkararak ve özellikle emeklilerin dikkatini çekecek propagandalar gerçekleştiriyor. Çok fazla olmamakla birlikte bir sıçrama gözüküyor. 28 ile 30 arasında oy alır. HDP'nin barajı geçeceğini yüzde 11-12 civarında oy alacağını düşünüyorum. MHP'den de bir yükselme olacağını düşünüyorum. Yüzde 18 civarında.

PROF. DR. DOĞU ERGİL

"Son yaptığımız ölçümlere göre 40 civarında olan AK Parti'nin bir puanı atmış olduğunu görüyoruz. Diyanet'in kaldırılması iddiasında bulundukları için. Bu da AK Parti'nin manüpülasyonuyla sanki dine karşı bir tavırmış gibi yorumlandı. Bu HDP'yi on puanın biraz altına düşürdü. Bir de halk da şöyle düşünüyor: 'Yolsuzluk da yapsa ben menfaatine bakarım'. HDP barajı aşamazsa, MHP 2, CHP 4 milletvekili daha fazla çıkaracak. AK Parti 42-43 bandında bulunuyor. HDP ise barajın etrafında gidip geliyor. MHP 17-18, CHP ise 30 ile 32 arasında oy alır."

GAZETECİ-YAZAR ORAL ÇALIŞLAR

"Ben CHP'nin oylarında bir değişiklik olacağını sanmıyorum. HDP'nin oyları yüzde on civarında olur. AK Parti de yüzde 45 civarında alabilir diye düşünüyorum. HDP'nin Kürt oylarında artış olacak. HDP'nin barajı aşmasını isteyen ve Erdoğan'ın başkan olmasını isteyen belli kesimler var. Oralardan oylar gelebilir. AK Parti'nin yüzde 50'nin altına düşmesinin sebebi iktidar yorgunluğu. 13 senelik bir iktidar kaçınılmaz olarak bir yıpranmaya yol açıyor. Bu birkaç puanlık oy kaybına sebep olacaktır bana göre."

PROF. DR. EROL KATIRCIOĞLU

"AK Parti, benim tahminin yüzde 42 ve daha altında da olabilir. Müslüman Kürtleri bu sefer büyük bir değişim içerisinde. Ayrıca HDP yüzde 10 barajını rahatlıkla geçecektir. 2013 Nevruz'undan sonra çok önemli bir siyasi değişim geçirdi. Bu değişim doğrudan sivil siyasete ve demokrasiye vurgu yapan ve birlikte yaşamaya vurgu yapan Türkiyelileşmeye vurgu yapan bir söylem var. Bu söyleminde Türkiye'de karşılığı vardır. HDP geçmişte CHP'ye oy veren Aleviler'den de oy alacak. CHP'de de bir değişim görülüyor. MHP de oylarını yüzde 16-17 civarına taşıyabilir."

CEVAT ÖNEŞ (MİT ESKİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI)

"Bu seçimden HDP, CHP ve MHP'nin oylarında yükselme olacaktır. AK Parti'nin ise geçen seçimlerde aldığı oya ulaşması biraz güç gibi gözüküyor."

PROF. DR. MESUT YEĞEN

"Ben AK Parti'nin oylarında bir yükselme beklemiyorum. Yüzde 40'ın biraz üzerinde oy alır. HDP'nin de yüzde 10'un üzerinde olacağını düşünüyorum. CHP yüzde 25-26, MHP de yüzde 16-17 olabilir. Çözüm süreci daha çok HDP'ye yaradı gibi görünüyor. AK Parti'de 17 Aralık operasyonundan beri düşüş olduğu görülüyor.

GAZETECİ-YAZAR FEHİM IŞIK

"Halktan aldığımız bilgilere göre AKP'nin 7 Haziran'da oylarında bir düşüş olacağı kesin. Hatta tek başına iktidar olamayacağı bir durumla da karşılaşabilir. HDP'nin barajı aşması da büyük bir olasılıkla görülüyor. CHP ve MHP'nin oylarında bir artışın olacağı görülüyor. AKP yüzde 40 ile 42, HDP Yüzde 10 ile 12, hatta HDP yüzde 15 de alsa şaşırmamak lazım. CHP yüzde 25, MHP de 16'dır bana göre."

JÊRÔME BASTİON (RADİO FRANCE INTERNATİONAL TÜRKİYE TEMSİLCİSİ)

"HDP artık Kürtleri aşan bir kitleye hitap ediyor. Bu gelişme hem demokrasi için, hem başarısı için çok olumlu bir evrim. Seçimde bunun meyvesini alacaktır. Anladığım kadarıyla muhafazakar veya dindar Kürtler pek HDP'ye yönelmiyor, daha çok AKP'ye oy verme eğilimi var. Onlar da iktidar partisinden soğudu. MHP milliyetçilik yaparak ayakta durması normal, biraz daha bu kesimden oy alabilir. CHP de aynı yerde duruyor bana göre."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 2015 Genel Seçimleri İçin 10 İsimle Seçim Anketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (36)

  • AK AK AK SONUNA KADAR AK: AK PARTİ YÜZDE 50 ALACAK HERKES ŞAŞKIN OLACAK SONUNA KADAR AK PARTİ SONUNA KADAR RECEP TAYYİP ERDOĞAN.... 16 26 Yanıtla
  • Kesin Sonuç: Müslümanlar %50 Kafirler %50 oy alacak. Yaşasın Akp Yaşısın Rte. 7 33 Yanıtla
  • üzeyir aydogan: akp=30 chp =28 MHP=25 hdp=12 diğerleri=5 11 28 Yanıtla
  • ezz zazayım: Tek çare mhp 13 25 Yanıtla
  • ak genc: Ak partili kardeşim inanma bunlara algı operasyonu oylarimizi biliyorlar son çırpınışları 48 18 19 Yanıtla
  • silivrili: Bence hdp bu defa Başaracak Oylar hdpye 12 22 Yanıtla
  • ak genc: Ak parti 47 mhp 13 hep 9 chp 24 17 15 Yanıtla
  • silivrili: Hdp 11 17 Yanıtla
  • müneccim: AKP 51.3, CHP 25.8, MHP 14.7, HDp 7.5 14 13 Yanıtla
  • foca: Hdp 13 chp 29 akp 40 mhp 17 7 19 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İnegöl'de Huzur ve Güven Uygulaması Dron İle Görüntülendi
    10:23 İnegöl'de Huzur ve Güven Uygulaması Dron İle Görüntülendi

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde şüpheli ve aranan şahıslara yönelik huzur ve güven uygulaması gerçekleştirdi. Uygulama dron ile görüntülendi. Uygulama sonucunda aranan şahıslar yakalanarak gözaltına alındı, araçlarda yapılan aramalarda ise bir adet ruhsatsız tabanca ve captagon isimli uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, uygulama sırasında 56 aracın sürücüsüne toplam 185 bin TL cezai işlem uygulandı.

  • Bursa Mudanya'da yangın alarmı sayesinde felaket önlendi
    10:22 Bursa Mudanya'da yangın alarmı sayesinde felaket önlendi

    Bursa Mudanya ilçesinde bulunan Şafak apartmanının zemin katında çıkan yangın, çalışan alarm sayesinde hızlı müdahale ile kontrol altına alındı. Evde bulunan görme engelli bir vatandaş da kurtarıldı. Polis ekipleri yangının çıkış sebebini araştırıyor.

  • Kayseri İstihdam Fuarı İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:20 Kayseri İstihdam Fuarı İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'in başkanlığında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısında, Kayseri İstihdam Fuarı'nın 14-15 Mayıs 2024 tarihlerinde Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar Merkezi'nde yapılması kararlaştırıldı.

  • Aydın Germencik'te Öğrencilere Trafik Eğitimi Verildi
    10:20 Aydın Germencik'te Öğrencilere Trafik Eğitimi Verildi

    Aydın'ın Germencik ilçesinde, jandarma trafik ekipleri tarafından öğrencilere yönelik önemli trafik eğitimleri düzenlendi. Eğitimlerle, öğrencilere trafik kuralları öğretilerek güvenli bir şekilde yolculuk yapmaları konusunda bilinçlendirme yapıldı.

  • Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda otomobil ile motosiklet çarpıştı, 1 kişi yaralandı
    10:20 Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda otomobil ile motosiklet çarpıştı, 1 kişi yaralandı

    Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda plakaları ve sürücüleri henüz belirlenemeyen otomobil ile motosiklet çarpıştı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Motosiklet sürücüsü, ilk müdahalesinin ardından hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • AK Parti ve MHP Ferizli İlçe Teşkilatları Ferizli Belediye Başkanı Mehmet Ata'yı Ziyaret Etti
    10:19 AK Parti ve MHP Ferizli İlçe Teşkilatları Ferizli Belediye Başkanı Mehmet Ata'yı Ziyaret Etti

    AK Parti ve MHP Ferizli ilçe teşkilatları, Ferizli Belediye Başkanı seçilen Mehmet Ata'ya ziyarette bulundu. AK Parti İlçe Başkanı Ramazan Serhoş ve MHP İlçe Başkanı Veysel Dikbaş, yönetim kurulu üyeleriyle Ata'ya 'hayırlı olsun' dileklerini iletti. Ziyarette konuşan Serhoş ve Dikbaş, halkın kendi hür iradesiyle belediye başkanını seçtiğini belirterek, olumlu hizmetlerde desteklerinin süreceğini bildirdi. Belediye Başkanı Ata da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Halkımızın verdiği sorumluluğun ağırlığının bilincindeyiz. En güzel hizmetleri getirmek için çalışacağız.' dedi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulamasının ardından lastikçilerde yaz lastiğine dönüş telaşı başladı
    10:19 Zorunlu kış lastiği uygulamasının ardından lastikçilerde yaz lastiğine dönüş telaşı başladı

    Kış lastiği uygulamasının sona ermesiyle birlikte lastikçilerde yaz lastiği talebi arttı. Lastikçiler, yaz lastiği değişimleri ve bayram sonrası yoğunluğa hazırlanıyor. Sürücülerin yaz aylarında kış lastiği kullanmaması gerektiğini belirten servis müdürü, vatandaşların lastik etiketlerini kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı. Kış lastiklerinin sıcak havalarda tutunma özelliğini kaybettiğini ve fazla yakıt harcadığını belirten müdür, yazın lastiklerin kullanılmasını tavsiye etti.

  • Dağlarda çiriş otu bereketi
    10:19 Dağlarda çiriş otu bereketi

    Erzurum'da çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu, dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar aylarıyla birlikte Erzurum'un yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu, vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Ayrıca çiriş otu, tıbbi faydaları sebebiyle tedavi amaçlı da kullanılıyor. Yemeklerde de sıkça kullanılan çiriş otu, vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleriyle vücudu besliyor.

  • Emekli maaşlarına asgari ücret düzeyinde zam yapılmayacak
    10:19 Emekli maaşlarına asgari ücret düzeyinde zam yapılmayacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması beklentilerini boşa çıkardığını açıkladı. Vatandaşlar, bu açıklamayı eleştirerek emeklilerin durumunun zor olduğunu belirtti ve adaletli bir yaklaşım beklediklerini ifade etti.

  • Ankara'da Otomobil Yangını İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    10:17 Ankara'da Otomobil Yangını İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bir otomobil, bilinmeyen bir nedenden dolayı yanmaya başladı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek alevleri kontrol altına aldı. Ancak araç kullanılamaz hale geldi ve çevredekiler panik yaşadı.


Advertisement