2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Ülkemiz, süregelen kültürel birikimini ve turizm alanındaki atılımlarını son dönemde izlemiş olduğu akılcı ve cesur politikalarla birleştirerek, uluslararası konumunu daha da güçlendirmiştir.

19.11.2014 00:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Ülkemiz, süregelen kültürel birikimini ve turizm alanındaki atılımlarını, son dönemde izlemiş olduğu akılcı ve cesur politikalarla birleştirerek, uluslararası konumunu daha da güçlendirmiştir. Türkiye, bugünün dünyasında bir cazibe merkezi olarak, güçlü demokrasisiyle, büyüyen ekonomisiyle, kültürlerin kavşağı olan coğrafyasıyla, jeopolitiğiyle ve jeostratejik konumuyla bir başarı öyküsü yazmaktadır" dedi.

Bakan Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2015 yılı bütçesi sunuş konuşmasına merhum İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nu anarak başladı.

Sahip olunan en önemli kültür mirasının birlikte yaşama tecrübesi olduğunu belirten Çelik, "Tarih boyunca kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen bu ortak tecrübe, sahip olduğumuz en değerli hazinedir. Bu bilinçle ülkemizin demokrasi kültürünün güçlendirilmesi, birlikte yaşama kültürümüzün desteklenmesi, birlik ve kardeşliğimizin yüceltilmesi, kültür politikamızın çatısını oluşturmaktadır" diye konuştu.

Çelik, turizmin artık "deniz, kum, güneş" tanımının çok ötesine geçtiğini, Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında insani diplomasi stratejisinin omurgası olarak nitelendirildiğini kaydetti.

Bakan Çelik, Türkiye'nin 2014 yılında dünyada yaşanan ekonomik belirsizliklere ve yakın coğrafyada devam eden iç karışıklıklara rağmen, turist sayısı bakımından dünyanın en önemli turizm destinasyonları sıralamasında 6. sıradaki yerini koruduğunu hatırlattı.

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının 2013 yılında bir önceki yıla göre, yaklaşık yüzde 10'luk bir artışla 34,9 milyon kişiye ulaştığını kaydeden Çelik, turizm gelirinin ise yüzde 11,3 artışla 32,3 milyar ABD dolarına yükseldiğini belirtti.

Müze ve ören yerlerine 27 milyon ziyaretçi

Çelik, Bakanlığın kültür politikasında önceliğinin Anadolu coğrafyasında bulunan medeniyet eserlerinin ve kültür varlıklarının korunarak, gelecek nesillere aktarılmasında olduğunu açıkladı.

Çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde, modern teşhir yaklaşımıyla sosyal merkez haline getirilen bir müzecilik hizmeti sunmaya çalıştıklarını söyleyen Çelik, bu kapsamda, 47 müzede uygulama, 13 müzede de proje çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Bakan Çelik,  şunları kaydetti:

"Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerlerimizin gişe ve işletmelerinin modernizasyonuyla hem ziyaretçi sayısında hem de gelirlerde yüksek artışlar sağlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı 2002 yılında 7 milyon 400 bin iken 2014 yılının ilk 10 ayında bu sayı 27 milyona ulaşmıştır."

İadesi sağlanan eserler

Yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılan kültür varlıklarının iadesine yönelik yürütülen çalışmalara da değinen Çelik, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle, toplamda 16 kültür varlığının Türkiye'ye iadesinin sağlandığını bildirdi.

Çelik, "İadesi sağlanan bu eserler Bakanlığımızın ülkemizden kaçırılan eserlerin iadesi konusunda göstermiş olduğu gayretli çalışmaların uluslararası kamuoyu tarafından da desteklendiğinin ve yurt dışında da sempati ve takdirle karşılandığının göstergesi olması bakımından önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Dünya Miras Listesi'nde Türkiye

Çelik, "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" ile "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" adaylık dosyalarının Dünya Miras Listesine kabul edilmesiyle listedeki varlık sayısının 13'e yükseldiğini anımsattı.

Geçici listede yer alan "Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" ve "Efes"e ait Dünya Miras Listesi adaylık dosyalarının gelecek yıl değerlendirilmek üzere Dünya Miras Merkezi'ne iletildiği bilgisini veren Çelik, 2016 yılı için ise Ani ve Afrodisias Antik Kentleri'nin adaylık dosyalarının gönderileceğini söyledi.

2014'te kazılara 39 milyar lira

Bakan Çelik, Türkiye'de yapılan kazılara da dikkati çekerek, "2014 sonuna kadar Bakanlar Kurulu Kararlı Kazılar, yüzey araştırmaları, kurtarma kazıları ve diğer çalışmalar olmak üzere 530'a yakın arkeolojik çalışmanın yapılması öngörülmekte olup, 2015 yılında da çalışmalara devam edilecektir. 2014 yılına ait kazı ödenek miktarı DÖSİMM destekleri dahil yaklaşık 39 milyon liradır" diye konuştu.

Bakanlıkça, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen taşınmaz sahiplerine hibe şeklinde maddi destek sağlandığına değinen Çelik, 2014 yılında 14 milyon 310 bin lira ödenekle 569 adet taşınmaza yardım yapılması öngörüldüğünü kaydetti.

Milli Kütüphane'ye 500 bin yeni kayıt

Milli Kütüphane'ye devredilen koleksiyonlar ve Türk Ocağı Koleksiyonu'na ait kitapların kimliklerinin belirlenmesine dair çalışmalara ilişkin bilgi veren Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalar neticesinde Milli Kütüphane koleksiyonunda daha önce yer almayan 132 bin 618 materyal kayıt altına alınarak koleksiyonumuza kazandırılmıştır. Bu rakamlarla Milli Kütüphanenin eEim 2014 itibariyle toplam materyal sayısı 3 milyon 308 bin 415'e ulaşmıştır. Ayrıca, Milli Kütüphane depolarında kayıt altına alınmayan yaklaşık 500 bin materyalin kayıt altına alınması ve koleksiyona kazandırılarak okuyucuların hizmetine sunulması çalışmaları sürdürülmektedir."

Çelik, koleksiyonda bulunan dergi ve gazeteler, kitap dışı materyaller ile yazma ve nadir eserlerin elektronik ortama aktarıldığına değinerek, yıl sonunda 480 bin poz materyalin dijitalleştirilmesinin planlandığını ifade etti.

TEDA kapsamında bin 273 eser okurla buluştu

Bakanlığa bağlı bin 114 halk ve çocuk kütüphanesi ile 6 edebiyat müze kütüphanesi bulunduğunu bildiren Çelik, bunların yanı sıra 35 gezici kütüphanenin çeşitli nedenlerle kütüphaneye gidemeyen vatandaşlara hizmet götürdüğünü söyledi.

Bakan Çelik, Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi (TEDA) kapsamında 63 ülkeden başvuran 420 farklı yayınevine çeviri ve baskı için toplam bin 648 adet destek verildiğini belirtti.

Çelik, "Yayınevleri bu desteklerle, 414 yazarımızın 940 farklı eserini 58 dile çevirerek yayımlamışlardır. Destek sağlanan bu eserlerden 2014 yılı Kasım ayı itibariyle bin 273 adedi yayımlanmış ve okurlarıyla buluşmuştur" diye konuştu.

Yazma eserlerin, bir anlamda toplumların ve devletlerin hafızaları olduğuna işaret eden Çelik, Bakanlık olarak, binlerce yıllık süreçten geçerek günümüze kadar gelen bu birikimi korumak ve sonraki kuşaklara aktarmak arzusunda olduklarını vurguladı.

Çelik, 4 yıl önce kurulan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının nadir basma eserlerin korunması, tanıtımı ve kütüphanelerin yönetimini gerçekleştirdiğini söyleyerek, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi ve Kitap Şifahanesi hakkında bilgi verdi.

"Sinema, ülkemizin marka değerine büyük katkı sağlıyor"

Türkiye'de güçlü bir telif hakları sistemi kurulmasının öncelikli hedeflerden olduğunu belirten Çelik, bu hedef doğrultusunda, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü işbirliğinde "Telif Haklarına Dayalı Endüstrilerin Türkiye Ekonomisine Katkısının Ölçülmesi"ne yönelik bir proje yürütüldüğünü bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, ülkelerin kültürel ve ekonomik hayatına büyük katkılar sağlayan ve bu nedenle stratejik ve ayrıcalıklı bir sektör haline gelen sinemaya ilişkin son yıllardaki başarılarına dikkati çekti.

"Bu süreçte, sektörleşme dinamiklerini destekleyen politikalar ile sektöre yapılan devlet desteğinin rolü göz ardı edilemez" diyen Çelik, "Son yıllarda dünyanın önemli festivallerinde Türk filmlerinin elde ettiği başarılar ve ödüller sayesinde yumuşak güç olarak tanımlanan sinema dili kullanılarak ülkemizin tanıtımına ve marka değerine büyük katkı sağlanmaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak Türk dizileri de başta Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde ilgiyle izlenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Türk sinemasının 100. yılına da değinerek, kaybolmaya yüz tutmuş 35 mm formatlı eserlerin restorasyon çalışmalarına başlandığını ifade etti.

Sinema sektörüyle ilgili yeni kazanımlar sunacak kanun taslağı çalışmalarının kısa zamanda Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacağını da aktaran Çelik, şöyle konuştu:

"Sinema alanında ulusal bir bellek oluşturmak, filmlerimizi modern teknolojiyle donatılmış bir ortamda korumak ve hizmete sunmak amacıyla, içerisinde film arşivi, sinema müzesi, sinema kütüphanesi, restorasyon laboratuvarı, prestij sinema salonunun da bulunduğu Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi projesi için İlimiz Çankaya İlçesi Beytepe Mahallesi'nde bulunan 8 bin 278 metrekare yüzölçümlü arsa, Bakanlığımıza tahsis edilmiş olup, özel nitelikli proje için çalışmalar devam etmektedir."

Termal turizmde 3 milyar dolar gelir hedefi

Ömer Çelik, Türkiye'nin doğal, tarihi, arkeolojik ve sosyo-kültürel turizm değerleri, sağlık turizmi, kış, av ve su sporları ile mevcut diğer turizm potansiyelleri dikkate alındığını söyledi.

Türkiye'nin jeotermal kaynaklar açısından dünyada ilk 7 ülke arasında bulunduğuna işaret eden Çelik, "Gerek tesis sayısı gerekse yatak kapasitesi açısından termal turizmin ülke turizmi içindeki payının artırılması planlanmaktadır" ifadesini kullandı.

Çelik, "Bakanlığımızca termal turizm alanında yürütülen çalışmalarla, 2014-2018 Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde yatak kapasitesinin 100 bine ulaşması, 1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir" dedi.

Türkiye'nin yurt dışı tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin bilgileri de paylaşan Çelik, bu yıl  Türkiye'nin imajının güçlendirilmesi bakımından bir bütün olarak ele alınacağı küresel bir reklam kampanyası olan "Turkey: Home" konseptinin hayata geçirildiğini hatırlattı.

Bakan Çelik, UNESCO'nun  24-28 Kasım 2014'te Paris'te düzenlenecek toplantıda Türkiye adına sunulan "Türk Kağıt Süsleme Sanatı Ebru" dosyasının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne eklenmek üzere nihai görüşmelerinin yapılacağını kaydetti.

"Türkiye başarı öyküsü yazdı"

Bugüne kadar turizm sektöründe hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla hayata geçirilen en kapsamlı çalışmalardan "Turizmde İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi"ni de anımsatan Çelik, 7,5 milyon avro bütçeli projeyle 6 bin kişiye eğitim verileceğini, sektörel online işgücü araştırması yapılacağını ve Yeşil Yıldız belgesi teşvik faaliyetleri yürütüleceğini anlattı.

Bakan Çelik, Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüklerinin faaliyetlerine ilişkin de bilgi vererek, "Bakanlığımıza bağlı Devlet Tiyatroları 58 sahnede 20 bin 89 koltuk kapasitesiyle hizmet vermektedir. Hizmet alanlarımız sürekli genişlemekte ve sanat aktivitelerimiz artmaktadır. 2013-2014 tiyatro sezonunda 92'si yeni, 30'u çocuk oyunu, 86 yerli, 65 yabancı olmak üzere toplam 151 oyun sahnelenerek 5 bin 691 temsil ile 1 milyon 846 bin 494 seyirci sayısına ulaşılmıştır" diye konuştu.

Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemiz, süregelen kültürel birikimini ve turizm alanındaki atılımlarını son dönemde izlemiş olduğu akılcı ve cesur politikalarla birleştirerek, uluslararası konumunu daha da güçlendirmiştir. Türkiye, bugünün dünyasında bir cazibe merkezi olarak, güçlü demokrasisiyle, büyüyen ekonomisiyle, kültürlerin kavşağı olan coğrafyasıyla, jeopolitiğiyle ve jeostratejik konumuyla bir başarı öyküsü yazmaktadır. Ülkemizin bu başarı öyküsünde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement