2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, CHP'li Çetin'in, "Urla villaları için Latif Topbaş sizden talepte bulunuyor" sözlerine, "Bahsettiği telefon görüşmesinin Urla ile ilgisi yok, talebin de reddedildiği görülür orada.

19.11.2014 00:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in, "Urla villaları için Latif Topbaş sizden talepte bulunuyor" sözlerine, "Bahsettiği telefon görüşmesinin Urla ile ilgisi yok, talebin de reddedildiği görülür orada. Tarihi yapılar ve mozaikler korunacaktır" yanıtını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının 2015 bütçesi üzerinde milletvekilleri söz aldı.

CHP Ankara Milletvekili Çetin, " Fazıl Say'ın eserlerini neden yasakladınız, sanata yasak bu çağa yakışır mı? Böyle bir sanatçı ile ülkeyi tanıtmak varken yasaklamak neden?" diye sordu.

Devletin 1982'den bu yana özel tiyatrolara yardım yaptığını belirten Çetin, ilk kez bu yıl kasım ortasına gelindiği halde desteklerin ilan edilmediğini kaydetti. Çetin, iktidarın yandaş tiyatrolar yaratmaya çalıştığını öne sürdü.

Çetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan iken İzmir Urla'da yaptırdığı villalar konusuna değinerek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e yönelik, "Tapelere göre, villalarla ilgili 5. telefon size geliyor. Latif Topbaş'la bir görüşmeniz oluyor, sizden sit alanı içerisindeki villa ile ilgili talepte bulunuyor. Orada, tarihi varlıklar, mozaikler korunmadan talan düzeni içerisinde yapılaşmaya izin veriliyor" sözlerini kullandı.

Bunun üzerine Bakan Çelik, "Eleştiri ve sorulara daha sonra cevap vereceğim ama komisyonda asla tahammül edemeyeceğim şey, maddi bilgi hatasıdır. Milletvekili 'Urla' diye başladı, '5. telefon konuşması sizinle ilgili' dedi. Bahsettiği telefon görüşmesinin Urla ile ilgisi yok. Urla, doğal sit alanı olduğu için, orasının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hiçbir ilgisi yok, orada yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Bahsedilen telefon görüşmesine bakıldığı zaman, talebin reddedildiği görülür orada. Bana deniliyor ki 'şunu halledebilir misin?' ben de reddediyorum bu talebi. Orası yeniden bakanlığa devredilecek, tarihi yapılar ve mozaikler de korunacaktır" diye konuştu.

Çetin'in, tapelerin yer aldığı belgeyi göstererek, "bunları dağıtalım, size de göndereyim" demesi üzerine Ömer Çelik, "Hepsini dağıtın" karşılığını verdi.

" Hasankeyf'i sular altında bırakacaksınız"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkçe olduğu gibi Kürtçe tiyatronun da olması gerektiğini söyledi.

"En büyük kültür katliamının AK Parti Hükümeti döneminde yapıldığını" iddia eden Kaplan, "10 bin yıllık Hasankeyf'i sular altında bırakacaksınız. Bununla ilgili tüm kurtarabildikleriniz nelerdir bilmiyorum ama yok olacak orası" dedi.

Kaplan, "Başbakan tiyatroyu hedefe koydu, başlarına gelmeyen kalmadı. Tiyatro olmazsa sinema da gelişmez. Dizilere bakın, Kürtleri feodal, geri gösteriyor, sultanları sultan gösteren bir bataklık içindeyiz" diye konuştu.

Herkesin sinemaya, tiyatroya gidemediğini kaydeden Kaplan, "891 Türk lirası asgari ücret alan kişinin de sinemaya, tiyatroya gitmeye hakkı var, o nasıl gidecek o parayla?" diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki hırsızlık olayını gündeme getirerek, eserlerin akıbetini sordu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Zeugma'ya ayakkabıları ile girdiğine ilişkin basında haberler yer aldığını anımsatan Seçer, "Bunu nasıl karşılıyorsunuz?" diye sordu.

"Kitap 235. sırada akla gelmiş"

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, konuşmasında Türkiye'deki kitap okuma oranları ile ilgili bilgi verdi.

"Biz de 12 bin 89 kişiye bir kitap düşüyor, Japonya'da bir kişiye 25 kitap düşüyor. AB ülkelerinde kitap okuma ortalaması yüzde 21, bizde on binde 1" diyen Zozani, Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye'de 23 milyon kitap basıldığını söyledi.

Zozani, " Norveç'li bizden 300 kat daha fazla kitap okumaya zaman ayırıyor. Ortalamada ise dünyadaki herkes bizden 3 kat daha fazla zaman ayırıyor kitap okumaya" dedi.

Türkiye'nin yüzde 39'unun okur yazar bile olmadığını ileri süren Zozani, "İnsanlara 'günlük ihtiyaçlarınızı söyleyin' demişler, kitap 235. sırada gelmiş akla" diye konuştu. Zozani, Türkiye'de 11 ilde hiç kitapçı olmadığını belirterek, "Bunları, bakanlığın sadece müzecilik yapmaması gerektiğini belirtmek için söyledim. Bakanlığın, bu ülkenin kültürel mirasına sahip çıkması gerektiğini vurguluyorum" sözlerini sarf etti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement