2013 Yılının Başarılı İhracatçıları Ödüllendirildi - Son Dakika
Ekonomi

2013 Yılının Başarılı İhracatçıları Ödüllendirildi

2013 Yılının Başarılı İhracatçıları Ödüllendirildi

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2013 yılında en fazla ihracat yapan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi.

26.09.2014 13:17  Güncelleme: 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2013 yılında en fazla ihracat yapan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi.

Farklı kategorilerde toplam 40 şirketin ödüllendirildiği tören 25 Eylül Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Törende ayrıca genç tasarımcıların önünü açmak için düzenlenen 1.Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nın ödülleri de sahiplerini buldu.

Töreninin açılışında konuşan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete,2013 yılının ticaret bakımından zor bir yıl olduğunu hatırlatarak, krizlerde dahi sektörün en önemli çıkış yolunun ihracat olduğunu söyledi. İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerde yaşanan mali ve siyasi krizlerin etkilerinin ihracatımızı etkileyecek seviyelere ulaştığını dile getiren Mete, "Bu kriz ortamı elbette bir gün sona erecektir. Krizi bahane etmeden; krize rağmen durmadan koşanlar dün olduğu gibi yarın da kazanacaklardır. Bütün sorunlarımıza rağmen ülkemizin ve sektörümüzün tek çıkış yolu ihracattır" dedi.

SEKTÖR İHRACATI YÜZDE 80 ARTTI

Sektörün ihracat rakamları hakkında değerlendirmede bulunan Zekeriya Mete, 5 yıl önce yaklaşık 3.6 milyar dolar olan Hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatının yüzde 80 oranında bir artış ile bugün 6.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti. Sektörün 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak üzere yoğun bir çaba içine girdiğini belirten Zekeriya Mete şöyle devam etti: "5 yılda Şekerli mamuller ihracatımızın Türkiye genelinde 1.3 milyar dolardan yüzde 81 oranında artış ile 2.49 milyar dolara ulaştı. Un ve unlu mamullerimizin ihracatının son 5 yılda 900 küsur milyon dolardan yüzde 57 oranında artarak 1.4 milyar dolara ulaştı. 2013 yılında Türkiye geneli 6.5 milyar dolarlık hububat sektör ihracatının yüzde 28'i olan 1.8 milyar dolarlık kısmı birliğimiz üzerinden gerçekleşmiştir. Yine Türkiye geneli şekerli mamuller ihracatının yaklaşık yüzde 50'sine tekabul eden 1.2 milyar doları, birliğimiz üyesi firmalar tarafından gerçekleştirildi. Bu durum, sektörümüzün ihracat anlamında miktar ve değer olarak artış sağladığını göstermekle beraber ürün kalitesi ve nitelik yönünden de geliştiğini gösteriyor."

2 YILDA 35 ORGANİZASYON GERÇEKLEŞTİRDİK

İhraç ürünlerimizin tanıtılması konusunda da yoğun bir gayret içerisinde olduklarını ifade eden Mete, "Bu kapsamda, Milli katılım organizasyonunu yaptığımız ISM, Prodexpo ve World Food Moscow fuarlarının yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Norveç, Filipinler, Kosova, Meksika, Tayland, Güney Afrika, Rusya gibi birçok ülkede ön heyet, ikili iş görüşmeleri organizasyonları, alım heyetleri ve URGE kapsamında ticaret heyetleri düzenleyerek dünyanın önde gelen tedarikçilerini ihracatçımızın ayağına getirdik" dedi. "Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu"nun da Türk Malı imajının yerleşmesi ve ihracatın artırılması amacıyla yurt dışında 2 yılda toplamda 35 organizasyon gerçekleştirdiğini dile getiren Mete, "Dünyanın dört bir yanında katılım sağladığımız fuarlarda sektörümüz ürünlerini sergiledik. Tanıtım Grubumuzun da katkısı olduğuna inandığımız bu dönemde şekerli mamuller ihracatında geçen sene yaklaşık yüzde 14 ihracat artışı yakaladık. Türk malı imajını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde yeni ve daha dinamik konsept çalışmalarımız ile tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye yılmadan devam edeceğiz" diye konuştu.

185 BİN LİRALIK ÖDÜL SAHİBİNİ BULDU

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçı Birliği, Ekonomi Bakanlığı'nın, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) TÜBİTAK'ın desteğiyle genç tasarımcıların önünü açmak için düzenlediği 1.Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

170'in üzerinde tasarımın katıldığı gıda tasarım yarışmasında Profesyonel kategorisinde Ezik, öğrenci kategorisinde ise ÇikoPeskel projesi birinci oldu.

Lisans öğrencileri kategorisinde 35 bin TL, Profesyoneller Kategorisi'nde 100 bin TL olmak üzere Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nda 135 bin TL ve Ar-Ge Proje Pazarı'nda 52,5 bin TL olmak üzere iki yarışmada toplam 187 bin 500 bin TL para ödülü dağıtıldı. Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması 'Profesyoneller' kategorisinde birinci 55 bin TL, ikinci 30 bin TL, üçüncü ise 15 bin TL değerinde ödül kazandı. Öğrenci kategorisinde birinci yarışmacı 20 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü ise 5 bin TL ödül almaya hak kazandı.

Şekerli Mamuller Ar-Ge Proje Pazarı'nda ise birinciye 30 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye ise 7 bin 500 TL ödül verildi. Bunun yanında Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması için lisans öğrencileri kategorisinde birincilik ödülü kazanan grubun endüstriyel tasarımcısına yurtdışındaki tasarım okullarında 2 yıllık eğitim imkanı, grubun gıda mühendislerine ise TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nün sunduğu 2015 yılı eğitim programlarından seçeceği iki eğitime ücretsiz katılım imkanı sunulacak.

BAŞARILI GAZETECİLERE ÖDÜL

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği sektöre yaptığı katkılardan dolayı başarılı gazetecileri ödüllendirdi. Bloomberg HT Ali Çağatay, Bugün Gazetesi Mustafa Yağmurlu, Dünya Gazetesi Taylan Büyükşahin, Hürriyet.com.tr Barış Balcı, Sözcü Gazetesi Atilla Kızıltan, İhlas Haber Ajansı Ömer Kılıç, Star Gazetesi Yaşar Kızılbağ, Vatan Gazetesi Necla Dalan, Türkiye Gazetesi Canan Eraslan, Taraf Gazetesi Bülent Onur Şahin, Para Dergisi İdriz Çokal ödüllerini İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete'nin elinden aldılar. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 2013 Yılının Başarılı İhracatçıları Ödüllendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:25 Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Domaniç ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Meclis Katip Üyesi ve Meclis Başkan Vekilleri seçildi, 2024 Yılı Plan ve Bütçe Komisyonu oluşturuldu. Birlik Encümenine muhtar üye seçimi yapıldı ve 2023 yılı Birlik faaliyet raporu ile kesin hesabı okundu.

  • CHP Milletvekili: Dolaylı vergiler adil değil, gelir üzerinden vergi alınmalı
    12:07 CHP Milletvekili: Dolaylı vergiler adil değil, gelir üzerinden vergi alınmalı

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, dolaylı vergilerin ağırlığının arttığını ve bu durumun dar ve orta gelirli vatandaşları olumsuz etkilediğini belirtti. Salıcı, gelir üzerinden vergi alan bir sistem önerdi.

  • Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor
    11:46 Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP ve MHP'den devralınan belediyelerin toplam borcunun 100 milyarı bulmasını değerlendirdi. Yavaş, lüks belediye binaları yapmanın ve çöp projelere para harcamanın doğru olmadığını belirtti.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor
    11:38 Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi, S.S. Madenler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalayarak üreticilere 500 balya kaba yem dağıttı. Büyükşehir Belediyesi, yem bitkisi ekimi yaparak çiftçilere destek oldu.

  • Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi
    11:25 Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiği Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projesinde üretim aşamasına geçildi. DÜFAM Laboratuvarına kurulan model fabrika ile fındık üreticileri, hasat ettikleri fındıkları işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilecekler. Model fabrikanın test çalışmaları tamamlandığında açılışı yapılacak.

  • Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor
    11:15 Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde başlatılan 'Şırnak yer fıstığıyla şahlanıyor projesi' kapsamında çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı. Projede 30 yer fıstığı üreticisine 2 milyon 250 bin TL değerinde tohum verildi. Dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, tohumların üreticilere bol ve bereketli kazançlar getirmesini diledi.

  • Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor
    11:13 Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor

    Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılan gümüş balıkçılığında avlanan balıklar, cips haline getirilerek Yunanistan başta olmak üzere yurt dışına satılıyor. Gümüş balıkçılığı sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü'ne bırakmaya başladı. Balıkların öncelikli olarak Yunanistan'a ihraç edildiği ve burada cips haline getirilerek satıldığı belirtiliyor. Ancak İznik Gölü çevresinde soğuk hava depo yapılması halinde balıkların Türkiye'de işlenip paketlenebileceği ve yurt dışına gönderilebileceği ifade ediliyor.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı
    11:13 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı

    Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. İşverenlerle iş arayanları bir araya getiren ESBİM, engelli bireylerin istihdam edilmesine katkı sağlıyor.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.


Advertisement