DEP Eski Milletvekili: 20 Yıl İçinde Bölgede Kürtler Kendini Yönetecek - Son Dakika
Güncel

DEP Eski Milletvekili: 20 Yıl İçinde Bölgede Kürtler Kendini Yönetecek

DEP Eski Milletvekili: 20 Yıl İçinde Bölgede Kürtler Kendini Yönetecek

Tutuklanmama güvencesi ile Türkiye'ye dönen DEP Eski Milletvekili Mahmut Kılınç, 15-20 yıl içinde Kürtçenin resmi dil olacağını ve Kürtlerin kendini yöneteceğini söyledi.

18.09.2014 02:55  Güncelleme: 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Sürgündeki Kürt Parlamentosu' ve 'Kürdistan Ulusal Kongresi'nin oluşumunda yer aldığı gerekçesiyle gıyaben yargılanan ve mahkemenin verdiği 'tutuklanmama güvencesi' ile Adıyaman'a dönen kapatılan DEP'in eski milletvekili Mahmut Kılınç, basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin demokratikleşebilmesi için Kürtlerin siyasi olarak güçlenmesi gerektiğini ifade eden Kılınç, şöyle konuştu: "Asimilasyon bir insanlık suçudur, ha bir halkı katlederek yok etmişsiniz ha asilime ederek yok etmişsiniz. Her ikisi de katliamdır. Şimdi uygulanan budur. Bir okul açıldı kapatıyorlar. Kürtçe bu bölgede ikinci resmi dil olacak. Kimse benim hakkımı tartışmak konumunda değildir. Ana dilde eğitim yapmak her Kürt çocuğunun hakkıdır. Kimsenin bunu tartışmaya hakkı olmamalıdır. Bugün gücümüz yetmeyebilir, bugün siyasi platformlarda sesimizi az çıkıyor olabilir. Ama ben size şunu söylerim; 15-20 yıl içinde bu bölgede Kürtçe resmi dil olacak ve Kürtler kendini yönetecek. Çünkü dünyanın koşulları böyle istiyor ve bunun tersi olmaz."

MİLLETVEKİLLİĞİMİZ GASP EDİLDİ

Parlamento görevini yaparken partilerinin kapandığını ve milletvekilliğinin düşürülerek kazanmış olduğu milletin vekilliği hakkının gasp edildiğini söyleyen Kılınç, "Parlamentoda görevimizi yaparken partimiz kapatıldı ve milletvekilliğimiz düşürüldü. Yani bir nevi milletvekilliğimiz gasp edilmişti. Bu nedenle Avrupa'ya çıkmak zorunda kaldık, yoksa hapis yatacaktık. Ben bu ülkenin hapishanelerinde haksız yere işlemediğim bir suç için bir gün bile yatmak istemem o nedenden dolayı Avrupa'ya çıktık ve siyasi mücadelemize devam ettik. Son süreçte mahkeme tutuklama kararını 3 aya kadar dönmemiz koşuluyla kaldırdı ve biz de geldik" dedi.

BÖLGEDE KAOS YAŞANIYOR

Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede IŞİD ile birlikte ciddi bir kaos yaşanmaya başladığına dikkat çeken Kılınç, şöyle devam etti: "Bu kaos bu bölge insanını, bizleri çok yakından ilgilendiriyor. Kürt halkını ise daha fazla ilgilendiriyor. Çünkü Kürtler hem Suriye, hem Irak, hem de İran'da yaşıyor. İradeleri dışında bölünmüş bir halk ve bu halkın özgürlükleri gasp edilmiş. Ama bugün bununla da kalınmıyor. Irak'taki özgürlükleri bile çok görülüyor. Bir kaos sonucu oluşan İŞİD denilen örgüt tarafından işgal edilen ya da kan dökülerek zarar vermek istenen bir bölge var. Bu bölgedeki kaos ister istemez Türkiye'nin iç siyasetine yansıyor ve bazı olumsuzluklara neden oluyor. Diliyorum ki; barış süreci üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz. Öyle görünüyor ki; bölgedeki bu kaos Türkiye'de başlatılan barış sürecine de zarar verecek gibi görünüyor. Umarım zarar vermez ve bu konuda herkesin uyanık ve duyarlı olması gerekiyor." Yargılandıkları davada ülkeyi bölmekle suçlandıklarını ve aynı soruyu hakimin de kendisine yönelttiğini kaydeden Kılınç, "Hakime de aynı cevabı verdim ve Türkiye'de federal bir sistem istediğimizi söyledim. Gelinen noktaya Kürt mücadelesinin silahlı mücadelesinin katkısı olmadığını söylemek vicdansızlıktır. Ama şu var hiç bir yerde silahlı mücadele tek başına başarılı olmamıştır, siyasi ve barışçıl bir mücadele gerektiriyor. Onun için buna ağırlık vermemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı. Kılınç, önümüzdeki dönemde Türkiye'de yeniden siyaset yapıp yapmayacağına ilişkin yöneltilen soruyu ise; "Şu anda bir şey söylemem doğru olmaz. Ama ben siyasetin içinde bir insanım ve bu konuyla ilgili önümüzdeki aylar çeşitli gelişmeler olabilir" diye cevapladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DEP Eski Milletvekili: 20 Yıl İçinde Bölgede Kürtler Kendini Yönetecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • ç.t: kürt de türkmen de zaza da Azeri de ozbek de kazak da tatar da kırgiz da uygur da biziz. bize türk derler ve türküz. millet içinden millet çıkarmaya çalışmayın geri zekalı cahiller. 39 14 Yanıtla
  • MARDİNLİ KÜRT: nolacakki. doğrudur bu bir oyun ama ben bağımsız olupta batıya gebe olacağıma topraksız yaşar aç kalırım daha iyi biz oyunu biliyoruz ey türkler araplar gürciler lazlar siz biliyormusunuz oynanan oyunu densiz birinin bahsettiği gibi MESELE GEZİ DEYİL DAHA ANLAMADINIZMI demişti şimdi bende diyorumki bunların yaptığı BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN deyil daha anlamadınızmı ben şahsım adına devlet için her bedele hazırım gerisi herhalde teferruat olsa gerek 22 2 Yanıtla
  • Gonyali Kürd: Kendi kendimizi yönetiriz ama en ufak bir kargaşa oldu mu haçlılardan yardım isteriz. Sonra da yardımlarının karşılığını yataklarında öderiz. Ya da en iyi ihtimalle maden ve petrol ile ödeme yaparız. 13 6 Yanıtla
  • babakuş: vallahımı, oğlum bak gittt 5 6 Yanıtla
  • asi: Sayin kilinc 200 yil cok 5 veya 8 yila indirelim. . . . . . . . 4 6 Yanıtla
  • seyit ahmet: Halkın vekillerini sürgüne zorlayan zihniyet utansın ama hak yerini bulacak halklar direnerek demokratik haklarını elde edecek yorumlara bakıyorum halen bazı cüce kafalılar ülkemizdeki gelişen olayları görmemezlikte gelir sanki hiç bir şey yokmuş gibi yazılar yazmak kimseye bir şey kazandırmaz bize ve ülkemize kazandıracak tek şey gerçekler ve demokratik birlik olacak 3 5 Yanıtla
  • mustafa: alo türkiyede bilmemde ama mezarda arapça konuşacaksın. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 3 Yanıtla
  • Dışişleri Bakanı Fidan:
    16:26 Dışişleri Bakanı Fidan: "bir Numaralı Önceliğimiz İsrail İşgalinin Sona Ermesi ve İki Devletli Formülün Hayata Geçmesi"

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran-İsrail gerilimini değerlendirirken, "Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli formülün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran-İsrail arasındaki gerilim, yarın başka bir savaş türü, öbür gün başka bir ülkenin içinde çıkan başka bir iç karışıklık, toplumsal rahatsızlık. Bunların hepsi olmaya devam edecektir'' dedi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri,  Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi’nin çok yakın bir süre içinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

  • Gaziantep'te konteyner kentteki çocuklar için 23 Nisan etkinlikleri düzenlendi
    16:24 Gaziantep'te konteyner kentteki çocuklar için 23 Nisan etkinlikleri düzenlendi

    Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından konteyner kentte barınan çocuklar için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri düzenlendi. Yeşilyurt Mahallesi'nde kurulan Umut Evi Destek Merkezi'nde 500'e yakın çocuğun katıldığı şenlikte çocuklar, gösteri ve çeşitli atölyelere katıldı. Etkinliğe, İslahiye Koordinatör Kaymakamı Muhammed Ali Çınarka, Gaziantep Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Mutlu Kaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Kültür Daire Başkanı ve Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay, İslahiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çetin, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tezel ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Acıoğlu da katıldı.

  • Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sapanca'da Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na katıldı
    16:24 Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sapanca'da Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na katıldı

    Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz katıldı. Çalıştayda sektördeki gelişmeler ele alındı.

  • İstanbul'da Yağışlar Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı
    16:24 İstanbul'da Yağışlar Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı

    Marmara Bölgesi'nde dün gece yarısından itibaren etkili olan rüzgar ve yağış sonrası İBB Afet İşleri Daire Başkanlığı, AKOM'dan yapılan açıklamada, en fazla yağışın Arnavutköy, Çatalca ve Şile ilçelerine düştüğü ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi. Yarından itibaren ise hava sıcaklıklarının tekrar yükseleceği vurgulandı.

  • Efes Selçuklu Çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kutluyor
    16:24 Efes Selçuklu Çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kutluyor

    Efes Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenen çocuk şenliği ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanacak. Etkinlikler arasında atölyeler, zeka oyunları, el becerileri atölyeleri ve sahne etkinlikleri yer alacak.

  • Viranşehir Belediyesi'nin borcu 421 milyon TL
    16:24 Viranşehir Belediyesi'nin borcu 421 milyon TL

    DEM Partili Viranşehir Belediyesi Eş Başkanları, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 421 milyon 780 bin 594 TL olduğunu açıkladı. Borç miktarının ilerleyen zamanlarda artabileceği belirtildi.

  • İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor
    16:23 İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor

    İstanbul Modern, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel olarak üç gün sürecek olan 'Müzede Oyun' şenliğine ev sahipliği yapıyor. Çocukları sanatla buluşturmayı amaçlayan etkinlikte, çocuklar ve aileleri müzenin farklı mekanlarında sanat aktiviteleri gerçekleştiriyor. Programa 2-10 yaş arası çocuklu aileler ücretsiz kayıt yaptırabiliyor. İstanbul Modern, çocukların kendilerini sanatçı ve kaşif gibi hissetmelerini sağlamak için farklı içerikler hazırladı. Etkinlikte sergi turları, renk atölyesi, masal okuma etkinlikleri ve ebeveynlere yönelik yaratıcılık seminerleri gibi etkinlikler yer alıyor.

  • Marmaris'te şiddetli fırtına çatıyı uçurdu
    16:22 Marmaris'te şiddetli fırtına çatıyı uçurdu

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün gece başlayan ve bugün sabaha karşı etkisini gösteren fırtınanın ardından çıkan hortum sebebiyle Marmaris Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerinde meydana gelen hasar anı güvenlik kameraları tarafından anbean kaydedildi.

  • Didim'de çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi
    16:22 Didim'de çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi

    Aydın'ın Didim ilçesinde bir evde çıkan yangında ev kullanılamaz hale gelirken, yangında ölen yada yaralanan olmaması sevindirdi. Yangın diğer dairelere sıçramadan kontrol altına alındı.

  • Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:22 Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Güler, yeni dönemin ilk mesajlarını vererek, az laf çok iş yapacaklarını ve uyum içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Edirne Valisi Yunus Sezer, Dombay köyünde yağmur duasına katıldı
    16:20 Edirne Valisi Yunus Sezer, Dombay köyünde yağmur duasına katıldı

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Lalapaşa ilçesine bağlı Dombay köyünde düzenlenen yağmur duasına katıldı. Programda mevlit okundu ve dua edildi. Vali Sezer, yaptığı konuşmada yağmur duasının hem köylüye hem Edirne'ye hem de tüm Türkiye'ye hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Programa Edirne Vali Yardımcısı Sıtkı Zehin ve Lalapaşa Kaymakamı Okan Ayaz da katıldı.

  • Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi 2027'de Tamamlanacak
    16:20 Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi 2027'de Tamamlanacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin bir bölümünü 2026, tamamını ise 2027 yılında bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.


Advertisement