20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı" - Son Dakika
Ekonomi

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol: (1) "Dünya enerji sinemasındaki aktörlerin rolleri değişiyor.

24.04.2014 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, "Dünya enerji sinemasındaki aktörlerin rolleri değişiyor. Eğer bu değişen rolleri zamanında gözlemleyemezsek kaybeden taraf olabiliriz" dedi.

Birol, Anadolu Ajansı'nın (AA) Ana Basın Sponsorluğu'nda, Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen "20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"nda (ICCI 2014) yaptığı konuşmada, kaya gazı ve kaya petrolünün her derde deva olmadığını belirtti.

Türkiye'nin bir enerji adası olmadığını ifade eden Birol, şunları kaydetti:

"Her ülke dünyadaki gelişmelerden etkileniyor. Öncelikle şu andaki dünya enerji sektöründe önemli bir değişme var. Dünya enerji sektörünü bir sinema, Yeşilçam filmine benzetirsek o filmde belli aktörler var. Artık bazı aktörlerin rolleri değişmeye başladı. Amerika artık rol değiştirdi. 'Ben artık önemli bir enerji ihracatçısıyım' rolüne girişti.

Bazı ülkelerin özellikle Ortadoğu ülkelerinin bu sinemadaki rolü şuydu; bunlar önemli enerji ihracatçısı. Ortadoğu ülkelerinin enerji talepleri o kadar hızlı büyüyor ki artık Ortadoğu ülkeleri dünya enerji dengelerini önemli bir şekilde etkilemeye başladı. Dünya petrol talebi büyüyen ülkeler Çin ve Ortadoğu ülkeleridir."

Birol, dünya enerji ticaretinde yepyeni yönlerin oluşmaya başladığını anlatarak, "Çok yakın zamana kadar Kanadalılar'ın hayatı son derece rahattı. Petrol ve doğal gazı üretiyorlar ve Amerika'ya satıyorlardı. Ama Amerika artık Kanada petrol ve doğal gazına ihtiyacı yok. Kanada'dan Asya, Japonya, Çin ve Doğu Asya ülkelerine doğru yepyeni bir ticaret aksı doğuyor" şeklinde konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Amerika'dan gaz ithal etmek için talepte bulunduğunu ve bunun birkaç yıl önce kimsenin düşünemeyeceğini anlatan Birol, "Dünya enerji sinemasındaki aktörlerin rolleri değişiyor. Eğer bu değişen rolleri zamanında gözlemleyemezsek kaybeden taraf olabiliriz" dedi.

"Petrol, doğal gaz, kömür fiyatları gerçek değerlerinin son derece altında"

Birol, karbondioksit emisyonlarınlarının hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Enerji sektörü karbondioksit emisyonlarının 3'te 2'sinden sorumlu olduğu için bu da enerji sektörü için kötü haber. Birçok ülkede fosil yakıtlar dediğimiz petrol, doğal gaz, kömür fiyatları gerçek değerlerinin son derece altında. Bunun da sonucunda yenilenebilir enerji fosil yakıtlarla mücadele etmekte zaten zorlanıyor bir de fiyatlarını düşürürseniz hayat yenilenebilir enerji için çok zor olacak" diye konuştu.

Dünya nüfusunun yüzde 20'sinin elektriğinin olmadığına dikkati çeken Birol, ekonomik sorunun yanında ahlaki bir sorun da olduğunu söyledi.

Birol, petrol fiyatlarında tarihi bir dönem yaşadıklarını ve petrol fiyatlarının ilk defa ortalama 100 dolar civarında seyrettiğini aktaran Birol, "Bizim ülkemizde dahil olmak üzere enerji ithalat patronlarını negatif bir şekilde etkiliyor. Onun için hiçbir ülke izole, ada bir ülke değil" dedi.

"Ortadoğu bugün ve yarın dünya petrol pazarının kalbi olmaya devam edecek"

Birol, fosil yakıtların karbondioksit emisyonunun en önemli mümessili olduğunu belirterek, "Petrol, gaz, kömür dünya enerjisindeki ivmesindeki payı yüzde 82, 25 yıldan bu yana hükümetler bunu düşürmeye çalışıyor. Bütün bu 25 senelik çabaların neticesinde fosil yakıt payı yine yüzde 82'dir. Bunun nedeni şu, ekonomik faktörler son derece inatçıdır. Fakat ekonomik faktörler eninde sonunda galip olur.

Eğer hükümetler fosil yakıtların düşmesine neden olacak ekonomik tedbirleri beraberinde getirmezse fosil yakıtlar önümüzdeki birkaç 10 yıl boyunca bizle birlikte olacak.  Yenilenebilir enerjinin dünyada büyümesinin ana nedeni hükümetlerin yenilenebilir enerjiye önem vermeleridir. Yenilenebilir enerjiye önemli sübvansiyonlar verilmeli. Dünyada 100 milyar dolara yaklaşan enerji sübvansiyonu var. Birçok ülke şu anda yenilenebilir enerji sübvansiyonunu azaltma yoluna gidiyor."

Birol, yenilenebilir enerji kapasite artımında ilk defa yavaşlamaya başladığını ifade ederek, Amerika'nın kaya gazı üretiminin Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Irak'ın toplam gaz üretimine eşit olduğunu kaydetti.

Amerika'nın 2015 yılında Suudi Arabistan'ı geçerek dünyanın en büyük petrol üreticisi olacağını anlatan Birol, Amerika'nın petrolde bağımsızlığa kavuşmak için büyük adımlar attığını ama bunun tek nedenin kaya petrolündeki büyüme olmadığının anlaşılması gerektiğini söyledi.

Birol, şunları kaydetti:

"Amerikan petrolündeki büyüme Amerika için iyi haber, üretilen petrolün tamamı Amerika'da kullanılacak. Asya'daki ve diğer ülkedeki talep Ortadoğu'dan karşılanacak. Kaya petrolündeki çok olumlu gelişmelere rağmen Ortadoğu bugün ve yarın dünya petrol pazarının kalbi olmaya devam edecek. Kaya gazı Amerika piyasasına gelene kadar her yıl karbondioksit emisyonu artıyordu.

Kaya gazı gelince yıllar sona ilk defa karbondioksit emisyonunda düşüş oldu. Kömür ucuz hale gelince Amerika'da karbondioksit emisyonunun arttığını gördük. Yani kaya gazı her derde deva değil. Eğer gaz fiyatı düşük olmazsa insanlar Amerika'da olduğu gibi tekrardan kömüre dönüş yapabilirler."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement