2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali

Boğaziçi Film Festivali Jüri Başkanı ve Altın Küre Başkan Yardımcısı Soria: "Türkiye'de çok iyi yönetmenler ve aktör aktrisler olduğunu hissediyorum.

26.11.2014 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Jüri Başkanı ve Altın Küre Başkan Yardımcısı Lorenzo Soria, " Türkiye'de çok iyi yönetmenler ve aktör-aktrisler olduğunu hissediyorum. Ancak Türkiye ve diğer birçok ülke için global pazarda kendini gösterebilmek, bir şekilde yer edinebilmek zor olabiliyor" dedi.

Festivaller ve Türk filmlerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Soria, film festivallerinin, arkasında yeterince güç ve para desteği olmayan filmler için çok önemli bir platform olduğunu söyledi.

Film festivalleriyle bazı filmlerin gün ışığına çıkarak fark edildiğini dile getiren Soria, "Festivaller; yönetmenler ve sinemaseverlerin bir araya gelmesini sağlayarak, karşılıklı sohbet etme, fikir alışverişinde bulunma ve birbirlerini tanıyabilme imkanı da verir. Bu nedenle bir araya gelme, birlikte vakit geçirme, öğrenme, arkadaşlık edinme ve işbirliği yapma imkanı da sağlayan ortamlardır festivaller" diye konuştu.

Soria, Boğaziçi Film Festivali'nin iyi bir iş ortaya çıkardığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Festival kapsamında çok ilginç filmler gösterildi. Çok farklı ve ilginç insanlar bir araya geldi. Bu nedenle de çok iyi bir iş yapıldığını düşünüyorum. Ayrıca bu festival, çok güzel bir şehir olan İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Kişisel olarak burada olduğum için oldukça mutluyum. Şehrin tadını çıkarıyor, filmleri izliyor ve yeni insanlarla tanışıyorum."

"Kış Uykusu"na övgü

Çok fazla Türk filmi izlemediğini söyleyen Soria, akademi ödüllerine katılan ve Cannes'den ödülle dönen Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" filminden övgüyle bahsetti.

Lorenzo Soria, filmi çok beğendiğini belirterek, "3 saat 15 dakikalık süreyi duyunca, bir saat kalır ve kaçarım diye düşünmüştüm. Bir saatten fazla kalamayacağımı sanmıştım. Ancak filmi izledim ve çok beğendim. Oldukça etkileyici ve güzel bir filmdi. Hikayesi, atmosferi, çekim alanları ve kullandığı dili çok derin ve etkileyiciydi" dedi.

Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin ve Mert Fırat'ın oynadığı "Kelebeğin Rüyası"nı da geçen yıl izlediğini ve beğendiğini kaydeden Soria, şöyle devam etti:

"Türkiye'de çok iyi yönetmenler ve aktör-aktrisler olduğunu hissediyorum. Ancak Türkiye ve diğer birçok ülke için global pazarda kendini gösterebilmek, bir şekilde yer edinebilmek zor olabiliyor. Çok fazla film var. Ama çok fazla iyi film de var. Bu nedenle fark edilmek zor olabiliyor."

Genç yönetmenlere tavsiyelerde de bulunan Soria, "Orijinal olmaktan korkmayın. Kendi sesinizi bulun. Amerikalı olmayan yönetmenler için tavsiyem, kendi yönünüzü bulun. Bir şeye, birilerine benzemeye çalışmayın. Ayrıca hikayelerinizi anlatırken çok da yerel olmamaya, uluslararası olmaya çalışın. Diğer türlü ticari izleyici bulmakta çok zorlanabilirsiniz" diye konuştu.

2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali

Lorenzo Soria'nın jüri başkanı olduğu, Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi'nin düzenlediği 2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, 28 Kasım'da sona erecek.

Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu festival kapsamında film gösterimleri, atölye çalışmaları ve paneller gerçekleştiriliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement