2. Murat Külliyesi Sultan Türbeleri"Nin Açılış Töreni - Son Dakika
Yerel

2. Murat Külliyesi Sultan Türbeleri"Nin Açılış Töreni

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Bursa milletvekili adayı Efkan Ala, "Türkiye'deki bütün eserlerin restorasyonu konusunda üzerimize düşen merkezi hükümet olarak ne ise biz bunu milletimizin, tarihimizin, ecdadımızın bize emri telakki ederiz. Burada hiçbir duraksamaya yer yoktur.

09.10.2015 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Bursa milletvekili adayı Efkan Ala, " Türkiye'deki bütün eserlerin restorasyonu konusunda üzerimize düşen merkezi hükümet olarak ne ise biz bunu milletimizin, tarihimizin, ecdadımızın bize emri telakki ederiz. Burada hiçbir duraksamaya yer yoktur. Hesap kitap içerisinde olmayız" dedi.

Ala, Muradiye Mahallesi'nde restorasyonu tamamlanan "2. Murat Külliyesi Sultan Türbeleri"nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, geleceği, ihtişamlı geçmişin üzerine inşa etmekte kararlı bir hareket olduklarını belirtti.

Kendisi için dünyanın neresinde bir Devlet-i Aliyye'nin eseri varsa, onu restore etmeyi milli bir vazife gördüğünü vurgulayan Ala, "TİKA aracılığıyla bütün eserlerimizi restore ediyoruz. Sadece bizim devletimizin değil, insanlığın hizmetine sunuyoruz. Yeryüzünde, 500 yıldan fazla, hele Osmanlı söz konusu olunca 600 yıldan fazla adaletle dünyaya hükmetmiş bir devletten bahsediyoruz. O devlet, insanın insanla ilişkisine dair yeryüzünün gördüğü en büyük uygarlıktır. Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Kendilerine düşenin ecdada layık olabilmek olduğunu ifade eden Efkan Ala, şunları söyledi:

"Bunun için çalışmak bizim önemli vazifemizdir. Şu anda durduğumuz yer, sadece bir külliyenin merkezi değildir. Büyük bir devletin başkentinin göbeğinde, o devleti kuranların yattığı yerdir. Onları rahmetle, hürmetle anıyoruz. Çünkü onlar, insanlığa adaletin ne olduğunu öğrettiler. Onlar sömürmek için Viyana kapılarına, Afrika'ya gitmediler. İnsanlık nedir, adalet nedir, zulümden kurtulmak nedir, bunu göstermek için gittiler ve gittikleri her yere adalet götürdüler. Kılıçla gittiler ve adaletle durdular."

Yapılanın sadece bir restorasyon çalışması olmadığını, bir kültürün, değerler bütününün restore edildiğini anlatan Ala, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bizi biz yapan değerlerin yeniden üretilmesidir, hatırlatılmasıdır. Aslında hatırlamak durumunda kalmışsak bu da bizim ayıbımızdır. Bunu da altını çizerek belirtmek isterim. Buradaki eserlerin gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bundan da hiçbir şüphe içerisinde değilim. Türkiye'deki bütün eserlerin restorasyonu konusunda üzerimize düşen merkezi hükümet olarak ne ise biz bunu milletimizin, tarihimizin, ecdadımızın bize emri telakki ederiz. Burada hiçbir duraksamaya yer yoktur. Hesap kitap içerisinde olmayız. Elimizden gelerek fazlalaştırmayı, yapmayı bir vazife addederiz."

Bursa Müftüsü Mehmet Emin Ay'ın okuduğu duanın ardından, kurdele kesildi ve türbeler davetliler tarafından ziyaret edildi.

Törene, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Sultan 2. Abdülhamid'in 5'inci kuşaktan torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Murat Külliyesi Sultan Türbeleri'Nin Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement