1özgür Özel : Komisyonun Raporu Gerçek Sorumlulara Dokunmayan, Korkak Bir Dille Kaleme Alındı - Son Dakika
Güncel

1özgür Özel : Komisyonun Raporu Gerçek Sorumlulara Dokunmayan, Korkak Bir Dille Kaleme Alındı

1özgür Özel : Komisyonun Raporu Gerçek Sorumlulara Dokunmayan, Korkak Bir Dille Kaleme Alındı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP'nin Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, komisyon raporuna ilişkin yazdıkları muhalefet şerhiyle ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

09.12.2014 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP'nin Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, komisyon raporuna ilişkin yazdıkları muhalefet şerhiyle ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu raporunun, "Mahcup ifadelerle, gerçek sorumlulara dokunmayan, korkak bir dille kaleme alındığını" savundu.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma maden faciasını "emek tarihinin en derin siyasi katliamı" olarak niteledi.

Soma Komisyonunun 908 sayfayı bulan raporunun, gerçek sorumluları ve Soma'nın asıl sorunları ile taleplerini açıklamaktan kaçındığını savunan Öz, şunları söyledi: "Devletin en tepesinden bakanlara ve kurumlara, oradan Soma'da yerel siyasete kadar batağa saplanmış bu sorumlulara değinmeyen rapor, sustuğu her satırda, siyasi utanç belgesine dönüşmüştür. Madenciliğin denetiminde tüm ilke ve kuralları siyasi yandaşlıklar uğruna yıkan Bakanları anmayan; rodövans ve hizmet sözleşmelerinin, özelleştirmenin nasıl hile hurdalarla dolu bir yolsuzluk ve usulsüzlük düzeni kurduğunu açığa vuramayan komisyon raporu ürkektir. Asıl siyasi sorumlular, dönemin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 saatte bir katil soğukkanlılığıyla ölümlerin sayısını açıklayan Bakanlar Taner Yıldız ve Faruk Çelik, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyit ana yönetim kadrolarıdır. Soma'da, gerekse Ermenek'te işletmeleri devralırken yaptırmaları gereken düzenli etüt, risk değerlendirme, projelendirme, sondaj, jeoteknik etüt süreçleri, asıl sorumlular olan Bakanlık ve genel müdürlükler tarafından yeterince denetlenmemiştir. Bu komisyon raporu, bazı tespitleri dışında, bir araştırma komisyonu değil, hakikatleri uyuşturma komisyonudur. İhmallerde açıkça payı olan siyasi sorumluları ortaya koymayarak Türkiye'yi oyalamakta, gereksiz detaylarla sözü uzatıp katliamın özünü gözden kaçıracağını sanmaktadır."

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, muhalefet şerhleri olmadan komisyon raporunun açılanmasının usulen hatalı, etik olarak sorunlu olduğunu kaydetti. Raporun, mahcup ifadelerle, gerçek sorumlulara dokunmayan, korkak bir dille kaleme alındığını savunan Özel, "Yazılması gereken rapor yazılmadı. Bir daha böyle faciaların yaşanmaması için nelerin yapılması gerektiği söylenmedi" dedi. Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını teklif edeceklerini, imzaların tamamlandıktan sonra bu başvuruyu TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Soma faciası olmadan önce komisyon kurulmasını teklif ettiklerini, ancak bunun kabul edilmediğini belirterek, "Daha önce bu komisyon kurulsaydı belki facia önlenebilirdi" diye konuştu. Raporla ilgili "Ne yazık ki dağ fare doğurdu" ifadesini kullanan Ören, komisyon raporunun teknik bilgileri içermesinin, konuyu savsaklamaya, başka yere çekmeye yönelik olduğunu savundu. Olayın azmettiricisinin TKİ ve ona emir veren Enerji Bakanlığı yetkililerinin olduğunu söyleyen Ören, Bakanlar Taner Yıldız ve Faruk Çelik için Meclis soruşturma komisyonunun kurulması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, komisyonun, siyasi sorumlulukların üzerini örtmek gibi bir çaba içinde olduğunu öne sürdü. Soma faciasından sonra kazalarda 40 vatandaşın daha hayatını kaybettiğini belirten Havutça, tedbir alınmazsa bundan sonra da kazaların devam edeceğini kaydetti. "Sağlıklı işleyen demokrasilerde siyasi sorumluların derhal istifa etmesi gerekirdi" diyen Havutça, komisyon raporundaki teknik analizlerle siyasi sorumluluğun yok sayıldığını savundu.

Havutça, "Eğer siyasal sorumlular hesap vermezse madenlerde ölümler devam edecektir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1özgür Özel : Komisyonun Raporu Gerçek Sorumlulara Dokunmayan, Korkak Bir Dille Kaleme Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement