1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları - Son Dakika
Güncel

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları

ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi üyesi Bill Shuster, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili olarak Kongre üyelerine gönderdiği açık mektupta tarafsızlık çağrısında bulundu.

02.03.2015 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi üyesi Bill Shuster, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili olarak Kongre üyelerine gönderdiği açık mektupta tarafsızlık çağrısında bulundu.

Shuster, "Osmanlı Tarihini Etiketlemek" başlıklı mektubunun girişinde Kongre üyelerine 100 yıl önce dünyanın başka bir bölgesinde meydana gelen olaylarla ilgili tarihi anlaşmazlıkta taraf tutan bir kararı desteklemekten kaçınmaları çağrısı yaptı.

Mektubunda 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Ermeniler konusunda iki karşıt anlatım bulunduğunu, Ermeni asıllı Amerikalıların bunu "soykırım" olarak nitelendirdiklerini, öte yandan geniş bir tarih perspektifinden incelendiğinde daha eksiksiz bir anlatımın başka bir hikayeden söz ettiğini belirten Shuster, dönemin jeopolitik çatışmalarının, tüm ırklardan ve kültürel kökenlerden çok fazla sayıda Osmanlı vatandaşının hayatına mal olduğunu bildirdi.

Shuster, Kongre'nin söz konusu dönemde kurbanların dinine, etnik kökenine ve ırkına bakılmaksızın meydana gelen tüm trajedilere aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğini ifade ederek, buna 2 milyon Osmanlı Arabı, Kürdü ve Müslümanının dahil olduğunu, geniş tarihi perspektiften ele alındığında, korkunç ve trajik 1915 olaylarının "soykırım" oluşturmadığını belirtmenin önemini vurguladı.

Kongre'den, diğer tüm Osmanlı vatandaşlarının çektiklerini göz ardı ederek Ermeni "soykırımı" iddialarını kabul etmesinin ve kaçınılmaz biçimde siyasi yansımaları olacak, ABD'nin bölgedeki varlığıyla personeline daha büyük bir güvenlik tehdidiyle sonuçlanacak tarihi bir tespit yapmasının istendiğini belirten Shuster, söz konusu dönemde acı çeken tüm insanların bir uzlaşıyı hak ettiğini, ancak bu tür koşullara ABD hükümetinin karar veremeyeceğini söyledi.

Shuster, Kongre'nin bunun yerine bir asırdır var olan sorunun çözümü ve bölgeye daha fazla istikrarın getirilmesi için taraflar arasında gerilimin azaltılmasına odaklanması gerektiğini, bunu da tarafların 100 yıl önceki barış, refah ve işbirliğini arzulamalarını ve diyaloğu teşvik ederek başarabileceklerini dile getirerek, 1915 olaylarının 100. yılında bir soykırım karar tasarısını kabul etmenin, ABD'nin çıkarlarını baltalayabileceğini vurguladı.

Söz konusu tasarıyı kabul etmenin, hem IŞİD'e karşı ABD askerleriyle ve diğer müttefiklerle işbirliği içinde çalışan hem de Suriye'deki savaştan kaçan yüz binlerce mülteciye kucak açan bölgedeki son müttefiklerden birini yabancılaştıracağını uyarısında bulunan Shuster, komşularının birçoğunun, Moskova ve Tahran yönetimlerinin ekseni çevresinde dönmesine rağmen Türkiye'nin Batı'ya sadık kaldığını, bölgede ABD çıkarlarının ve sayısız ABD vatandaşının hayatının korunmasına yardım ettiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin, Rusya ve İran'ın baskılarına rağmen Raytheon füzelerine ev sahipliği yaptığı hatırlatan Shuster, Avrupa ve Ortadoğu arasındaki stratejik konumunun, bu ülkeyi önemli bir NATO üyesi, aynı zamanda bölgede radikalizmle mücadele eden Avrupa ülkeleri ve ABD için asli bir ortak haline getirdiğini, Lübnan, Suriye, Ermenistan ve Irak'ın ise İran ve Rusya ile ekonomik ve siyasi ortaklıklarını derinleştirmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement