15'inci Yüzyıl Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezi Yörex Fuarında - Son Dakika
Ekonomi

15'inci Yüzyıl Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezi Yörex Fuarında

15\'inci Yüzyıl Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezi Yörex Fuarında

Antalya'da bu yıl 5'inci defa kapılarını açan Yöresel Ürünler Fuarı Yörex, Türkiye'nin 7 bölgesinden yöresel ürünleri sergilemeye devam ediyor.

25.10.2014 11:06  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da bu yıl 5'inci defa kapılarını açan Yöresel Ürünler Fuarı Yörex, Türkiye'nin 7 bölgesinden yöresel ürünleri sergilemeye devam ediyor. Fuarda 15'inci yüzyılda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan susam da sergilendi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, yağ oranı ve aroması farklı olan susam için patent başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Antalya Ticaret Borsası tarafından "Sizin oraların nesi meşhur?" sloganıyla bu yıl Antalya Expo Center'de 5'inci kez kapılarını açan Yöresel Ürünler Fuarı Yörex, Edirne'den Kars'a 7 bölgeden 325 katılımcının açtığı 115 stantla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Fuarda birbirinden farklı yöresel ürünler sergilenirken, 15'inci yüzyılda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan susam, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MATSO) standında katılımcıların beğenisine sunuluyor.

YÜZDE 62'LİK YAĞ ORANI İÇİN PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Manavgat susamının diğer susam türlerine nazaran daha yağlı ve aromasının farklı olduğunu belirten MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat susamının yüzde 62'lik yağ oranıyla sadece Manavgat'ta üretildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Mikro klima özelliğinden dolayı buradaki susamın yağ ve aroma oranında farklılıklar var. Manavgat susamı yüzde 62 oranında yağ oranına sahip. Bu farklılığı biz bilimsel verilerle tespit edip Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat ettik. Coğrafi işareti alıp markalaşma için ilk adımımızı attık. 2 ay oldu müracaat edeli, şu anda bekliyoruz"

15'İNCİ YÜZYILDA OSMANLI MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ

Manavgat susamının 1400'lü yıllarda Osmanlı mutfağının vazgeçilmez ürünü olduğunu ve bunları müsellem defterlerinde görebildiklerini kaydeden Boztaş, "Manavgat susamı 1450 ve 1500'lü yıllarda Osmanlı sarayının mutfağına giden bir ürün. Müsellem defterlerinde görebiliyoruz bu kayıtları. O yıllarda Manavgat'ta 76 tahinhane var. 40 kile üretim var ve 5 bin 300 akçe öşür alınmış. Bunların hepsi kayıtlarda mevcuttur" dedi.

"TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN 30 BİN TON SUSAMIN 4 BİN TONU MANAVGAT'TAN"

Susamın üretiminin ve hasadının çok meşakkatli olduğunu ve bu nedenle çiftçilerin zorlandığını kaydeden Boztaş, Manavgat'ta susamın ikincil üretim olarak yapıldığını söyledi. Yapılan tanıtımlarla susamın üretimini artırdıklarını belirten Boztaş, "Türkiye'nin 150 bin ton susama ihtiyacı var. 120 bin tonu ithal ediliyor. 30 bin tonu Türkiye'de üretiliyor. Bu 30 bin tonun 4 binini de Manavgat üretiyor. Bin ton civarındaydı üretim ama bizim fuarlarda yaptığımız tanıtımlar neticesinde üretim artışa geçti. Susam ikinci üretim olarak üretiliyor. Manavgat'taki arazilerimizin çoğunda ikinci üretim olarak yapılıyor. Toplaması ve hasat etmesi çok meşakkatli bir ürün. İşçi bulmakta zorlanıldığı için de çiftçiler sıkıntı yaşıyor" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 15'inci Yüzyıl Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezi Yörex Fuarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne Ticaret Borsasında Buğdayın Kilogramı En Yüksek Fiyattan Satıldı
    12:03 Edirne Ticaret Borsasında Buğdayın Kilogramı En Yüksek Fiyattan Satıldı

    Edirne Ticaret Borsasında buğdayın kilogramı en yüksek 9,249 liradan satıldı. Borsada işlem gören diğer ürünler arasında ise ayçiçeği bulunuyor. Ayçiçeği kilogramı ise en düşük 16,768 lira, en yüksek 18,515 liradan alıcı buldu.

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.


Advertisement