15 Çalışkan Kadınının Başarı Hikayesi - Son Dakika
Güncel

15 Çalışkan Kadınının Başarı Hikayesi

"Çalışkan kadın arılar" ismiyle bir araya gelen Amasya'nın 15 köyünün lider kadınları, evde ürettikleri ürünleri "Amesia" markasıyla ekonomik değere dönüştürmeyi başardı Grup lideri Bingül Alış: "Belki hayal olabilir ama dünya markası olmak için çabalayacağız"

26.10.2014 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - "Çalışkan kadın arılar" ismiyle bir araya gelen Amasya'nın Merzifon ilçesinin 15 köyünün lider kadınları, evde yaptıkları el sanatları ve gıda ürünlerini "Amesia" markasıyla ekonomik değere dönüştürdü.

"Amesia" markasıyla pazarda yavaş yavaş yer edinen "Çalışkan kadın arıların" hedefi, Avrupa başta olmak üzere dünya pazarlarına ulaşmak.

Katıldıkları 5. Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX) başarı hikayelerini AA muhabirine anlatan ekibin başı, emekli el sanatları öğretmeni Bingül Alış, emekli olduktan sonra boş zamanlarını değerlendirmek için arayış içine girdiğini, Merzifon Kaymakamı ile görüşmesiyle grubun temellerinin atıldığını söyledi.

Alış, "Merzifon ve Gümüşhacıköy kıvratma dokumasının artık yok olduğunu gördüm. Yöremizde çok iyi iğne oyası bilen bir kadın grubu var. Kaymakam beyle bunları AB projesine dönüştürmeye karar verdik ve böylece projenin temelleri 2011 yılında atılmış oldu" dedi.

Yöresel ürünlerin ekonomik değere dönüşebileceğini gördükten sonra "tarım sektöründe ekonomik özgürlüğünü kazanmış kadınlarla marka yolculuğu " isimli AB projesini kırsala yaymaya ve kırsaldaki kadınları desteklemeye karar verdiklerini anlatan Alış, kırsaldaki kadının desteğe daha fazla ihtiyacı olduğunu, çünkü üreten kadının kırsalda bulunduğunu, kentten kopuk zor şartlarda toprakla mücadele ettiklerini dile getirdi.

Bundan yola çıkarak 15 köyden 15 lider kadın seçtiklerini belirten Alış, şöyle devam etti:

"Lider kadınları, Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinin eşlerinden seçtik. Her köyün lideri de kendi ekibini kurdu. Amacımız sütü sadece çiğ olarak satmayım, işleyelim değere dönüşsün, kente ulaşabilsin ve ekonomik anlamda faydası olsun. Böylece kadınlarımızın tarlada ve evde daha önce sadece aileleri için ürettikleri yiyeceklerden kızlarının çeyizine koydukları iğne oyasına kadar onlarca ürün ekonomik değere dönüştü. TOBB Başkanı sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ziyaretimize geldiğinde (yerli malı yurdun malı değil, dünya malı olmalı, siz bunu yapacak güçtesiniz) demişti. Biz de buna inandık. Belki hayal olabilir ama dünya markası olmak için çabalayacağız. "

"Dizi izlemek yok, üretmek var"

Karacakaya'nın bademinden Sarıköy'ün nanesine, dut pekmezinden alıç marmelatı, pancar ve elma pekmezine, Gümüşhacıköy'ün kıvratma el dokumasından, kaşar peynirine kadar 40'ın üzerinde ürünü "Amesia" markası ile sattıklarını bildiren Alış, "Grubumuzda dizi izlemek yok, üretmek var. Kadınlara (dizileri, televizyonu unutun, zaman üretmek zamanı) diyorum" ifadesini kullandı.

Her arının görevi farklı

Alış, gönüllülük esas olunca üretimin de arttığına dikkati çekerek, 15 "lider arı" ile her hafta pazartesi günü toplantı yaptıklarını, tıpkı bir kovanda olduğu gibi her arının bir görevi bulunduğunu kaydetti.

Karakter ve yaptığı işe göre her kadın arının bir ismi de olduğunu belirten Alış, "Cankuran arımız var, her işe koşturur, çok çalışır, sorun çözer. Çınar arımız var, grubumuz en yaşlısı, onun fikrini mutlaka alırız. İki arımızın ehliyeti var, minibüsle ürünleri mağazalara paylaştırırlar, haftalık dağıtımı yaparlar. 3 arı 05.00'te kalkıp köy ekmeği yapar, saat 08.00'e kadar mağazalara yetiştirirler" diye konuştu.

Grupta "cankurtaran arı" olarak anılan Hülya Çalışkan ise "Ben köy kadınıyım, ilkokul mezunuyum. Köy kadınlarını biliyorsunuz, hep geride kalır, horlanır. Bu işe girince kendime güvenim geldi, evde sözüm geçmeye, aile içinde saygı görmeye başladım" dedi.

Grupta "muhasip arı" olarak anılan Medine Alkoç da "Grubumuza katılmak isteyen çok fazla kişi var ama biz seçerek arıyoruz. Öncelikle samimi ve çalışkan olması gerekiyor" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Çalışkan Kadınının Başarı Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.


Advertisement