12 Eylül Mağdurunun Hukuk Zaferi - Son Dakika
Güncel

12 Eylül Mağdurunun Hukuk Zaferi

12 Eylül Mağdurunun Hukuk Zaferi

Dalaman'da Nurettin Çelik, 1981 yılında sınavı kazandığı halde, 12 Eylül yönetimi tarafından göreve başlatılmadığı gerekçesiyle başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

24.11.2014 11:43  Güncelleme: 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde 59 yaşındaki Nurettin Çelik, 1981 yılında sınavı kazandığı halde, 12 Eylül yönetimi tarafından göreve başlatılmadığı gerekçesiyle başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. 2006 yılında memurluğa başladı, şimdi de mağdur olduğu döneme ilişkin tüm özlük haklarına kavuşacak.

Dalaman'da yaşayan evli 2 çocuk babası Nurettin Çelik, Elazığ Ticaret Lisesi'ni bitirdikten sonra Samsun Sıhhiye Okulu'nda askerliğini tamamladı. Bir süre özel sektörde çalışan Çelik, 5 Nisan 1981'de Sivas Defterdarlığı'nın açtığı memurluk sınavını kazandı. Atanmasını beklerken; 12 Eylül askeri yönetimi döneminde, kurucusu da olduğu sol görüşlü İstasyonaltı Halkla İlişkiler Derneği'nin üyesi olduğu gerekçesiyle memurluğa kabul edilmedi. Özel bir şirkette çalışan Çelik, 1999'da emekli oldu.

ÖNCE MEMURLUĞA DÖNDÜ

Sınavı kazanmasına rağmen memurluğa alınmamasını dert edinen Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin 17 Mart 2004 tarihinde 4045 Sayılı 'Güvenlik soruşturması, bazı nedenlerle görevlerine son verilen kamu personeli ile kamu görevine alınmayanların haklarının geri verilmesi ve 1402 numaralı sıkıyönetim kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun geçici 1'inci maddesinde değişiklik yapılması' hakkındaki kararı üzerine harekete geçti. Çelik 25 Mart 2005 tarihinde, 'uğradığı haksızlığın giderilmesi ve kanun önündeki eşitliğin sağlanması' talebiyle memurluğa alınması amacıyla Sivas İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Sivas İdare Mahkemesi'nde görülen davada haklı bulunan Nurettin Çelik, 17 Temmuz 2006 tarihinde Sivas'ın Divriği İlçesi'ne muhasebe memuru olarak atandı. Atama sonrası 10 Ekim'de Sivas Valiliği kararı temyize götürdü. Danıştay 12'inci Dairesi itirazı reddetti. Çelik'in memuriyeti kesinleşti.

ÖZLÜK HAKLARI MÜCALESİNDEN DE ZAFERLE AYRILDI

Herhangi bir avukat tutmadan kendi çabalarıyla hukuk zaferi elde eden Çelik, özlük hakları için de iki ayrı dava ile mücadele başlattı. İlk davada 2005'te yaptığı başvurusu ile atama yapıldığı zaman arasında geçen ve boşta kaldığı 18 aylık dönemdeki özlük haklarının iadesi için başvurdu. İkinci açtığı davada ise 1981 yılından itibaren göreve atandığı Temmuz 2006 yılındaki tarihe kadar geçen süredeki yoksun kaldığı özlük haklarını istedi. İki dava da Sivas İdare Mahkemesi'nde görüldü. 27 Mart 2009 tarihinde sonuçlanan ilk davada Nurettin Çelik'e 17 bin lira ödenmesine karar verildi. İkinci dava ise zaman aşımı gerekçesiyle reddedildi. Bunun üzerine Çelik, kararı Danıştay'a taşıdı. Danıştay 12'inci İdaresi Çelik'i haklı buldu. Zaman aşımı olmadığı gerekçesiyle dosyayı Sivas İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Sivas İdare Mahkemesi, zaman aşımı kararında direndi. Nurettin Çelik, 5 Mayıs 2012 tarihinde kararın temyizi için tekrar başvurdu. Bu kez davaya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu baktı. 21 Nisan 2014'te kararı açıklayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sivas İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı 'hukuka uyarlık görülmediği' gerekçesiyle bozdu. Bir zafer daha kazanan Çelik, yeniden Sivas İdare Mahkemesi'nde görülecek dava sonunda bilirkişi tarafından belirlenecek miktarda geriye dönük olarak özlük haklarını alacak.

ALACAĞI, 300 BİN LİRAYI BULACAK

Çeşitli atamalar sonrası şu an Dalaman Mal Müdürlüğü'nde veznedarlık görevini yürüten ve hukukun üstünlüğüne inandığını vurgulayan Çelik şunları söyledi:

"Ben 12 Eylül mağduruyum. Kazandığım memuriyete sol görüşlü olduğum için alınmadım. Hukuka inandım ve peşini bırakmadım. Avukat tutmadan hakkımı aradım. Mahkeme beni hem memurluk hayatıma iade etti, hem de kaybettiğim özlük haklarımın geri verilmesine karar verdi. Yıllar sonra da olsa devlet memuruyum. Ben memurluk hakkımı almak için emekli maaşımdan bile vazgeçtim. Şimdi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararını elime aldım. Faizi ile birlikte 300 bin lirayı bulacağını düşündüğüm bir parayı alacağım. Ben demokrasiyi ve özgürlükleri savunduğum için memurluğa alınmadım. Ama yıllar sonra da olsa, başardım." - Dalamanmuğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 12 Eylül Mağdurunun Hukuk Zaferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde çıkan anız yangını söndürüldü
    16:49 Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde çıkan anız yangını söndürüldü

    Bolu'nun Yeniçağa ilçesine bağlı Aşağı Kuldan köyü mezarlık mevkisinde bir arazide çıkan anız yangını, Yeniçağa Belediyesi itfaiyesi ile Yeniçağa Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

  • Kastamonu'da kasten yaralama ve gasp şüphelisi tutuklandı
    16:48 Kastamonu'da kasten yaralama ve gasp şüphelisi tutuklandı

    Araç İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, bir kişinin yaralanması ve gasbedilmesi olayıyla ilgili çalışma başlattı. Yakalanan şüpheli Y.G, adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı hakimlikçe 'kasten yaralama ve gasp' suçundan tutuklandı.

  • Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti
    16:46 Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti

    Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetiminin ziyaretinde demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin önemine dikkat çekti.

  • Antalya'da Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı ile 35 Genç Girişimci Yetiştirildi
    16:45 Antalya'da Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı ile 35 Genç Girişimci Yetiştirildi

    Antalya'da Teknokent ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde yürütülen Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı projesi kapsamında bir yıl süren eğitimle 35 genç girişimci yetiştirildi. Programda genç girişimcilerin çalışmalarının sunumu yapıldı. Etkinliğe, üniversite rektörü, teknokent genel müdürü, kalkınma ajansı genel sekreteri, KOSGEB il müdürü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yapılan program sayesinde girişimciler güncel bilgiye, nitelikli eğitim ve mentorluk hizmetlerine erişim sağladı ve iş ağlarına katılım sağladı. Yapay zeka ve oyun teknolojileri alanında farkındalık oluşturma ve bilgilendirme faaliyetlerinin yanı sıra hızlandırma programı kapsamında uzman eğitmenler ve mentorlerle çalışmalar gerçekleştirildi.

  • Samsun'da Anadolu Mozaiği Temalı Defile
    16:44 Samsun'da Anadolu Mozaiği Temalı Defile

    Turizm Haftası kapsamında Samsun'da düzenlenen defilede, Anadolu'nun yöresel giysilerinden oluşan 46 kostüm sergilendi. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, defilenin amacının Turizm Haftası'nı kutlamak ve eski değerleri hatırlatmak olduğunu belirtti. Defilede Türkiye'nin yanı sıra Osmanlı coğrafyasından da kostümler yer aldı.

  • İzmir'de kavga sonucu bıçaklanan genç hayatını kaybetti
    16:44 İzmir'de kavga sonucu bıçaklanan genç hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde yaşanan bir kavgada arkadaşı tarafından bıçaklanan 17 yaşındaki genç, hastanede hayatını kaybetti. Cinayet anı güvenlik kamerasına yansırken, anne uyuşturucunun olayın sebebi olduğunu belirterek suçluların en ağır cezayı almasını istedi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • AK Parti Eskişehir Milletvekili ve İl Başkanı Han Belediye Başkanı Belceli'yi ziyaret etti
    16:43 AK Parti Eskişehir Milletvekili ve İl Başkanı Han Belediye Başkanı Belceli'yi ziyaret etti

    AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez ve Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Han ilçe Belediye Başkanı Bekir Belceli'ye 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Dönmez, Han'ın potansiyelini ve yaşam kalitesini artıracaklarını belirtirken, Belceli de ziyaretten memnuniyetini ifade etti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'de 16 milyon emekli var, birileri ıstakoz yiyor
    16:43 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'de 16 milyon emekli var, birileri ıstakoz yiyor

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de 16 milyon emeklinin büyük bir kısmının 230 euro ile geçindiğini belirterek, birilerinin ise ıstakoz yiyip paylaştığını söyledi. Özel, Erdemliler Hareketi'nin grup toplantısında öz eleştiri yapmak yerine 'seçimleri biz kazandık' dediğini ve bu tutumun ders almadığını ifade etti. Ayrıca, CHP'nin parti içi demokrasiyi ve grup içi demokrasiyi işleteceğini vurguladı.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.


Advertisement